Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και της ρήτρας αναπροσαρμογής

Οι νόμοι 4425/2016  και 4643/2019  που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ αντίστοιχα διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των 4 βασικών ομίλων  παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση και εισαγωγή του φυσικού αερίου σαν μέσο μετάβασης, η άκριτη αποδοχή της πράσινης  μετάβασης, το χρηματιστήριο ενέργειας & ρύπων  ο συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός και εφαρμογή του έχουν οδηγήσει  στον ενεργειακό αφοπλισμό  της χώρας. Ο πόλεμος  οξύνει αυτή την κατάσταση.

Όταν η χοντρική τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος  ξεπερνά τα 55 η 60 €/Mwh ανάλογα με τον παραγωγό και τον πάροχο τότε το επιπλέον κόστος διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και μεταφέρεται από τους παραγωγούς του Ηλεκτρικού Ρεύματος στους καταναλωτές. Η προσαρμογή αυτή των τιμών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και η μεταφορά του στους λογαριασμούς του καταναλωτή είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής. Μέτρο βαθύτατα αντιλαϊκό και πηγή υπερκερδών.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ψεύδονται όταν διακηρύσσουν πως θα καταργήσουν στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Ο υπουργός δηλώνει πως η χοντρική τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος θα πέσει από τα 260 €/Mwh στα 160€/Mwh. Ακόμη και τότε η διαφορά 60€/Mwh με 160€/Mwh είναι τεράστια.

Το πρόβλημα της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου είναι τεράστιο καθώς εκπορεύεται από την Ε.Ε. και χρειάζονται μαζικοί και συντονισμένοι αγώνες για την κατάργησή του.

Με βάση το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (4ο τρίμηνο 2021 – 1ο τρίμηνο2022) :

Το 70%-80% των λογαριασμών Ηλεκτρικού Ρεύματος είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής .

Η ΔΕΗ έχει το 64 % της λιανικής αγοράς και έχει κάνει το 80% των κερδών.

Οι παραγωγοί των ΑΠΕ πληρώθηκαν με 130€/Mwh. O ΔΑΠΕΕΠ το ταμείο που διαχειρίζεται το λογαριασμό των ΑΠΕ πληρώθηκε με 270 €/Mwh  της χοντρικής τιμής. H διαφορά με τα 130€/Mwh δημιούργησε πλεονάσματα και από αυτά η κυβέρνηση επιδοτεί την ακρίβεια. Επιδοτεί την ακρίβεια με χρήματα που έχουμε πληρώσει.

Εμείς θεωρούμε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα:

  • Απόσυρση από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
  • Επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου έως το 2030. Ορθολογικός ενεργειακός σχεδιασμός .
  • Αναστολή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Ρύπων για ένα χρόνο και κατάργηση τους.
  • Διαμόρφωση των τιμών της χοντρικής από το κόστος των μονάδων με ένα καθορισμένο ελάχιστο κέρδος 5-7%. Ουσιαστική και διαφανής λειτουργία της ΡΑΕ με έλεγχο των κερδών και αναδρομική του εφαρμογή για όλο το 2021.
  • Εθνικοποίηση της ΔΕΗ με πραγματικό δημόσιο χαρακτήρα.