Ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Boris Litvinov, στη πλατεία Λένιν του Ντονιέτσκ

Ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚ της ΛΔΝ Boris Litvinov, στη πλατεία Λένιν του Ντονιέτσκ. (1/5/22)
Αγαπητοί σύντροφοι, συμπολεμιστές και υποστηρικτές, κάτοικοι και προσκεκλημένοι του Ντόνετσκ – της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΛΔΝ, σας συγχαίρω για την Ημέρα της Διεθνούς Αλληλεγγύης των Εργαζομένων ! Η Πρωτομαγιά τμάται και είναι στη μνήμη ανθρώπων διαφορετικών γενεών. Ενώνει αυτούς που δεν αδιαφορούν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Το σύνθημα “Ειρήνη. Εργασία. Ειρήνη” ενισχύει τις τάξεις των αγωνιστών για το σοσιαλισμό και την αδελφότητα των λαών.

Την ημέρα αυτή, την 1η Μαΐου, εργαζόμενοι και επιστήμονες, γιατροί και δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί και φοιτητές, βετεράνοι και έφηβοι κάνουν πορεία με κόκκινα πανό. Υπάρχουν ακόμη αγωνιστές για την προκοπή του λαού – όλοι όσοι δεν αποδέχονται την αδικία του παρόντος, και που δεν αδιαφορούν για το μέλλον.
Σήμερα νιώθουμε, γνωρίζουμε ότι στις γραμμές μας, ώμο προς ώμο, υπάρχουν στρατιώτες της ΛΔΝ, της ΛΔΛ, της Ρωσίας, διεθνιστές από πολλές χώρες του κόσμου. Τα κόκκινα πανό εμπνέουν φίλους και συμπολεμιστές που ετοιμάζονται για νέες μάχες για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για τις Λαϊκές Δημοκρατίες, ενάντια στον νεοναζισμό. Πίσω από τα Κόκκινα Πανό στοιχίζεται η λαϊκή αντίσταση στον υβριδικό πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές όλου του κόσμου ενάντια σε ολόκληρο τον ρωσικό κόσμο, ενάντια στη Ρωσία και τους φίλους της.
Η Πρωτομαγιά συμβόλιζε πάντα την αλληλεγγύη – το κύριο όπλο στον αγώνα των εργαζομένων. Ήταν η αλληλεγγύη που συσπειρώνει τους λαούς μας και εξασφάλισε μεγάλες νίκες: Η Πρωτομαγιά και τα γενέθλια του Λένιν συνδυάζονται σε ένα. Ο Λένιν και το Μπολσεβίκικο Κόμμα εγκαινίασαν την εποχή του σοσιαλισμού.
Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας, η αστική τάξη της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφάσισε να διαιρέσει το κράτος μας. Οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι προσελκύονται από το πετρέλαιο του Μπακού και τα εδάφη του Καυκάσου. Οι Γάλλοι διεκδίκησαν την Κριμαία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι Γιάνκηδες, που συμμετείχαν στην επέμβαση κατά της Ρωσίας, σκόπευαν να καταλάβουν τη Σιβηρία και οι Ιάπωνες, χωρίς να το σκεφτούν δύο φορές, ήδη την 1η Ιανουαρίου 1918, αποβίβασαν ένα εκστρατευτικό στρατιωτικό σώμα στην Άπω Ανατολή. Αλλά για να διαιρέσουν τη Ρωσία σε κομμάτια, ήταν απαραίτητο να νικήσουν τη σοβιετική δύναμη – και οι εχθροί μας ήταν σίγουροι ότι θα πετύχαιναν αυτή τη νίκη.
Η αλληλεγγύη σε αυτή την κατάσταση έγινε το κύριο όπλο του Λένιν. Δημιούργησε τον Κόκκινο Στρατό, κάλεσε τους τσαρικούς αξιωματικούς να υπερασπιστούν την Πατρίδα και τους εργαζόμενους να ενωθούν ενάντια στην αστική τάξη και τους γαιοκτήμονες. Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της Ρωσίας έδειξαν και οι εργατικές οργανώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη νίκη – στο στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό μέτωπο.
Ο Λένιν πρότεινε ένα σχέδιο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια ενιαία χώρα, χρησιμοποιώντας τη νέα πολιτική της ΝΕΠ και του σχεδίου GOELRO ως παράδειγμα, έδειξε πώς θα μπορούσε να σταθεί το μέλλον. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η εμπιστοσύνη στον δρόμο που επιλέχθηκε και η αποφασιστικότητα για την επίτευξη του στόχου κατέστησαν δυνατό, υπό την ηγεσία του μεγάλου Στάλιν, να μεταμορφωθεί η Ρωσία το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν τα θεμέλια του σοσιαλισμού. Και η νίκη τον Μάιο του 1945 έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσουμε την ίδια αλληλεγγύη και συνοχή. Ακόμη και όσοι τραυματίστηκαν στον Εμφύλιο Πόλεμο συσπειρώθηκαν γύρω από το Μπολσεβίκικο Κόμμα και τον Στάλιν προσωπικά, κερδίζοντας νίκες στα μέτωπα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
Η αλληλεγγύη και η συνοχή επέτρεψαν στη σοβιετική χώρα να εμποδίσει τις διαθέσεις των Αμερικανών και να αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δυνάμεις των Σοβιετικών επιστημόνων, μηχανικών και εργατών εξασφάλισαν την ισοτιμία πυρηνικών πυραύλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν συνθήκες για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Η κοινή εργασία εκατομμυρίων σοβιετικών ανθρώπων ακόμη και σήμερα καθιστά δυνατό τον περιορισμό της επιθετικότητας των αγγλοσάξωνων ιμπεριαλιστών και των μισθοφόρων τους.
Μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να εξασφαλίσουν τις νέες μας νίκες. Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη σύσταση της ΕΣΣΔ. Και, γυρίζοντας πίσω στην ιστορία της, βλέπουμε τι επέτρεψε στην Πατρίδα μας να γίνει πραγματικά μεγάλη.
Αντίθετα, η έλλειψη συνοχής και αλληλεγγύης κατέστρεψε τη σοβιετική χώρα. Η προδοτική πολιτική του Γκορμπατσόφ, του Γέλτσιν, του Κράβτσουκ, του Σούσκεβιτς, που συνεχίστηκε από τους διεφθαρμένους και άπληστους κυβερνώντες των δεκαετιών του ’90 και του 2000, επέτρεψε στους Αμερικανούς να διαλύσουν το κράτος μας.
Νέες νίκες μπορούν να μας εξασφαλίσουν μόνο η ευρεία συσπείρωση των αριστερών-πατριωτικών, λαϊκών δυνάμεων. Και η Πρωτομαγιά καθιστά δυνατή την ένωση των αριστερών πατριωτικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η στρατηγική βάση μιας τέτοιας ένωσης αναφέρεται στα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά ντοκουμέντα που ετοίμασε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που απευθύνονται στους πολίτες και στάλθηκαν στην ηγεσία της χώρας – όπως “20 επείγοντα μέτρα για τη μεταμόρφωση της Ρωσίας” και «Πρόγραμμα Νίκης», που τώρα μελετάται στις κομματικές οργανώσεις. Και στη ΛΔΝ, οι κομμουνιστές, σε συνεργασία με οργανώσεις που ανήκουν στη Λαϊκή Πατριωτική Ένωση του Ντονμπάς, ανέπτυξαν μια σειρά από μέτρα προτεραιότητας για την ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της δημοκρατίας μας.
Ενώνοντας τις προσπάθειές μας θα πετύχουμε νέες νίκες. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε: είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να νικήσουμε τις προκλήσεις του Ναζισμού, του Μπαντέρα, των Αγγλοσαξονικών. Ένας αγώνας για έναν πολυπολικό κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη στο έδαφός μας και μπορούμε να τον κερδίσουμε μόνο ενώνοντας προοδευτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα που υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φιλία μεταξύ των λαών και την αλληλεγγύη των εργαζομένων.
Ευχαριστούμε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στέκεται αλληλέγγυο μαζί μας. Ευχαριστούμε τους φίλους μας στην Ινδία και το Βιετνάμ, στην Κούβα και στη Βενεζουέλα – δείχνουν σαφή και πολύτιμη υποστήριξη. Ο λαός της Συρίας δείχνει αλληλεγγύη στον αγώνα μας. Κομμουνιστές και αντιφασίστες στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες μας βοηθούν στον αγώνα για το δικαίωμα να ζούμε σύμφωνα με τη θέληση του λαού μας μέσω δράσεων στις χώρες τους, και μερικές φορές και στη χώρα μας.
Και πιστεύω ότι το μέλλον ενός πολυπολικού κόσμου είναι δυνατό μόνο κάτω από το κόκκινο λάβαρο του Οκτωβρίου—το κόκκινο πανό της αλληλεγγύης.
Σήμερα, υπερασπιζόμενοι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, πρώτα απ’ όλα, υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί την Ευρώπη από τον ναζισμό. Αγωνιζόμαστε επίσης για τον ρωσικό κόσμο, γιατί αντιμετωπίζει τις πιο τρομερές προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών – από την προδοτική κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Οι κομμουνιστές είναι βέβαιοι ότι χωρίς την αναβίωση του ρωσικού κόσμου είναι αδύνατο να επιλυθούν τα κύρια καθήκοντα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ρωσία. Η Πρωτομαγιά θα βοηθήσει σε αυτό και θα χρησιμεύσει στην επιβεβαίωση των βασικών αξιών στη Γη – της δικαιοσύνης, της ειρήνης, του ανθρωπισμού και της φιλίας των λαών.
Και για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό, κατά την προετοιμασία για τον εορτασμό της 100ης επετείου της ΕΣΣΔ, να υψώσουμε ψηλά, να κουβαλήσουμε και να κερδίσουμε κάτω από το κόκκινο πανό – το λάβαρο του Λένιν, το λάβαρο της νίκης και το σύνθημα “Ειρήνη. Εργασία “.