Επερώτηση στην Π.Κ.Μ. για την αστυνομική βία στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη 7/6/2022

Προς τον κύριο Θεόδωρο Μητράκα, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ.

Για τον κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Π.Κ.Μ.

Θέμα: Για τα πρόσφατα γεγονότα αστυνομικής βίας στο Α.Π.Θ.

Κύριε Πρόεδρε,

Τις τελευταίες εβδομάδες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οργιάζει η βία και η καταστολή των ΜΑΤ ενάντια στους φοιτητές που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο Α.Π.Θ. αλλά και στο σύνολο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Αποκορύφωμα  της αστυνομικής βίας ήταν ο σοβαρός τραυματισμός φοιτητή στο πρόσωπο από ευθεία βολή με όπλο κρότου λάμψης στις 26 Μαΐου αλλά και έτερος επίσης σοβαρός τραυματισμός φοιτητή στο κεφάλι από χρήση γκλόπς  την προηγούμενη εβδομάδα. Η χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και ο τραυματισμός των φοιτητών, αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της παρουσίας της Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Δυστυχώς τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν τους φόβους των φοιτητών αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη, ότι υπάρχει και είναι σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο επιβολής της παρουσίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα Ιδρύματα και ότι το Α.Π.Θ. χρησιμοποιείται με τις ευλογίες και των πρυτανικών αρχών ως πρόβα-τζενεράλε : Οι επιθέσεις των ΜΑΤ  στους φοιτητές, η παρουσία ασφαλιτών σε κινητοποιήσεις φορέων στο Α.Π.Θ., και σε συναντήσεις συνδικαλιστών του ΕΣΔΕΠ και αλλού, εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι εκατοντάδες αστυνομικοί που εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν στρατοπεδεύσει στο Α.Π.Θ., βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν την κατασκευή μιας νέας βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών από τους λεγόμενους καταστροφείς με τις βαριοπούλες.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει , ελάχιστες μέρες μετά το δίλλημα του Πρωθυπουργού : ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες, η κυβέρνηση  κατέθεσε σχέδιο νόμου , σύμφωνα  με το οποίο καταργούνται οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες ως αυτοτελείς μονάδες των Πανεπιστημίων. Και μάλιστα με το άρθρο  206 του σχεδίου νόμου, η συγκρότηση των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών δεν συνιστούν προϋπόθεση λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου.

Επειδή:

Είναι πασιφανές ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η πάταξη της ανομίας, αλλά η αμφισβήτηση του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του,

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο Πανεπιστημιακό Άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος,

Είναι πασιφανές ότι με τον νέο νόμο-πλαίσιο που προωθεί, πέραν των άλλων αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών μέτρων που προτείνει, καταργεί και την υποχρεωτική ύπαρξη των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών, οδηγώντας σε πλήρη ιδιωτικοποίηση όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, με αποτέλεσμα  να μην υπάρχει δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών της χώρας μας στα διεθνή ερευνητικά μέσα,

Ερωτάστε και ελέγχεσθε :

Θα πάρετε πρωτοβουλίες και θα προχωρήσετε σε συγκεκριμένες ενέργειες έτσι ώστε να απομακρυνθεί η Αστυνομία από το ΑΠΘ,  για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του και να μπορούν οι φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους χωρίς κίνδυνο αλλά και οι διδάσκοντες να επιτελούν το έργο τους χωρίς πρόβλημα ?

Θα πάρετε πρωτοβουλίες και σε εθνικό επίπεδο με την ιδιότητά σας ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ , ώστε να ματαιωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας?

Θα πάρετε πρωτοβουλίες ώστε να  μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του σχεδίου νόμου στα ΑΕΙ , που προωθεί,  και που μεταξύ των άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων, καταργεί και την υποχρέωση της ύπαρξης Πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, που αποτελεί ακαδημαϊκή παράδοση 130 χρόνων στη χώρα μας ?

 Η επερωτούσα Περιφερειακή Σύμβουλος της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

https://anypotaktidimokmak.blogspot.com/

https://www.facebook.com/anypotakti.dimokratiki.makedonia/

Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627

Τηλ.: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577