Σοβαροί τραυματισμοί, φακέλωμα και ενέδρες στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το πραγματικό «Σχέδιο Βιβλιοθήκη»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Σοβαροί τραυματισμοί, φακέλωμα και ενέδρες στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το πραγματικό «Σχέδιο Βιβλιοθήκη»

Τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι γύρω από το ΑΠΘ και το «Σχέδιο Βιβλιοθήκη» ξεδιπλώνεται η πρόβα τζενεράλε για το ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με οργανωμένο, κυβερνητικό σχεδιασμό και κλιμακούμενες κατασταλτικές πρακτικές που έχουν ξεπεράσει όχι απλώς κάθε ιστορικό προηγούμενο στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά και δεν απαντώνται σε καμία χώρα που θέλει να ονομάζεται δημοκρατική. Μετά την χθεσινή επάνοδο ΜΑΤ και ασφαλιτών στο ΑΠΘ, σήμερα οι προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Από το πρωί, πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ συνοδεύουν τους φοιτητές του Βιολογικού μέχρι τα αμφιθέατρα, όπως έχει καταγραφεί σε οπτικοακουστικό υλικό και προχωρούν σε κάθε είδους παρενοχλήσεις.
Απέναντι στη διαμαρτυρία των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, η αστυνομική καταστολή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εντελώς απρόκλητα, οι διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στη φοιτητική διαδήλωση τραυματίζοντας πολλούς φοιτητές, δύο τουλάχιστον εκ των οποίων, εκλεγμένοι συνδικαλιστές στους συλλόγους τους και μέλη της ΛΑΕ, χρειάστηκαν νοσηλεία. Ο ένας από αυτούς απομακρύνθηκε από το ΑΠΘ με ασθενοφόρο, έχει τραυματιστεί σοβαρά στη γνάθο και έχει απωλέσει, τουλάχιστον προς το παρόν, μερικώς την ακοή του από κροτίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύθηκε πάνω του σε ευθεία βολή. Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο είχε συμβεί σε έναν ακόμα φοιτητή κατά την επίθεση των ΜΑΤ στις 11 Μαΐου έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.
Σαν να μην έφτανε η βίαιη επίθεση και ο τραυματισμός νέων ανθρώπων που διαμαρτύρονται ενάντια στη συνεχή αστυνομική παρουσία, για πολλοστή φορά μέσα σε 15 μέρες, η ΝΔ του Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει δώσει εντολές στην ΕΛΑΣ να παρακολουθεί και να χαρτογραφεί όποιον αντιδρά και κινητοποιείται.
Μετά τις επίσημες καταγγελίες για την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά από τον Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ σε συνδικαλιστικές του διαδικασίες και κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία σήμερα προσήγαγε δύο φοιτητές, μέλη των ΔΣ των συλλόγων τους και της ΛΑΕ, χωρίς καμία αφορμή. Ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πληροφορικής, προσήχθη από αστυνομικούς με πολιτικά ώρες μετά την αστυνομική επίθεση στην πύλη του campus, ενώ ο Νίκος Ανδριάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών σε ενέδρα ασφαλιτών, σε απόσταση από το ΑΠΘ. Καθόλου τυχαία, ο Λάμπρος είχε επιχειρηθεί να προσαχθεί ενώ πήγαινε στη σχολή του το πρωί, την πρώτη μέρα της εισόδου των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, κάτι που αποτράπηκε από την παρέμβαση καθηγητών, είχε τραυματιστεί κατά την αστυνομική επίθεση που δέχθηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μέσα στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου, ενώ τραυματίστηκε και σήμερα, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν για άλλη μια φορά απρόκλητα. Μάλιστα, η προσαγωγή του έγινε την ώρα που έφευγε από το πανεπιστήμιο για να παραλάβει από το νοσοκομείο γνωμάτευση για τον τραυματισμό του. Μετά από την πίεση που άσκησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και τη μαζική κατακραυγή, οι δύο φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να παραδεχθούν ανοιχτά, πριν τους αφήσουν, ότι τους προσήγαγαν γιατί «γνωρίζουν ότι κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις και ήθελαν να ελέγξουν αν έχουν σχέση με τα επεισόδια στο ΑΠΘ».
Πρόκειται για πρωτοφανή φαινόμενα, που αποδεικνύουν ότι το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας ήδη στήνει τον μηχανισμό του, επισημαίνοντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος, διεισδύοντας στις συνδικαλιστικές διαδικασίες των καθηγητών, στήνοντας ενέδρες για παραδειγματισμό και τρομοκρατία, ή ακόμα και για να κατασκευαστούν νέες σκευωρίες, τομέας στον οποίο η ΕΛΑΣ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι έχουν εξειδικευθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι δηλώσεις της ΝΔ, αλλά και η ανακοίνωση της αστυνομίας, αν δεν ήταν επικίνδυνες θα ήταν απόλυτα φαιδρές. Έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι άοπλοι φοιτητές επιτέθηκαν στους πραιτωριανούς του Θεοδωρικάκου, ενώ ανακαλύπτουν τραυματία αστυνομικό, όταν το βίντεο της απρόκλητης επίθεσης των ΜΑΤ κυκλοφορεί εδώ και ώρες στο διαδίκτυο. Έχουν το θράσος να μιλάνε για ακαδημαϊκή ομαλότητα, όταν με απόλυτη ευθύνη της αστυνομίας, τα μαθήματα διακόπτονται καθημερινά στο ΑΠΘ, οι φοιτητές κλειδώνονται μέσα σε αμφιθέατρα, ενώ αντιμετωπίζουν διαρκώς βροχή χημικών. Δεν ντρέπονται να αναφέρονται στη δημοκρατία, την ίδια ώρα που σουλατσάρουν ένοπλοι αστυνομικοί μέσα στα πανεπιστημιακά κτίρια και έξω από τα αμφιθέατρα.
Η ΝΔ του Μητσοτάκη, προσπαθεί να οριοθετήσει τη φθορά που υφίσταται από τη δυσαρέσκεια του λαού και της νεολαίας απέναντι στην πολιτική της ψαρεύοντας στα ακροδεξιά ακροατήρια και έχει σαφή στρατηγική. Να οικοδομήσει ένταση, να επενδύσει στο Νόμος και Τάξη και στην τρομοκρατία απέναντι σε μια ανύπαρκτη ανομία και εγκληματικότητα. Να στοχοποιήσει τη νεολαία και τους αγώνες της. Και επιχειρεί να το κάνει κυριολεκτικά πάνω στα κεφάλια των παιδιών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους σοβαρούς τραυματισμούς νέων παιδιών, για άλλες σκευωρίες και συλλήψεις, για άλλες παρακολουθήσεις και ενέδρες.
Πρέπει να τους σταματήσουμε.
Η ΕΛΑΣ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι πρέπει να απολογηθούν για τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή, για τις αναίτιες προσαγωγές και τις ενέδρες και για την παραδοχή ότι χαρτογραφούν αγωνιστές. Αυτή είναι η γραμμή Θεοδωρικάκου για να «επιβάλει την τάξη» στα πανεπιστήμια;
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί όλη τη δημοκρατική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών, να γίνει ασπίδα του κινήματος της νεολαίας, να κάνει δικό της τον ηρωικό αγώνα για ελευθερία μέσα στα πανεπιστήμια, που είναι αγώνας για να μην μπει η χώρα στο γύψο.

Αθήνα 26.5.2022