Συντονισμός Αιρετών: Aυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης της ΝΔ

Ανακοίνωση του Συντονισμού Αιρετών για την αφαίρεση της δυνατότητας των παρατάξεων να εισάγουν θέματα στο δημοτικό συμβούλιο

Δεν έχει τέλος ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης της ΝΔ. Με νόμο Βορίδη καταργείται το δημοκρατικό κεκτημένο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια , να θέτουν εκτός ημερησίας θέματα στις συνεδριάσεις αυτών των οργάνων.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2019 ο προηγούμενος ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκος φρόντισε στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», πριν ακόμα εγκατασταθούν οι καινούργιες δημοτικές αρχές, να μεταφέρει κύριες αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής.
Να δώσει σε αυτές ενισχυμένη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου ανεξάρτητα από το ποσοστό που πήρε την πρώτη Κυριακή των εκλογών και τον αριθμό των συμβούλων του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι νόμοι αυτοί κρίθηκαν ήδη αντισυνταγματικοί από την Ολομέλεια του ΣτΕ αφού παραβιάζουν την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση, γεγονός που ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή.
Η τελευταία αυτή διάταξη είναι ένα ακόμα αντιδημοκρατικό βήμα που στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη φίμωση των μειοψηφιών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.
Όσο περισσότερο εντείνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση τόσο περισσότερο η Κυβέρνηση θα περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Θα εντείνει τα αυταρχικά μέτρα προς κάθε κατεύθυνση με πρώτη και καλύτερη τη νεολαία.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ καλεί τους αιρετούς Α και Β βαθμού να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, την κατοχύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της.
Τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής ως πάγιου συστήματος εκλογής των αιρετών με έμμεση εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από το Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ