Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης για την τεράστια ένταση που συγκλονίζει τον κόσμο λόγω του πολέμου

Δήλωση της PCU για την τεράστια ένταση που συγκλονίζει τον κόσμο λόγω του πολέμου

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης, αντιμέτωπο με την τεράστια ένταση που συγκλονίζει τον κόσμο λόγω του πολέμου που συνεχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και έχοντας επίγνωση των τεράστιων κινδύνων που αντιπροσωπεύει αυτή η αντιπαράθεση για την παγκόσμια ειρήνη, θεωρεί:

Στα περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας του, το PCU υπερασπίστηκε την ειρήνη ως αδιάρρηκτη αρχή. Το κάναμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η ζωή των ανθρώπων είναι αυτό που διακυβεύεται πάντα, και αυτό δεν είναι μια φράση, είναι η ζωή παιδιών, ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γι’ αυτό απορρίπτουμε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Είναι σημαντικό να εντοπιστεί με σαφήνεια η προέλευση και οι υπεύθυνοι για αυτή τη σοβαρή κατάσταση.

Ο συνεχής επεκτατικός και πολεμοχαρής ζήλος που εφαρμόζουν συνεχώς ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι του στο ΝΑΤΟ, όπως έχουν κάνει εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης και πολλών άλλων χωρών, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Στην Ουκρανία, αυτή η πολιτική έχει αναπτυχθεί αδιάκοπα, ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2014 με την ανατροπή του συνταγματικού προέδρου από φασιστικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και μαχητές ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίοι ανέκαθεν έθεταν θέση αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, σε αντίθεση με μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα σε περιοχές με την πλειοψηφία των Ρώσων κατοίκων.

Αντιμέτωποι με αυτό το πλήγμα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες ξεσηκώθηκαν υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, ειδικά όσοι ζουν στα σύνορα με τη Ρωσία. Εκείνη την εποχή οι δημοκρατίες του Ντόνεστκ και του Λουγκάνσκ ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες.

Για 8 χρόνια, και μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ, η ουκρανική κυβέρνηση πραξικοπήματος επιτέθηκε συστηματικά σε αυτές τις δημοκρατίες και τους πολίτες τους, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και το θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία επέμενε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια πρόταση που έτυχε πολύ καλής υποδοχής σε αυτόν τον τομέα.

Σε αυτήν την κατάσταση, και αντιμέτωπη με μια πολιορκία στο έδαφός της, κατόπιν αιτήματος των προέδρων των προαναφερθέντων Δημοκρατιών και του Ρωσικού Κοινοβουλίου ομόφωνα, η ρωσική κυβέρνηση ξεκινά μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση που οδηγεί σε αυτόν τον πόλεμο που απορρίπτουμε κατηγορηματικά.

Αυτές τις μέρες η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποιούν αρκετές επίσημες συναντήσεις και ανακοινώνουν ότι θα συνεχιστούν.

Επιβεβαιώνουμε ότι αυτός είναι ο υποχρεωτικός τρόπος για να βρεθεί η ειρήνη και να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος μπορεί να ηττηθεί.

Μοντεβιδέο 7 Μαρτίου 2022

Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης.

ΠΗΓΗ