ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

«Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!», τονίζεται σε Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτή την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές, όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

2. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της επέμβασής τους στην περιοχή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας. Οι επιδιώξεις αυτές κρύβονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που συγκρούονται, προβάλλοντας η καθεμιά διάφορα προσχήματα, όπως της “υπεράσπισης της δημοκρατίας”, της “αυτοάμυνας” και του δικαιώματος “επιλογής συμμαχιών”, της τήρησης των αρχών του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ ή υποτίθεται του “φασισμού”, που εσκεμμένα αποκόβεται από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον αξιοποιεί.

3. Καταδικάζουμε τη δράση των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τον αντικομμουνισμό και τη δίωξη των κομμουνιστών, τις διακρίσεις σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού, τις ένοπλες επιθέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης κατά του λαού στο Ντομπάς. Καταγγέλλουμε το γεγονός της αξιοποίησης από τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους, αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ακόμη και φασιστικών μορφωμάτων. Την ίδια ώρα απαράδεκτη είναι και η αντικομμουνιστική ρητορική κατά του Λένιν, των μπολσεβίκων και της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία καταφεύγει η ρωσική ηγεσία για να δικαιολογήσει τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

4. Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρχικά να αναγνωρίσει την “ανεξαρτησία” των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών στο Ντονμπάς και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ρωσική στρατιωτική επέμβαση, που διεξάγεται με πρόσχημα την “αυτοάμυνα” της Ρωσίας και την “αποστρατιωτικοποίηση” και “απο-φασιστικοποίηση” της Ουκρανίας, δεν έγινε για να προστατευθεί ο λαός της περιοχής, ούτε για την ειρήνη, αλλά για την προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων στα εδάφη της Ουκρανίας, στον σφοδρό ανταγωνισμό τους με τα δυτικά μονοπώλια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είμαστε στο πλευρό τους για να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό που καλλιεργεί η κάθε αστική τάξη. Οι λαοί των δύο χωρών, που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης συμμαχίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

5. Επισημαίνουμε πως είναι επικίνδυνες οι αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη “καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας” στην Ευρώπη, με παρέμβαση της ΕΕ ή ένα ΝΑΤΟ “χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του”, ή μια “φιλειρηνική ΕΕ”, ή ένας “ειρηνικός πολυπολικός κόσμος” κ.ο.κ. Όλες αυτές οι εικασίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δρουν αποπροσανατολιστικά για την αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική πάλη, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν μια αντίληψη περί δήθεν δυνατότητας ενός “ειρηνικού ιμπεριαλισμού”. Όμως η αλήθεια είναι πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όπως και κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, είναι λυκοσυμμαχίες που έχουν βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα, δεν μπορούν να γίνουν φιλολαϊκές, θα συνεχίσουν να δρουν ενάντια στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και τους λαούς, όπως και ο καπιταλισμός είναι “νύχι – κρέας” με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

6. Καλούμε τους λαούς των χωρών, που οι κυβερνήσεις τους, ειδικά μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και της Ρωσίας, εμπλέκονται στις εξελίξεις, να παλέψουν ενάντια στην προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων που σπρώχνουν τους λαούς στην “κρεατομηχανή” του ιμπεριαλιστικού πολέμου με διάφορα ψεύτικα προσχήματα. Να απαιτήσουν να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

7. Το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε τον δικό μας αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό, που παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ».

Τα Κόμματα που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PADS)

3. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

5. Κίνημα «Τσε Γκεβάρα» (Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία)

6. Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας (PCRF)

7. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν – Ιράκ

11. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας

13. Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)

14. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

15. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

19. Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

20. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

21. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

23. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

24. Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

25. Περουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

27. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

29. Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

31. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

32. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

33. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930)

34. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας