Η Λαϊκή Ενότητα αποχαιρετά τον Πέτρο  Μηλιαράκη

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αποχαιρετά τον Πέτρο  Μηλιαράκη

Τον εξέχοντα Νομικό, τον διανοούμενο, τον Αγωνιστή

Η Λαϊκή Ενότητα αποχαιρετά με αισθήματα βαθιάς λύπης τον εξέχοντα Νομικό, τον διανοούμενο, τον Αγωνιστή Πέτρο Μηλιαράκη που έφυγε από τη ζωή, την Παρασκευή 6 Μαΐου  από παθολογικά αίτια, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, εκεί  περάτωσε την βασική εκπαίδευση ενώ συνέχισε στο νομικό κλάδο..

Υπήρξε ένας διακεκριμένος, ευρυμαθής νομικός, συγγραφέας, αλλά και πολιτικός. Αναδείχθηκε σε διεθνούς ακτινοβολίας νομικός, με τεράστια εμπειρία σε διεθνή θέματα, βαθύς γνωστής της ελληνικής πραγματικότητας, και πολυγραφότατος,  Ως  νομικός της πράξης, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικηγορούσε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (E.C.H.R. και C.F.I. – G.C/E.U), ενώ χειρίστηκε  και προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Μεταξύ σημαντικών  υποθέσεων που έχει χειρισθεί συγκαταλέγονται και προσφυγές κατά της Τουρκίας κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου)[ κατά της Αυστρίας κατά της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας (Κάτω Χωρών) κατά της Αλβανίας κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κτλ.

Εξέχων νομικός συνέγραψε σημαντικό αριθμό βιβλίων γύρω από  θέματα διπλωματίας,  «Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνούς Δικαίου», «Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας»,  Εξωτερικής Πολιτικής  κατά το Συνταγματικό Δίκαιο», Οικονομικού Δίκαιου,  Νομισματικού συστήματος Τραπεζικού  Δίκαιου,  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου  και Ελληνικού Συντάγματος για   «Μακροσύστημα,  Ευρωσύστημα κλπ

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, στάθηκε μπροστάρης στους δημοκρατικούς αγώνες και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά  έχοντας αισθανθεί  τη ναζιστική φρίκη, λόγω καταγωγής από την περιοχή της Μαρτυρικής Βιάννου. Υπηρέτησε και υπερασπίστηκε  με  μεγάλο  πάθος  την Ιστορική Μνήμη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Όμως ο Πέτρος πέρα του επιστημονικού επιπέδου και κύρους υπήρξε ένας αγαπητός άνθρωπος, με πολύπλευρη δράση και προσφορά, χαρακτηριζόταν για το ήθος, την εντιμότητα και την ευγένεια του χαρακτήρα του. Το μέτρο, η σύνεση, η ευγένεια και η γλυκύτητα ήταν χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Υπήρξε γενικά  άνθρωπος με αρχές, αξίες και ηθική.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή, τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη σύζυγο  στις κόρες του στους οικείους του.

Καλό κατευόδιο Πέτρο..

 Το Γραφείο Τύπου 10.5.2022

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ