Λαϊκή Ενότητα: Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω μπροστά στην πανδημία. Ούτε τα ελάχιστα για τους ευρωπαϊκούς λαούς!

Η πανδημία του Covid-19, όπως και η πολύπλευρη κρίση του 2008 ανέδειξαν με δραματικό τρόπο στους λαούς τον επικίνδυνο και υποκριτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νεοφιλελεύθερη-ιμπεριαλιστική δομή και λειτουργία της, σε περιόδους όξυνσης των κοινωνικών κρίσεων, θέτει ξεκάθαρα και το πλαίσιο των πολιτικών της : κανένα ουσιαστικό μέτρο προς όφελος των εργαζομένων  και της πραγματικής οικονομίας, προγράμματα «σωτηρίας» δεσμευμένα στη λιτότητα και την εκμετάλλευση, ανταγωνισμός των κρατών-μελών αντί για συνεργασία εν μέσω πανδημίας  και επιβολή αυταρχικών πολιτικών του πλούσιου βορρά στο φτωχό νότο.

Στο πλαίσιο αυτό, η καθολική άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης και των δορυφόρων της, στη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καθιέρωση ευρωομολόγου (corona bond όπως ονομάστηκε) για τη μερική έστω ανακούφιση  των χειμαζόμενων λαών και οικονομιών δεν πρέπει να εκπλήσσει. Όπως το «φάρμακο» που επιβλήθηκε στους λαούς του νότου κατά την έξαρση της δημοσιονομικής κρίσης ήταν τα εκμεταλλευτικά μνημόνια, έτσι και τώρα η λογική της «βοήθειας» απέναντι στην Ιταλία και την Ισπανία περνάει μέσω του..ESM! Αυτή τη φορά όμως οι πολιτικές τους γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες. Έρχονται σε μια φάση που οι χώρες του νότου μετράνε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η έλλειψη γενναίας οικονομικής βοήθειας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη διαλυμένα από το νεοφιλελευθερισμό δημόσια συστήματα υγείας με άμεσες συνέπειες στους πολίτες.

Η αλαζονεία των κυβερνήσεων του βορρά, των ευρωπαϊκών ελίτ, των χρυσοπληρωμένων γιάπηδων των Βρυξελλών αλλά και των κυβερνήσεων του νότου (σαφέστατα και της Ελληνικής) που έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο μηδέν για να θυμηθούν να αμφισβητήσουν στην πράξη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να βρεί την τιμωρία της από τους λαούς. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι, που υποφέρουν εδώ και χρόνια από την παρατεταμένη λιτότητα και τώρα από την πανδημία χρειάζεται να δώσουν πολιτική κατεύθυνση στην αγανάκτηση και τους φόβους τους. Κατεύθυνση ανατροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πλουσίων και της ολιγαρχίας,  κατεύθυνση για μια αληθινή συνεργασία των λαών με αλληλεγγύη, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Η σημερινή Ευρώπη δεν μας αξίζει!

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

27/3/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ