Η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις είναι επικίνδυνη για το λαό και τη χώρα μας

Η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις είναι επικίνδυνη για το λαό και τη χώρα μας.

Η νέα Ελληνο-Αμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, την οποία τα δύο μέρη με περισσή θρασύτητα και υποκρισία την ονομάζουν «συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας», που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία και το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, αποτελεί ένα ακόμα βήμα βαθύτερης εμπλοκής της χώρας και του ελληνικού λαού στα τυχοδιωκτικά πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και συνολικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι πρόθυμοι συνοδοιπόροι της βιάστηκαν, μάλιστα, να την επικυρώσουν λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Μπάϊντεν, προφανώς, για να του δώσουν διαπιστευτήρια της εθελόδουλης και υποτελούς στάσης τους.

Η Ελλάδα μετατρέπεται ολόκληρη σε μια ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Επεκτείνεται η Αμερικανική παρουσία σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λιτόχωρο δίπλα στις παλιότερες βάσεις τους του Ακτίου, της Λάρισας, της Καλαμάτας, της Ανδραβίδας κλπ, ενώ η χρήση της Σούδας αναβαθμίζεται ως στρατηγικής σημασίας βάσης του Αμερικανικού στρατού στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν, έχει δηλώσει ότι η κύρωση της συμφωνίας «επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες».

Επιπλέον, με τη Συμφωνία μετά την αρχική πενταετή διάρκειά της, προβλέπεται η επ’ αόριστον ανανέωση της, καθιστώντας την χώρα ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, χωρίς καν το προκάλυμμα της «διεκδίκησης ανταλλαγμάτων», που επικαλούνταν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για να ανανεώνουν κάθε χρόνο την συμφωνία του 1990, που είχε υπογράψει ως Πρωθυπουργός ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι προφανείς. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την βασική πύλη εισόδου και μεταφοράς αμερικανοΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από μονάδες ναυτικού και αεροπορίας, που παρέχουν βοήθεια στις στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησής Ζελένσκι, δίνοντας της έτσι το πράσινο φως και την υλικοτεχνική υποστήριξη να συνεχίσει να πολεμάει για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», αποχωρώντας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται, προκειμένου οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να ρίχνουν λάδι στην φωτιά του πολέμου για να τον διαιωνίσουν, αντί να επιδιωχθεί διπλωματική λύση με λήξη των εχθροπραξιών, ειρηνική διευθέτηση και εγγυήσεις ασφαλείας στα εμπόλεμα μέρη.

Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα, μετά και τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία,  δεν αποτελεί, πλέον, απλά ένα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο αλλά είναι ταυτόχρονα και πιθανός στόχος σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου δια αντιπροσώπων, που διεξάγει ο ευρωατλαντισμός στην Ουκρανία ενάντια στην Ρωσία. Η κυβέρνηση της ΝΔ σέρνει τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και τον στοχοποιεί και, μάλιστα, σε μία περίοδο που με τις αντικοινωνικές πολιτικές της τον έχει καταδικάσει να ζει στην ακρίβεια, την ανασφάλεια, στη φτώχεια και την ανεργία. Επομένως ,αυτή η συμφωνία όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση και δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες ασφάλειας της χώρας, αλλά την εμπλέκει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η οικονομική και πολιτική ολιγαρχία της χώρας έχει ως μοναδική κατεύθυνση στις διεθνείς σχέσεις την υποτέλεια στον ευρωατλαντισμό, που δεν διασφαλίζει τίποτα για τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία, παρά μόνο την βαθύτερη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές στρατηγικές και στους τυχοδιωκτικούς πολέμους των χωροφυλάκων του πλανήτη.

Η μη υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή της νέας συμφωνίας δεν διαγράφει τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες του, γιατί η δική του κυβέρνησή είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις για την συνέχιση, επέκταση και αναβάθμισή της.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ΠΟΤΕ για ένα πλατύ μέτωπο για την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τα ΑμερικαΝΑΤΟϊκά σχέδια, το μπλοκάρισμα στην πράξη της Συμφωνίας αναβάθμισης και επέκτασης της λειτουργίας των βάσεων, που τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, και την άμεση απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία. Ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από την έκθεσή στους κινδύνους των πολεμικών ανταγωνισμών, δεν έχει κανένα συμφέρον να πεινάσει, να παγώσει και να σκοτωθούν τα παιδιά του στο όνομα του ΝΑΤΟ!

Δημήτρης Στρατούλης

Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

π. Βουλευτής και Υπουργός