Φιάσκο επικών διαστάσεων με το ΠΕΣΔΑ Αττικής – Πατούλης και ΥΠΕΝ βαρύτατα εκτεθειμένοι

Φιάσκο επικών διαστάσεων με το ΠΕΣΔΑ Αττικής

Πατούλης και ΥΠΕΝ βαρύτατα εκτεθειμένοι

Κυριακή, κοντή γιορτή. Οι θριαμβολογίες του κ. Πατούλη για τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ -με την υπογραφή του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου- στο σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής δεν μπορούν να κρύψουν το μεγάλο φιάσκο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και ο αρμόδιος φορέας (ΕΔΣΝΑ). Το κυοφορούμενο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής είναι κυριολεκτικά στον αέρα και οι περίφημοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τις μονάδες επεξεργασίας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Πειραιά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς απουσιάζει η συγκεκριμένη χωροθέτησή τους.

Εδώ και δεκαπέντε (15) ολόκληρους μήνες, από τις 12/3/2021, έχουν ανατεθεί οι μελέτες ωρίμανσης των μονάδων επεξεργασίας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Πειραιά, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί τα πορίσματά τους. Αντίθετα, οι μελετητές ζήτησαν -και έλαβαν- από τον ΕΔΣΝΑ 2μηνη παράταση για την υποβολή τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τοπογραφικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για τη μονάδα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και να μην μπορεί να προχωρήσει η Β2 φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ίδια αβεβαιότητα υπάρχει και για τη μονάδα επεξεργασίας του Πειραιά, παρότι με φωτογραφική διάταξη, που ψηφίστηκε στις 22/7/2021 (ν. 4819/2021, άρθρο 156), άνοιξε ο δρόμος για τη χωροθέτησή της, ακριβώς δίπλα στο σημερινό ΣΜΑ Σχιστού.

Πρόκειται για αδυναμία των μελετητών να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις χωροθέτησης ή τα ευρήματά τους σκοντάφτουν στις αντιδράσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι οποίοι διστάζουν να επωμιστούν το βάρος της αποδοχής τους, σε μια καθαρά προεκλογική περίοδο; Ή, μήπως, η δίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση των μελετών είναι μέρος ενός μεθοδευμένου σχεδίου για να εγκριθεί το ΠΕΣΔΑ από το ΥΠΕΝ, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έχει νομοθετήσει αυτήν τη δυνατότητα, στην περίπτωση που το περιφερειακό συμβούλιο δεν αποφανθεί μέσα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών από την έκδοση της σύμφωνης γνώμης του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων;

Το τι  ακριβώς έχει συμβεί το γνωρίζουν μόνο ο κ. Πατούλης, τα 7 μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ και οι στενοί συνεργάτες τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιεικώς επιλήψιμο το ότι ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος συμφώνησε σε ένα περιφερειακό σχέδιο από το οποίο απουσιάζει η χωροθέτηση του μεγαλύτερου σκουπιδότοπου -κατ’ ευφημισμό «πάρκου κυκλικής οικονομίας»- του ΠΕΣΔΑ, εντός του οποίου θα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στον κόσμο, με δυναμικότητα 450.000 τόνων/έτος.

Καλούμε:

  • τον κ. Πατούλη να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα τα τεύχη του διαγωνισμού για τις μελέτες ωρίμανσης των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Πειραιά, που στοιχίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τα γνωρίζουν μόνο ο ίδιος και τα 7 μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ.
  • τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκο να δημοσιοποιήσει τις αρχικές παρατηρήσεις του και τους λόγους, που τον οδήγησαν, στις 26/5/2022, στη διατύπωση σύμφωνης γνώμης στο σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ που ενέκρινε η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ στις 19/4/2022.

Ταυτόχρονα, ρωτάμε δημόσια τον κ. Πατούλη και τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ:

  • έχει εκπονηθεί η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ και πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση;
  • έχει παραληφθεί από την περιφέρεια Αττικής το νέο ΠΕΣΔΑ και η αντίστοιχη ΣΜΠΕ;
  • πότε προβλέπεται να γνωμοδοτήσει το ΠΣ για τη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ;
  • πότε θα έρθει το ΠΕΣΔΑ στο ΠΣ για έγκριση;
  • θα προχωρήσει η Β2 φάση των δύο διαγωνισμών ΣΔΙΤ, ενόσω εκκρεμεί η χωροθέτηση των ΜΕΑ;
  • θα αναλάβει η περιφέρεια πρωτοβουλία διαβούλευσης του ΠΕΣΔΑ με τους δήμους, τους φορείς και  τους πολίτες, προτού το φέρει στο ΠΣ για έγκριση;

6.6.2022

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

ΠΗΓΗ