Η Λαϊκή Ενότητα τιμάει τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙ 

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΗ,  ΩΡΑ 11.30΄π.μ.

Θεσσαλονίκη 21 Μάη 2022

Πενήντα εννιά χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, μετά και τις ήττες της πολιτικής της στη Συρία και αλλού, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και οδηγεί σε πολέμους.

Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, προσδένεται όλο και πιο πολύ στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, παραχωρώντας όλο και περισσότερο έδαφός της στις δολοφονικές βάσεις του ΝΑΤΟ. Με τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», την οποία είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, επεκτείνεται η Αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λιτόχωρο, ενώ αναβαθμίζεται η χρήση της Σούδας ως στρατηγικής σημασίας βάση του Αμερικάνικού Στρατού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για πρώτη φορά, η διάρκεια της Συμφωνίας είναι πενταετής, ενώ μετά τη λήξη της πενταετίας προβλέπεται η επ αόριστον ανανέωσή της.

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται, προκειμένου οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να ρίχνουν λάδι στην φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία για να τον διαιωνίσουν, αντί να επιδιωχθεί διπλωματική λύση με λήξη των εχθροπραξιών, ειρηνική διευθέτηση και εγγυήσεις ασφαλείας στα εμπόλεμα μέρη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σέρνει τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και, μάλιστα, σε μία περίοδο που με τις αντικοινωνικές πολιτικές της τον έχει καταδικάσει να ζει στην ακρίβεια, την ανασφάλεια, στη φτώχεια και την ανεργία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εργασθούμε, ειδικά οι αριστερές δυνάμεις, για τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός πλατιού αντιπολεμικού, φιλειρηνικού, αντινατοϊκού κινήματος, ενάντια στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Να αγωνιστούμε για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα Αμερικανονατοϊκά σχέδια, για το μπλοκάρισμα στην πράξη της Συμφωνίας αναβάθμισης και επέκτασης της λειτουργίας των βάσεων, που τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για την έξοδο της χώρας μας από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και τη διάλυσή του. Για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα.

Σήμερα όσο ποτέ, οφείλουμε να τιμάμε τον Γρηγόρη Λαμπράκη, του οποίου οι αγώνες  για την Ειρήνη, τον αφοπλισμό, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, συνοδεύονταν από μια ατρόμητη στάση απέναντι στο μετεμφυλιακό κράτος και στο Παλάτι, στις απαγορεύσεις και την αστυνομική βία, στο παρακράτος που είχε απλώσει παντού τα επικίνδυνα πλοκάμια του.

Σήμερα όσο ποτέ, οφείλουμε να τιμάμε και τους Λαμπράκηδες, τους ανεκπλήρωτους αγώνες των νέων στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης που χάραξαν, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς στο συλλογικό και όχι στο ατομικό. 

Το Γραφείο Τύπου