Η Λαϊκή Ενότητα αποχαιρετά τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η Λαϊκή Ενότητα αποχαιρετά τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ, ατμοσφαιρικής και ορχηστρικής μουσικής  Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός παγκοσμίως και ως Vangelis, σε νοσοκομείο της Γαλλίας σε ηλικία 79 ετών.

Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, συνέβαλε στην ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας {Οι δρόμοι της φωτιάς} το 1982, ενώ έκανε την μουσική επένδυση για πολλές πολύ σημαντικές ταινίες όπως { Το πρόσωπο της Μέδουσας} 1967, του Ν.Κούνδουρου, Ο αγνοούμενος{1982} του Κώστα Γαβρά, Blade Runner, ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλει Σκοτ, η Ανταρσία του Μπάουντυ {1984} του Ρότζερ Ντόναλτσον, τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα[1992} του Ρομάν Πολάνσκι και πολλές άλλες.

Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα παιδικά του χρόνια και ένα μεγάλο μέρος από το έργο του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί  τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους. Το 1995 ως φόρο τιμής στη μουσική προσφορά του αλλά και στην αγάπη τουγια το διάστημα το Μinor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Γενικά υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής του.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του και στους οικείους του.

Το Γραφείο Τύπου 20.5.3022

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ