Νέος Κλιματικός Νόμος: Ψέματα και Μεγαλοστομίες

 Νέος Κλιματικός Νόμος: Πίσω από τα ψέματα και τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης κρύβονται η συνέχιση της καταστροφής του περιβάλλοντος και τα νέα τεράστια κέρδη επιχειρηματιών εις βάρος του λαού και θα πληρώσει τελικά το κόστος

Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον που επικαλείται η κυβέρνηση, επιχειρηματολογώντας για το νέο κλιματικό νόμο είναι απολύτως ψευδές και έχει αποδειχτεί και από το νόμο Χατζηδάκη (2020) που επιτρέπει κάθε περιβαντολογική αυθαιρεσία στους «επενδυτές» αλλά και από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας που έφεραν την οικολογική καταστροφή το καλοκαίρι του 2021.

Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα, που είναι εις βάρος και του περιβάλλοντος και των λαϊκών εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα:

  1. Προβάλλεται για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη, δηλαδή η ευθύνη του πολίτη, του αγρότη, του μισθωτού, του ελεύθερου επαγγελματία σε αντίθεση με την ευθύνη της πολιτείας, που έχει μόνο το ρόλο του τιμητή.
  2. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων όπως η αποκλειστική κυκλοφορία μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2030, η απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου και η χρήση βιοκαυσίμων από το 2025, η επιβολή κλιματικών ορίων στις επιχειρήσεις το κόστος των οποίων όμως θα πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι επαγγελματίες. Ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών τους θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα σε αντίθεση με τις μεγάλες που προστατεύονται ή φοροαπαλλάσσονται με διάφορους τρόπους.
  3. Προκλητική είναι η επιβολή υποχρεωτικής ασφάλειας κτιρίων σε περιοχές που εκτιμάται ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές ή πλημμύρες (δηλαδή παντού). Ουσιαστικά δηλαδή το κόστος της έλλειψης μέτρων δασοπροστασίας ή αντιπλημμυρικών  έργων επιβαρύνεται ο πολίτης, προς δόξα και τεράστιο όφελος των ασφαλιστικών εταιρειών.
  4. Επιβάρυνση θα έχει ο πολίτης ακόμα και για τα έργα που επιβάλλονται στην τοπική αυτοδιοίκηση (ουδέτερα κλιματικά κτίρια) αφού δεν προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης και το κόστος θα μεταφερθεί στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών.

Γενικά οι μέχρι τώρα οικολογικές καταστροφές, είναι για τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μία ευκαιρία για νέα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, εις βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και βεβαίως του φυσικού πλούτου, που γίνεται λεία για τους «επενδυτές».

Μόνο η ανάπτυξη μαζικών κοινωνικών αγώνων μπορεί να προστατεύσουν το εισόδημα του λαού από τη νέα λεηλασία αλλά και το περιβάλλον που ζούμε και θα ζήσουν οι επόμενες γενιές.

Το Γραφείο Τύπου 27.5.2022