Η υποτιθέμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κουρελιάστηκε

του Τάσου Μαυρόπουλου

Γερμανία-Ολλανδία και βόρειες χώρες είπαν όχι στο κορονο-ομόλογο. Γιατί περίμενε κανείς ότι θα πουν ναι; Δεν ξέρουμε για ποιους φτιάχτηκε αυτή η ΕΕ, ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί και το ρόλο που παίζουν οι φτωχότερες χώρες; Τουλάχιστον εμείς έχουμε την εμπειρία. Ξεχάσαμε ποιοι μας επέβαλαν τα μνημόνια για να σωθούν οι τράπεζές τους; Ξεχάσαμε τι πληρώσαμε, πληρώνουμε και θα πληρώνουμε μέχρι το 2060; Ξεχάσαμε ότι δέσμευσαν όλες τις στρατηγικές υποδομές και τη δημόσια περιουσία μέχρι το 2114; Ξεχάσαμε πως χειρίστηκαν το προσφυγικό και σε ποιους έριξαν το βάρος; Φυσικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα μόνοι τους, αν δεν είχαν υποτακτικές τις ελληνικές κυβερνήσεις του 2010, 2012, 2015, 2019.

Ακόμα και χθες η κυβέρνησή μας, δεν συμπαρατάχθηκε με το υποτυπώδες βέτο Ισπανίας και Ιταλίας, μήπως και ασκηθεί λίγο μεγαλύτερη πίεση στη Γερμανία. Δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την υποτέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων.

Και η Γερμανία με τις βόρειες χώρες, δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να συνεχίσουν στο δρόμο που εξυπηρετεί τα οικονομικά τους συμφέροντα και να υπενθυμίσουν το λόγο που έχει φτιαχτεί η ΕΕ και το €, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν, ποιος έχει το πάνω χέρι και να τονίσουν ότι σ΄αυτό το δρόμο δεν χωράνε ανθρωπισμοί και παρεκκλίσεις. Πανδημίες και άλλα παρόμοια είναι ψιλά γράμματα μπροστά στα κέρδη και στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των χωρών που ηγεμονεύουν την ένωση. Αξιοποιούνται για να σφίξουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά και να τα στραγγαλίσουν τα κράτη μέλη και τους λαούς τους.

Τα απομεινάρια της υποτιθέμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κουρελιάστηκαν στα μάτια όσων ακόμα την πίστευαν. Προφανώς και η στάση της ΕΕ προβληματίζει προκαλεί αναταραχή στους λαούς της Ευρώπης και θα καθορίσει τη στάση τους την επόμενη μέρα. Πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις, στις οποίες η χώρα μας θα πρέπει να είναι παρούσα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο και όχι περιμένοντας πού θα κάτσει η μπίλια για να κολλήσει δίπλα, συνεχίζοντας να παίζει το ρόλο του υποτακτικού.


Τον ενεργό ρόλο δεν μπορούν και δεν πρέπει να τον παίξουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και εφάρμοσαν αδιαμαρτύρητα τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ και της ευρωζώνης, που διέλυσαν το λαό και τη χώρα. Το κριτήριο αυτών των κομμάτων είναι η πολιτική τους επιβίωση και μόνο.


Ο ρόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς που αντιτάχθηκε δυναμικά στις νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές θα πρέπει να είναι καθοριστικός. Οι “απονομιμοποιημένες” και αντιδημοφιλείς από την κυρίαρχη πολιτική απόψεις της, στη συνείδηση του κόσμου, πιθανόν την επόμενη μέρα να γίνουν το επίκεντρο των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Αυτό δεν μπορεί να γίνει φυσικά με την ομφαλοσκόπηση, τη διεκδίκηση της απόλυτης αλήθειας, τον κατακερματισμό και την προσπάθεια να βρούμε τον εχθρό εντός των πυλών. Σε ένα δρόμο ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εξόδου από την ευρωζώνη και αυτή την Ε.Ε. και κοινής προσέγγισης στα ζητήματα που συμφωνούμε, μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια μετωπική πολιτική δράση και έκφραση που θα μπορέσει να παίξει το ρόλο που θα απαιτηθεί την επόμενη μέρα.

  • Ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι μέλος της ΕΓ του Αριστερού Ρεύματος

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ