Τι μπορεί να ελπίζει ο κόσμος του μόχθου και της αριστεράς από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τι μπορεί να ελπίζει ο κόσμος του μόχθου και της αριστεράς από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγα σχόλια πάνω στην συνεδριακή ομιλία του Τσίπρα!

Πριμικηρης Βασιλης

Η εισηγητική ομιλία του Τσίπρα στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ήταν μια ξαναζεσταμένη πολιτική σούπα γεμάτη από υποσχέσεις και δεσμεύσεις του “αέρα” αλλά και μηνύματα δυστυχώς υποταγής, μέσο μιας υποκριτικής αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό, στα λεγόμενα δυτικά ΝΑΤΟκρατούμενα κέντρα εξουσίας!

Ήταν μιά ομιλία που προτρέπει στην ουσία το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει ότι του έχει απομείνει από την αριστερή του διαφορετικότητα για να διαβεί τα κεντρώα κυβερνητικά μονοπάτια ταξικού αντιλαϊκού συμβιβασμού νεοφιλελεύθερου στίγματος μέσο ενός νέου δικομματισμού – διπολισμού!

Παράλληλα από την εισηγητική ομιλία του Τσίπρα φάνηκε καθαρά η προσπάθειά του για την διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου καθαρά προεδροκεντρικού και αρχηγικού ! Ενός κόμματος όπου η αντιπροσωπευτικότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες για την λειτουργία του δεν θα έχουν καμιά σχέση με την παράδοση της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, καμιά σχέση με την ιστορία ενός πολυτασικού κόμματος όπως ήταν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Αύγουστο τουλάχιστον του 2015!

Η ανακλητότητα και ο έλεγχος του Προέδρου όπως και όλων των οργάνων από την συλλογικότητα που τους εκλέγει, είναι φυσικά η μόνη μορφή παρέμβασης για να αποφευχθεί η διαμόρφωση ενός Προεδροκεντρικού αρχηγικού συγκεντρωτικού αντιδημοκρατικού κόμματος! Αυτό θα υποστηρίξουν σίγουρα μέσα στην συνεδριακή διαδικασία και θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στον Τσίπρα μετά και την εισηγητική του ομιλία αρκετά γνωστά μέλη και στελέχη του Συριζα που τον ακολούθησαν όμως μέχρι σήμερα στις πολιτικές του μεταλλάξεις και προπαντός στην πολιτική «Κολοτούμπα » μετά και το δημοψήφισμα όπου μετατράπηκε το μεγάλο «όχι» στο δημοψήφισμα της 7ης Ιουλίου 2015 σε εξευτελιστικό «ναι»!

Αυτά τα στελέχη που αντιδρούν σήμερα σε ένα τέτοιου τύπου κόμμα που θέλει να φτιάξει ο Τσιπρας και οι στενοί του συνεργάτες είναι στελέχη που κατέλαβαν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις και κυβέρνησαν μαζί με τον Τσίπρα και τον Καμένο με έναν τρόπο που αποδείχθηκε αρνητικός για τον κόσμο της εργασίας στην χώρα μας, με πολιτικές επιζήμιες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας και της πατρίδας μας από το « Μακεδονικό» ως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πλήρη υποταγή μας στα Νατοϊκά γεράκια και τις μνημονιακές επιλογές της Γερμανό-κρατούμενης Ε.Ε . Αυτές τις επιλογές τις πλήρωσε και τις πληρώνει και εκλογικά σήμερα συνολικά η Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη!

Όμως τώρα το θέμα δεν είναι μόνο στα πρωτοκλασάτα αυτά στελέχη που σωστά διαφωνούν με τις προτάσεις Τσίπρα για την εκλογή οργάνων και την λειτουργία του κόμματος βλέποντας ίσως να έρχεται και η δική τους σειρά με έναν νέο ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών των ίδιων με τον Τσίπρα πλέον, αλλά και στις χιλιάδες άλλα μέλη του κόμματος! Μέλη με μια ιστορία που πάλεψαν συλλογικά για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά λαϊκής συγκατάθεσης πρωτόγνωρα. Που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεκόψουν τελείως από την αριστερή ταξική πολιτική και ιδεολογική διαφορετικότητά τους. Είναι τα μέλη και στελέχη που δεν αποδέχονται τον εύκολο λαϊκισμό των Πολάκιδων και την πλήρη λαϊκίστικη Πασοκοποίηση του κόμματός τους, με ένα ηγέτη που δεν έχει και το ανάστημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που τους οδηγεί στην διαμόρφωση ενός πολιτικού υποκειμένου αρχηγικού πρόεδρο-κεντρικού και αντιδημοκρατικού. Έναν ηγέτη που δεν θέλει να αγωνισθεί και να ενσωματωθεί στην ταξική πάλη για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχιας μέσα στο λαό!

Το όλοι το «ίδιο είναι» περνάει δυστυχώς από στόμα σε στόμα και εκ των πραγμάτων λοιπόν προβληματίζονται, δυσανασχετούν και οι αντιδράσεις τους αυτές σίγουρα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το συνέδριό του.

Τέλος στην συνεδριακή ομιλία του Τσίπρα τίποτα σχεδόν δεν ακούσθηκε για την κοινή δράση και την ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς για την πολιτική πάλη ενάντια στην παραδοσιακή δεξιά και την δεξιά πολιτική των γνωστών κεντροαριστερών νεφελωμάτων!

Αλήθεια τι μπορεί να περιμένει σήμερα ένας αριστερός άνθρωπος που δεν έχασε την ταξική του διαφορετικότητα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…; μάλλον τίποτα!

Πριμικηρης Βασίλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ