Γερμανία: Πως ένας ιός καταρρίπτει τον μύθο μιας χώρας

Στα όρια τους τα Γερμανικά΄ Νοσοκομεία σε προστατευτικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνoιού

Ενώ η καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε με αφορμή την πανδημία από τον κορωνoιό ότι : Η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου” και «Η Γερμανία διαθέτει βέβαια ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας, ίσως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, γι αυτό και μπορεί κανείς να το εμπιστεύεται” η κατάσταση στα νοσοκομεία σε ότι αφορά τον προστατευτικό εξοπλισμό όπως καταγγέλλουν,το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι προμηθευτές έχει ως εξής.

Οι προστατευτικοί εξοπλισμοί για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους παραϊατρικούς υπαλλήλους είναι πλέον λιγοστοί λόγω της επιδημίας του κορωναιού. Σε ορισμένες κλινικές εξαντλούνται ήδη. Αποτέλεσμα να έχει βαρέσει συναγερμός από το προσωπικό και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας κατηγορείται πλέον ευθέως για σοβαρή αμέλεια.

Μέχρι πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn εμφανιζόταν σίγουρος για τον κορωνοιό, δήλωνε στα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη και όλα είναι υπό έλεγχο. Καθησύχαζε τους πολίτες ότι ακόμα και σε περίπτωση πιθανής επιδημίας, υπάρχουν αρκετές μονάδες και κλίνες και ο εξοπλισμός που χρειάζεται η χώρα είναι επαρκής.

Όμως στη Γερμανία εδώ και εβδομάδες, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι παραϊατρικοί υπάλληλοι στερούνται βασικού εξοπλισμού για την εργασία τους.

Ο επικεφαλής των Ιατρών, Walter Plassmann, σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι ψαχνουν απελπισμένα για εβδομάδες σε όλο το κόσμο να αγοράσουνε προστατευτικό εξοπλισμό και αυτό είναι σχεδόν αδύνατο και ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες είχε υποσχεθεί να τους βοηθήσει μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε : “Δεν ήρθε τίποτε, ούτε μια μάσκα ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές σε όλους πως αν εξαντλήσουμε τον προστατευτικό εξοπλισμό, θα τελειώσουμε. Αν οι προσεχείς παραδόσεις δεν φθάσουν, τα αποθέματα στο Αμβούργο θα τελειώσουν το Σαββατοκύριακο”.

Εντωμεταξύ οι εταιρίες κατασκευής και εμπορίας προστατευτικού εξοπλισμού καταγγέλλουν ότι η κρίσιμη αυτή κατάσταση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη σοβαρή αμέλεια του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας. Ενώ είχανε προειδοποιήσει τις Αρχές ότι η επιδημία του κορωνοιού στην Κίνα έχε οδηγήσει σε τεράστιες παραγγελίες για υλικά από τα τέλη Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τα μηνιαία αποθέματα να στέλνονται στη Κίνα μέσα σε μια ήμερα, οι Δημόσιες Αρχές παρέμειναν αδρανείς για εβδομάδες ακόμα και όταν ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι θα υπάρξει παγκόσμια έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι το 97% της παραγωγής στην παγκόσμια αγορά αυτών των υλικών πραγματοποιείται στην Κίνα και η κινεζική κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τα μέσα Ιανουαρίου ότι κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν θα έπρεπε να βγει εκτός Κίνας.

Τελικά στο εύλογο ερώτημα γιατί η Γερμανία αρνήθηκε να στείλει βοήθεια στην Ιταλία σε νοσοκομειακό υλικό ίσως η απάντηση να βρίσκεται τελικά στα παραπάνω. Επειδή δεν είχε προνοήσει ούτε ακόμα και για τις δικές της ανάγκες;;;

Τελικά ο νεοφιλελευθερισμός, η αμετροέπεια, η “δήθεν” αποφασιστικότητα και η πολιτική ανικανότητα πάνε μαζί και δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά στοιχεία του πολιτικού και ιδεολογικού DNA της σύγχρονης δεξιάς.

Νίκος Βρυώνης

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Αρ. Ρεύματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ