Σχόλιο Κώστα Ήσυχου για τις ελλείψεις στην αντιπυρική περίοδο

Beriev-200
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη από το ThePressProject

Τα πυροσβεστικά ρωσικά Μπεριέφ – που πέρυσι είχαν συνδράμει αποφασιστικά στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα – ξεχάστηκαν λόγω των κυρώσεων της ΕΕ προς της Ρωσία»

«Στη ζυγαριά της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας η νατοϊκή μέγγενη κερδίζει» σχολίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος. «Όταν οι μαζικές καταστροφικές φωτιές πέρυσι έφτασαν σε ανεξέλεγκτο σημείο μέσα σε λιγότερο, από 48 ώρες η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην αποστολή του Μπεριεφ -200 . Φέτος εκτός από Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς, Ντοστογέφσκι, αποκλεισμό Ρώσων αθλητών και αθλητριών και την ρωσική βότκα στην μαύρη λίστα ανάμεσα σε αλλά πολλά, μπαίνει στις “απαγορεύσεις” και η οποιοδήποτε ρωσική συνδρομή για την φετινή αντιπυρική περίοδο της Ελλάδας, που νωρίς νωρίς φέτος ήδη μέτρα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καμένης γης», προσθέτει. Τονίζει πως «η υπάκουη και πειθαρχημένη Ελλάδα (με υποδειγματικό τρόπο), ακολουθώντας τις κυρώσεις του ευρωατλαντισμού, σε βάρος της Ρωσίας αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη στην ενέργεια , στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα καύσιμα, σε διατροφικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας και συνεπώς απαγορευμένα είδη για τα λαϊκά νοικοκυριά, την μικρή και μεσαία αγροτιά, και γενικότερα στους καταναλωτές. Σε όλα αυτά, προσθέτονται τώρα και τα πυροσβεστικά εναέρια ρωσικά μέσα. Ας προσθέσουμε και τα Μπεριεφ -200 τώρα στην λίστα της “απαγόρευσης και των αφανών κυρώσεων”», καθώς «η απόλυτα αναγκαία αλληλεγγύη μεταξύ κρατών για την προστασία του περιβάλλοντος έχει και αυτή διαχωριστικές γραμμές τώρα και στην πυρόσβεση».

«Στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες έχουν άλλες προτεραιότητες και ανάγκες από αυτές των λαών, την προστασία της φύσης και του δικαιώματος να υπερασπίζεσαι τον πλανήτη και την ζωή . Όσοι υμνούσαν το περασμένο καλοκαίρι την αποτελεσματικότητα των ρωσικών πυροσβεστικών εναερίων μέσων, φέτος έχουν πιει το αμίλητο νερό. Έτσι ξέχασαν και την ιρανική βοήθεια της προμήθειας πετρελαίου τα πρώτα πέτρινα χρόνια των μνημονίων ,όταν μόνο το Ιράν προσέφερε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου με μεγάλο χρονικό διάστημα και περίοδο πληρωμής σε δόσεις , εκτός των τότε κανόνων πετρελαϊκής παγκόσμιας αγοράς. Ανταπέδωσε η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν με πειρατεία ιρανικού πετρελαίου σε ρωσικό τάνκερ στην Καρυστο. Δεν πειράζει, οι “σύμμαχοι” πάντα μας στέκονται στα δύσκολα , όπως η ιστορία μας αποδεικνύει» καταλήγει σκωπτικά.

To ΤPP προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ρωτώντας σχετικά τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την κάλυψη των οργανικών κενών και του μηχανισμού πρόληψης, καθώς και σε τι στάδιο βρίσκεται η πλήρωση του κενού που ενδεχομένως δημιουργηθεί στα εναέρια μέσα, μετά την ακύρωση των ρωσικών αεροσκαφών. Τα ερωτήματα μας δεν απαντήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία.