Αποτίμηση ενός ακόμη κυβερνητικού διαγγέλματος

του Γιάννη Δούκα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα που κατ’ αυτήν είναι ικανά να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στηρίξουν οικονομικά τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα η χώρα έχει αυτή τη δυνατότητα γιατί χαλάρωσαν οι «θεσμοί» το σφίξιμο. Πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι ο κορωνοϊός και όχι κάποια πολιτική ή κοινωνική πίεση ανάγκασαν τους «θεσμούς» να χαλαρώσουν.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι τα 12 δισεκατομμύρια από τα 750 της ΕΚΤ για όλη την Ευρώπη θα τα πληρώσουμε όλοι και δεν επιτρέπεται ούτε ένα ευρώ να κατευθυνθεί προς τους γνωστούς άγνωστους.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το ότι ο αριθμός των Ευρωβουλευτών κάθε χώρας είναι ανάλογος του πληθυσμού της, το ότι το σύνολο των Ευρωβουλευτών είναι 705 και ότι η χώρα μας εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο με 21 Ευρωβουλευτές, στην Ελλάδα έπρεπε να διοχετευθούν πολλά περισσότερα από τα 12 για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Εκτός και αν θεωρούμαστε δεύτερης κατηγορίας ή τα υπόλοιπα διοχετευθούν στις τράπεζες και όλοι εμείς κληθούμε μόνο να τα πληρώσουμε.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί:

  1. Το δημόσιο σύστημα υγείας όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο έχει τραβήξει τα πάνδεινα από όλες τις κυβερνήσεις. Έτσι οι 2.000 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού δεν επαρκούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Οι προσλήψεις θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με μόνιμο προσωπικό. Ας μην μας διαφεύγει ότι ήδη μετράμε δύο νεκρούς ένα γιατρό και ένα υγειονομικό και άγνωστο πόσους έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας λόγω του ότι οι ίδιοι έχουν νοσήσει.

  2. Είναι προφανές ότι το επίδομα των 800 € για δύο μήνες δεν επαρκεί.

  3. Στην οικονομική ενίσχυση δεν συμπεριλαμβάνονται οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι.

  4. Η σωστή κατά τα άλλα ασφαλιστική κάλυψη για σύνταξη όλων όσων αυτό το διάστημα δεν εργάζονται δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη κάλυψη του κόστους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  5. Δεν έχει γίνει σαφές πως θα γίνει ο διαχωρισμός δικαιούχων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν ή και που λειτουργούν. Το ίδιο και σε ότι αφορά τους επαγγελματοβιοτέχνες.

  6. Η ορθή χορήγηση του δώρου Πάσχα με την έννοια της πρόσθετης οικονομικής αμοιβής στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία πρέπει με κάποιο τρόπο να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Την περίοδο αυτή οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στα super market ή οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής του δημοσίου έχουν επιβαρυνθεί να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται και λόγω του κορωνοϊού και λόγω της μείωσης του προσωπικού λόγω των ειδικών αδειών που σωστά δίνονται σε γονείς ανηλίκων παιδιών. Η εντατικοποίηση της εργασίας στις κατηγορίες αυτές θα πρέπει να ανταμειφθεί είτε οικονομικά είτε με τη χορήγηση πρόσθετης άδειας.

  7. Στα ιδιαίτερα αρνητικά καταγράφεται η μετάθεση της ημερομηνίας καταβολής του δώρου Πάσχα.

  8. Η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων δεν μπορεί να αφορά μόνο όσους πάρουν το επίδομα των 800 € και σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και η καταβολή των δόσεων των στεγαστικών δανείων.

  9. Τέλος θα πρέπει να ανασταλεί η απόφαση για τη διεύρυνση του ωραρίου και το άνοιγμα των super market την Κυριακή. Το άνοιγμα των super market την Κυριακή ευνοεί την εξάπλωση του κορωνοϊού και είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα super market δουλεύουν ήδη με λιγότερο προσωπικό λόγω των ειδικών αδειών που σωστά δίνονται σε γονείς ανηλίκων παιδιών. Εκτός από την ήδη υπάρχουσα εντατικοποίηση, το άνοιγμα την Κυριακή σημαίνει ότι όλες τις ημέρες της εβδομάδας θα δουλεύουν με ακόμη λιγότερο προσωπικό (λόγω της δικαιούμενης ημέρας ανάπαυσης λόγω εργασίας την Κυριακή). Αυτό σημαίνει ότι το καταναλωτικό κοινό θα εξυπηρετείται με μεγαλύτερη καθυστέρηση και όλες τις ημέρες της εβδομάδας ο συνωστισμός θα είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα το άνοιγμα την Κυριακή δεν έχει τίποτε να προσφέρει γιατί όλοι λόγω της κατάστασης έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα αναγκαία οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας.

Πέρα από τα κυβερνητικά μέτρα υπάρχει το μεγάλο θέμα του χρέους που όπως έχουμε ξαναγράψει πρέπει να σταματήσει ή έστω να ανασταλεί η εξυπηρέτησή του και η Ε.Ε. να μην εξαντλείται σε ημίμετρα ή τουλάχιστον σε ότι αφορά τη χώρα μας να της δοθούν ίσα δικαιώματα με τις άλλες χώρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ