Εδώ και τώρα μέτρα για την ακρίβεια

Εδώ και τώρα μέτρα για την ακρίβεια 

Η κυβέρνηση επιχειρεί, να παρουσιάσει τις εξαγγελίες για ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια,  ως μεγάλες και αποτελεσματικές παροχές οικονομικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στα επικοινωνιακά σώου, ο πληθωρισμός όμως τον Απρίλιο ήταν 10,2% και τον Μάιο 10,7%.

Τα κυβερνητικά ημίμετρα που εξαγγέλθηκαν μέχρι σήμερα δεν καλύπτουν, την εκρηκτική και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών ούτε, βέβαια, αντιμετωπίζουν  τις ιδιαίτερα αυξημένες λαϊκές ανάγκες, λόγω του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας. Είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν πληγεί βάναυσα από την υπέρμετρη αύξηση  των τιμών των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και των ειδών κάλυψης στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

 Οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, που συμπαρασύρουν και άλλα προϊόντα και παροχές, ήταν αποτέλεσμα αφενός της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που μετέτρεψε την ενέργεια από δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και αφετέρου η αχαλίνωτη αισχροκέρδεια και η άκρατη επιδίωξη αύξησης κερδών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που λυμαίνονται πλέον τον κλάδο.

 Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με ουσιαστικά μέτρα όπως

 • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και, επιπλέον, χορήγηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων, σε περιόδους όπως η σημερινή.
 • Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας, με ενεργοποίηση και ισχυροποίηση των δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.
 • Καθορισμός ανώτατων τιμών, σε προϊόντα, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και διατροφής των λαϊκών στρωμάτων.
 • Δραστική μείωση των έμμεσων φόρων, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών.
 • Επιβολή ενοικιοστασίου, σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες.
 • Προώθηση δημόσιων πολιτικών κάλυψης στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και νέων ζευγαριών.
 • Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας, της ρήτρας αναπροσαρμογής, του ΕΦΚ ηλεκτρικής ενέργειας και άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%.
 • Δωρεάν 1200KWH το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τo όριο φτώχειας.
 • Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα.
 • Ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Μόνο ένας ισχυρός δημόσιος τομέας ενέργειας μπορεί να παρέχει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Ο Λαός, η νεολαία και οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς έχουν, πλέον, το λόγο καθώς τέτοια αποτελεσματικά μέτρα διεκδικούνται μόνο με μαζικούς και ενωτικούς λαϊκούς αγώνες.