Άμεσα και επείγοντα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

0

Δευτέρα 11/4/2022

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ από τον Θανάση Πετράκο

ΘΕΜΑ: Άμεσα και επείγοντα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος – ακύρωση βίαιης απολιγνιτοποίησης, άμεση επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ενεργειακός σχεδιασμός κάθε χώρας, όμως, είναι βασικό στοιχείο εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής λειτουργίας.

Σήμερα όμως το ηλεκτρικό ρεύμα   δεν είναι  κοινωνικό αγαθό, όπως ήταν πριν χρόνια . Αποτελεί το πιο «σκληρό» χρηματιστηριακό προϊόν, οι τιμές του οποίου κάθε μέρα μεταβάλλονται από αστάθμητους παράγοντες. Είναι ένα προϊόν με ρήτρες  αναπροσαρμογής , οριακή τιμή τιμολόγησης   ,παραγωγούς, χονδρεμπόρους, μεσάζοντες και τζογαδόρους, που μοναδικό στόχο έχουν την κερδοσκοπία.

Δυστυχώς για τους πολίτες επιβεβαιώθηκαν όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις που έχει τονίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν με πρωτοβουλία πάλι της αντιπολίτευσης είχε συζητηθεί το θέμα της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποίησης. Ενώ αντίθετα οι διαβεβαιώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο. Φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε και η θέση του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής Αρχής η οποία θεωρεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης θέσφατο λες και είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή και γι’ αυτό όταν το θέμα συζητήθηκε δεν συντάχθηκε με τους πολίτες και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αλλά με φανατισμό ως συνήθως στήριξε και στηρίζει την καταστροφική ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Έφτασε μάλιστα ο κ. Περιφερειάρχης να πει σε προηγούμενη συνεδρίαση πως: «έχει αργήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση».

Δυόμισι χρόνια τώρα φωνάζουμε ότι η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την μεγάλη απάτη του τρόπου λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας:

 1. Θα εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.
 2. Καθιστά την χώρα ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους αφού πετάει στα σκουπίδια την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκειά της για χάρη ενός εισαγόμενου καυσίμου.
 3. Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δεν απορρέει από την ευαισθησία του κ. Μητσοτάκη για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ να πουλάνε υγροποιημένο φυσικό αέριο, των εφοπλιστών – φίλων του κ. Μητσοτάκη που ναυπήγησαν πλοία για τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και των μεγαλοιδιωτών παραγωγών ρεύματος από φυσικό αέριο. Γι’ αυτό κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λειτουργεί ως πρωθυπουργός της χώρας και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ως Μητσοτάκης Α.Ε.

Δυστυχώς για τους πολίτες όπως προείπα επιβεβαιώθηκαν όλες οι εκτιμήσεις μας. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργεί ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις. Αυτό βέβαια έχει συμβεί ένα χρόνο πριν την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βέβαια μετά την έναρξη του πολέμου τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερο και σε συνδυασμό με την επιχείρηση απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ρωσικό φυσικό αέριο και της μεγαλύτερης εξάρτησής της στο αμερικάνικο LNG, η ακρίβεια θα συνεχίσει ανεξέλεγκτη και στο μέλλον αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης τώρα. Η απάντηση βέβαια της κυβέρνησης με την οποία συμφωνεί ο κ. Περιφερειάρχης ήταν

 • Επιμονή στην βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση.
 • Να προχωρήσει περαιτέρω στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πουλώντας το 17% με συνέπεια το δημόσιο να διαθέτει μόνο το 34% των μετοχών της ΔΕΗ, καθώς και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
 • Ναι στο αμερικάνικο LNG.
 • Η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος όχι με βάση το μέσο κόστος, αλλά με βάση την τιμή της τελευταίας και πιο ακριβής εισροής πρώτης ύλης δηλαδή του φυσικού αερίου στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση επιμένει στην βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση παρ’ ότι ακόμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της πράσινης συμφωνίας της Ε.Ε. υποστήριξε ότι «οι χώρες που σχεδιάζουν να καίνε λιγνίτη ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν και είναι σύμφωνο με τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα!!!». Η κυβέρνηση  ακόμα και μετά απ’ αυτή την δήλωση λέει ότι δεν αλλάζει το στόχο της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποίησης και το μόνο καινούργιο που κάνει είναι συζητήσεις με την Βουλγαρία για να παίρνουμε ρεύμα από το νέο πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει η Βουλγαρία!!!

Η δεύτερη μεγάλη αιτία είναι η μεγάλη απάτη που λέγεται  Χρηματιστήριο ενέργειας με την οριακή τιμή τιμολόγησης και τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Τι σημαίνει αυτό; Με βάση το χρηματιστήριο Ενέργειας, ο τελευταίος που πουλάει ρεύμα για να συμπληρωθούν οι ποσότητες που καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε, ορίζει την τιμή  για όλους!!!! .

Τι κάνουν λοιπόν, οι πλουτοκράτες της χώρας μας, το καρτέλ ενέργειας που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα;

Παράγουν λιγότερη ενέργεια απ’ ότι μπορούν ώστε να καθυστερεί να συμπληρωθεί το ποσό και συνεννοούνται ώστε ο τελευταίος να μπει με υψηλή τιμή η οποία θα είναι τιμή αποζημίωσης για όλους, ανεξαρτήτως του κόστους παραγωγής τους. Αυτό οδηγεί στο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στην ενέργεια στη χώρα μας.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσει αυτό το καρτέλ, για να μειωθούν ραγδαία οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα και της ενέργειας συνολικά; Πολύ απλά να κάνουμε αυτό που κάνει η Γερμανία. Η Γερμανία ορίζει ελάχιστη ποσότητα που θα πρέπει να παράγει ο κάθε παραγωγός για να είναι μέσα στο σύστημα αλλιώς τον πετάει έξω και ορίζει επίσης πλαφόν στη μέγιστη τιμή που μπορεί να πουληθεί το ρεύμα.

Τι θα σήμαινε αν το νομοθετούσαμε και εμείς αύριο; Θα σήμαινε ότι δεν μπορούν να παράγουν λιγότερο οι Έλληνες παραγωγοί , πλασματικά, προκειμένου να ανεβαίνουν οι τιμές ενέργειας, και σημαίνει επίσης ότι δεν θα μπορούν να κερδοσκοπούν πέρα από ένα σημείο στην τιμή του ρεύματος. Αυτό αμέσως θα μας έφερνε τουλάχιστον στα Ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η  Κυβέρνηση, αντί όμως να καταργήσει το  Χρηματιστήριο Ενέργειας  και την οριακή τιμολόγηση λέει ότι θα επιδοτήσει μερικώς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Θα δανειστεί , δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  για να επιδοτήσει τους 4 ολιγάρχες: τον Μυτιληναίο  με την PROTERGIA  , τον Περιστέρη  με την ΄Ηρων Ενεργειακή,  τον Λάτση με την ELPEDISON ,και τους  Μυτιληναίο  και Βαρδινογιάννη   με την Korinthos Power

Ενώ μπορεί να μειωθεί η τιμή του ρεύματος αύριο   το πρωί 50%

Από πού βγαίνει αυτό; Να τα πάρουμε από την αρχή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το 48% -50%  της ηλεκτρικής ενέργειας δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και παράγεται από υδροηλεκτρικά, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από λιγνίτη. Το κόστος αυτό δεν αυξήθηκε. Όμως κάθε φορά που ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου για τη χονδρική τιμή αυτού του 48% -50%  της ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνουμε περισσότερα, πληρώνουμε σαν να είχε παραχθεί από φυσικό αέριο. Τι άλλο χρειάζεται για να σας εξηγήσουμε ότι αυτό είναι παράλογο;

ΑΡΑ   πλαφόν, λίγο πάνω από το μέσο κόστος όμως για κάθε μονάδα παραγωγής.

Αν το κάναμε αυτό, θα είχε μειωθεί η τιμή στα επίπεδα του συνολικού μέσου κόστους, όχι του οριακού κόστους, χωρίς να χρειαστεί ούτε επιδότηση από τη μεριά του κράτους, δανεικά δηλαδή από την τρόικα. Θα είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική ανακούφιση των καταναλωτών.

Δεν το κάνει όμως η κυβέρνηση   για τέσσερις λόγους: Αυτοί οι λόγοι ονομάζονται Μυτιληναίος, Περιστέρης, Βαρδινογιάννης, Λάτσης. Αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες των επτά εταιρειών που μέσα στο ψευτοχρηματιστήριο – καφενείο έστησε ο κ. Χατζηδάκης  προσποιούνται ότι λειτουργούν με κανόνες αγοράς. Ψέματα με κανόνες καφενείου ολιγαρχών λειτουργούν και η κυβέρνηση είναι ο ατζέντης τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρω τι θα πείτε. «Μα, δεν λειτουργούμε μόνοι μας. Έχουμε Ευρωπαϊκή Οδηγία. Μπορεί η Ελλάδα να καταργήσει το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας;» αυτό θα μου πείτε.  Μέγα ψέμα

Ακόμη και  μέσα στην Ευρωπαϊκή Οδηγία μπορεί να μειωθούν οι τιμές τώρα αρκεί να ανασταλεί η λειτουργία αυτού του χρηματιστηρίου απάτη και να ακυρωθεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση   .Στη Γερμανία πχ    το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας,   είναι έξω από το χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση όμως έβαλε το 100%    μέσα. Γιατί  ; Στην Γερμανία είναι το  20%. Αυτό το 80% στη Γερμανία που είναι εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας πώς λειτουργεί;   Υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια με την κάθε παραγωγική μονάδα, με διαφορετικό πλαφόν τιμής, διαφορετική τιμή, και ελάχιστη ποσότητα παραγωγής του καθενός.

Εδώ όμως οι κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης  λειτούργησαν το Χρηματιστήριο με μοναδικό σας στόχο την εξυπηρέτηση του κ. Μυτιληναίου, του κ. Λάτση, του κ. Περιστέρη και του κ. Βαρδινογιάννη αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του πρώην υπουργού κ. Σταθάκη ο οποίος το είχε φτιάξει συμφωνα με το Γαλλικό και το Γερμανικό πρότυπο   !

 Αυτή η λειτουργία εχει ως αποτέλεσμα  να  έχουν οι  Έλληνες ολιγάρχες   ιλιγγιώδη «ουρανοκατέβατα» κέρδη που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ το 7μηνο   Αύγουστος  2021   – Φεβρουάριος 2022. Φανταστείτε τι θα γίνει το τρέχον 6μηνο .

ΓΙΑΤΙ?

    Όσοι παράγουν ρεύμα το πωλούν στη χονδρική τιμή που βγαίνει από το Χρηματιστήριο και έχει απογειωθεί στην Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι.

Στις 10 Μαρτίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανέφερε στη Βουλή ότι το μεταβλητό κόστος μιας μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ είναι 193 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όμως η ΔΕΗ, όπως και οι άλλες επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες (ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Elpedison) πουλούν στη χονδρική που ήταν 426 ευρώ στις 8/3, 320 ευρώ στις 14/3 και 255 στις 2/3. Αν υποτεθεί ότι το κόστος όλων των μονάδων είναι ίδιο, δηλαδή 193 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι με βάση τη συνολική τους παραγωγή έβγαλαν υπερκέρδη: 20 εκατομμυρίων στις 8 Μαρτίου, 10,5 εκατομμυρίων στις 14/3 και 5,6 εκατομμυρίων στις 2/3. Τα ποσά είναι δυσθεώρητα λόγω της κρίσης, αλλά με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι ξεπερνούν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ το 6μηνο   Σεπτέμβρης 2021   – Φεβρουάριος 2022 .

        Με τον ίδιο τρόπο, προκύπτουν ουρανοκατέβατα κέρδη για τη ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, για τα οποία το κόστος κατασκευής έχει αποσβεστεί και η λειτουργία πλέον στοιχίζει ελάχιστα, ποσό διψήφιο ανά μεγαβατώρα. Όταν η χονδρική τιμή ήταν κατά μέσον όρο 232 ευρώ τον Ιανουάριο, το υπερβάλλον κέρδος μπορεί να αγγίζει μηνιαίως τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Με επίσης συντηρητικές εκτιμήσεις, τα υπερκέρδη από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια ξεπερνούν επίσης τα 500 εκατομμύρια από το περασμένο καλοκαίρι.

   Σε άλλο ένα δισ. ευρώ υπολογίζονται τα υπερβάλλοντα κέρδη από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες καθώς σε μεγάλο ποσοστό έχουν ταρίφα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Άρα από χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές προέρχονται οι αυξημένες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε χθες πανηγυρικά η κυβέρνηση για τον μήνα Απρίλιο και θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς του Μαΐου.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οφείλει το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο κάθε συνάδελφος να αναμετρηθεί με την συνείδησή του γιατί απ’ την μια βρίσκεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης που εκτινάσσει τους λογαριασμούς στα ύψη με συνέπεια να έχουμε τεράστια αύξηση της ακρίβειας σε όλα τα είδη, και απ’ την άλλη, το συμφέρον των απλών ανθρώπων αυτών που βιώνουν την ακρίβεια. Το δίλλημα είναι σκληρό με τα συμφέροντα των πολιτών ή με τα συμφέροντα των αμερικάνων, των εισαγωγέων φυσικού αερίου, των εφοπλιστών, των μεγαλοιδιωτών παραγωγών ρεύματος και των μεγαλομετόχων της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ.

Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, διότι:

Οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύουν τις τιμές στα είδη διατροφής και όλα μαζί εξανεμίζουν τα ήδη πολύ χαμηλά λαϊκά εισοδήματα και οδηγούν  στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.  Τα πρόσφατα  μέτρα της κυβέρνησης είναι εμπαιγμός . Αντί να μειώσει τους Ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα μας εμπαίζει δίνοντας 40 ευρώ το επόμενο τρίμηνο!!!(13 ευρώ το μήνα)!!!. Αντί  να καταργήσει ή τουλάχιστον να αναστείλει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας συνεχίζει  να επιδοτεί  με τα δικά μας χρήματα τους 4 ολιγάρχες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα  και τους μεγαλομετόχους της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ  .

Μας λέει η κυβέρνηση ότι   οι μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Απαντάμε : Λέει ψέματα διότι οι αυξήσεις ξεκίνησαν πριν το πόλεμο. Ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και οι  αιτίες είναι  δυο 1.  η βίαιη απολιγνιτοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα  το κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής να έχει γίνει το φυσικό αέριο και 2. Το ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από δημόσιο αγαθό έχει γίνει 100% εμπόρευμα με τη λειτουργία του  χρηματιστήριου ενέργειας το οποίο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την οριακή τιμή τιμολόγησης λειτουργεί για να κερδίζει το καρτέλ των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγουν ρεύμα από το φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πια ΔΕΗ.

Θέλετε ανάλυση γιατί η βίαιη απολιγνιτοποίηση άφησε    τη χώρα γυμνή στο τσουνάμι ακρίβειας;

Να το πω λοιπόν αναλυτικά :

Με τιμή φυσικού αερίου στα 200 ευρώ που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού διαμορφώνεται στα 454 ευρώ για τις καινούριες μονάδες παραγωγής και στα 516,25 ευρώ η μεγαβατώρα για τις παλαιότερες μονάδες. Όπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς, το κόστος υπολογίζεται με την τιμή μονάδας επί συντελεστή 2 για καινούριες μονάδες παραγωγής υψηλής αποδοτικότητας ή επί συντελεστή 2,5 για παλαιότερες μονάδες. Στο κόστος αυτός προστίθεται και το κόστος του Δικαιώματος Εκπομπής Ρύπων κατά 25% (καθώς το φυσικό αέριο εκπέμπει μεν λιγότερους ρύπους, αλλά δεν είναι 100% καθαρό).

Επομένως: το κόστος παραγωγής με 200 ευρώ για το φυσικό αέριο και 65 ευρώ για τα δικαιώματα ρύπων διαμορφώνεται στα 416,25 ευρω/MWh για τις καινούριες μονάδες (200×2=400 euro + (65×0,25)=400+16,25=416,25 euro/MWH) ενώ για παλαιότερες μονάδες το κόστος διαμορφώνεται στα 516,25 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη διαμορφώνεται με βάση το κόστος του καυσίμου συν το κόστος παραγωγής (που υπολογίζεται σε 30 ευρώ) συν το κόστος του δικαιώματος ρύπου επί συντελεστή 1,5 (γιατί ο λιγνίτης είναι 6 φορές πιο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο) που μας οδηγεί σε κόστος 127,5 ευρώ/MWH (30+(65×1,5=97,5 ευρώ)= 127,5 ευρώ/MWh

Άρα μια και εδώ και 7 τουλάχιστον μήνες    η διαφορά στο κόστος παραγωγής  ΦΑ και Λιγνίτη  είναι περί τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα .  Συνεπώς εκτός από όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποιησης  ιδιαίτερα  εδώ και ένα χρόνο και κυρίως εδώ  και 7  μήνες ( Αύγουστος 2021- Φεβρουάριος 2022) ο  λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη   ,αφού  το  συνολικό κόστος παραγωγής ανά  μεγαβατώρα  από  Φ.Α. είναι περί τα 150 ευρώ κατά μέσο όρο   πιο ακριβό από το κόστος  παραγωγής  από Λιγνίτη μαζί με το κόστος των ρύπων του Διοξειδίου του Άνθρακα .Διότι το κόστος παραγωγής από λιγνίτη μαζί με το κόστος ρύπων είναι  σταθερά 127,5 ευρώ η  μεγαβατώρα  ενώ  το  κόστος  παραγωγής από ΦΑ μέχρι  τέλη Σεπτέμβρη ήταν  μεσοσταθμικά  περί τα 180 ευρώ  και από 7/10 /2021 εκτινάχθηκε στα 270 ευρώ η  μεγαβατώρα    .Άρα  η παραγωγή από ΦΑ ενώ ήταν πιο ακριβή  κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα πήγε στα 150  και στο τέλος Φεβρουαρίου στα 300  ευρώ η μεγαβατώρα. Συνεπώς κατά ΜΟ είναι πιο ακριβή στο τελευταίο επτάμηνο Σεπτέμβρης – Φεβρουάριος  κατά 150  ευρώ περίπου . Αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος   περίπου 1,8 δις  (12.000.000 Μεγαβατώρες το 7μηνο  από ΦΑ επί  150  ευρώ).

Συνεπώς   η  βίαιη και  πρόωρη απολιγνιτοποίηση  έχει επιβαρύνει  μόνο από αυτή τη σκοπιά τον τελευταίο   χρόνο  Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022 τη χώρα και τη κοινωνία  περίπου  2,3δις  (1,8δις +  550 εκ)  !!!

Σκεφτείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι την επιβάρυνση που θα έχουμε στο τρέχον 6μηνο.

 Αυτό είναι εγκληματικό πολιτικά και αναδεικνύει τις ευθύνες που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση να απεμπολήσει το λιγνίτη ως καύσιμο τη στιγμή που άλλες χώρες όπως η Πολωνία αλλά και η ίδια η Γερμανία είχαν μεν σχέδια απόσυρσης του λιγνίτη, αλλά σε βάθος 20ετίας και 30ετίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  ,η πιο νεοφιλελεύθερη ,η πιο διαπλεκόμενη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ,η κυβέρνηση ντίλερ των μεγάλο-ιδιωτικών  συμφερόντων και των συμφερόντων των ΗΠΑ   , βλέποντας την κατρακύλα  της  στις δημοσκοπήσεις ,την οργή του κόσμου και από το φόβο  ότι δεν θα έχουμε ρεύμα αναγκάστηκε πριν λίγες ημέρες  να ακυρώσει την    βίαιη απολιγνιτοποίηση και να ανοίξουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες τις οποίες έκλεισε άρον- άρον και τις απαξίωσε  .

Εμείς της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» αλλά και όλες σχεδόν  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου  επί 2,5 χρόνια φωνάζουμε ότι η Μητσοτάκης ΑΕ ,με την αιφνιδιαστική απόφαση  για πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, διαπράττει  μέγα εθνικό και κοινωνικό  έγκλημα. Προειδοποιήσαμε  ότι  η   χωρίς προετοιμασία απόφαση αυτή έχει μεγάλους κινδύνους   για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας και φυσικά  θα αυξήσει την ήδη ακριβή κιλοβατώρα (ΚWh) στην Ελλάδα. Καταγγείλαμε από τη πρώτη στιγμή με ένταση  ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί  ως   εκπρόσωπος των  ιδιωτικών συμφερόντων (των εισαγωγέων ΦΑ, και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών), των Αμερικανικών συμφερόντων ,των συμφερόντων των εφοπλιστών μεταφοράς LNG και συνολικά του λόμπι του φυσικού αερίου και όχι των συμφερόντων του Ελληνικού λαού. Επίσης ότι τονίσαμε ότι η απόφαση Μητσοτάκη δεν έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Για αυτό παρότι εδώ και 8  μήνες παρότι οι καταναλωτές νοικοκυριά ,αγρότες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πάθαιναν  εγκεφαλικά όταν έβλεπαν  το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος  ο  ντίλερ  του λόμπι του φυσικού αερίου επέμενε στην εγκληματική πολιτική του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ένα μήνα, ενώ είχε ξεσπάσει  ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνεπώς  είχαν μεγαλώσει πολύ οι    κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας,  αλλά   και για νέα    μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος , ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή επέμεινε στην βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση  και ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν σε ψυχρή εφεδρεία.!!!  

Πριν λίγες ημέρες  πανικόβλητος και αντιλαμβανόμενος την οργή του κόσμου αποφάσισε να ανακαλέσει  τις γελοιότητες που έλεγε ακόμη και στις αρχές του Μάρτη . Αυτό όμως δεν μειώνει τις  μεγάλες του ευθύνες και πρέπει  να πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτικά εγκληματική πολιτική του για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί .

Διότι εκτός από όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποί- ησης  ιδιαίτερα  εδώ και ένα χρόνο και κυρίως εδώ  και 7  μήνες ( Αύγουστος 2021- Φεβρουάριος 2022), ,ο  λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτική της Μητσοτάκης ΑΕ ,αφού  το  συνολικό κόστος παραγωγής ανά  μεγαβατώρα  από  Φ.Α. είναι περί τα 150 ευρώ κατά μέσο όρο   πιο ακριβό από το κόστος  παραγωγής  από Λιγνίτη μαζί με το κόστος των ρύπων του Διοξειδίου του Άνθρακα .Διότι το κόστος παραγωγής από λιγνίτη μαζί με το κόστος ρύπων είναι  σταθερά 127,5 ευρώ η  μεγαβατώρα  ενώ  το  κόστος  παραγωγής από ΦΑ μέχρι  τέλη Σεπτέμβρη ήταν  μεσοσταθμικά  περί τα 180 ευρώ  και από 7/10 /2021 εκτινάχθηκε στα 270 ευρώ η  μεγαβατώρα    .Άρα  η παραγωγή από ΦΑ ενώ ήταν πιο ακριβή  κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα πήγε στα 150  και στο τέλος Φεβρουαρίου στα 300  ευρώ η μεγαβατώρα. Συνεπώς κατά ΜΟ είναι πιο ακριβή στο τελευταίο επτάμηνο Σεπτέμβρης – Φεβρουάριος  κατά 150  ευρώ περίπου . Αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος   περίπου 1,8 δις  (12.000.000 Μεγαβατώρες το 7μηνο  από ΦΑ επί  150  ευρώ).

Συνεπώς   η  βίαιη και  πρόωρη απολιγνιτοποίηση  έχει επιβαρύνει  μόνο από αυτή τη σκοπιά τον τελευταίο   χρόνο  Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022 τη χώρα και τη κοινωνία  περίπου  2,3δις  (1,8δις +  550 εκ)  !!!

Αυτά δεν πρέπει  να ξεχαστούν από τους πολίτες .Πρέπει  να πληρώσει πολύ ακριβά,  ο κ. Μητσοτάκης , όπως και όλοι οι παρατρεχάμενοι του όπως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας   ο οποίος  όχι μόνο συμφωνούσε με τον κ. Μητσοτάκη αλλά εμφανιζόταν   «βασιλικότερος του Βασιλέως». Πρέπει  να πληρώσει όχι μόνο για την οικονομική καταστροφή που έχουν πάθει οι πολίτες αλλά και για την απαξίωση και διάλυση που έκανε στα λιγνιτικά κέντρα με συνέπεια να υπάρχουν σήμερα  δυσκολίες να επαναλειτουργήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες,  με ασφάλεια  και με τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που λειτουργούσαν,  πριν τις κλείσει το δίδυμο της καταστροφής Μητσοτάκης- Χατζηδάκης .

Δεν φτάνει όμως η ακύρωση της    βίαιης και  πρόωρης απολιγνιτοποίησης  για τη μείωση των τιμών πρέπει εδώ και τώρα και να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα από  εμπόρευμα  Δημόσιο αγαθό   μέσω  της άμεσης κατάργησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  , της οριακής τιμολόγησης   ,της ρήτρας αναπροσαρμογής  και της επανάκτησης  του  Δημόσιου χαρακτήρα  του ομίλου της ΔΕΗ (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ,ΔΕΔΔΔΗΕ). Διότι με βάση το χρηματιστήριο Ενέργειας, ο τελευταίος που πουλάει ρεύμα για να συμπληρωθούν οι ποσότητες που καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε, ορίζει την τιμή  για όλους!!!!

 

Γι’ αυτό πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσει ομόφωνα σήμερα:

 –Να  καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση  και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των  χωρών της Ευρώπης  και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049 .

– Να ανοίξουν  τώρα οι 8 οι  λιγνιτικές μονάδες  που έχουν περιβαλλοντικούς όρους  . Ιδιαίτερα   ότι αφορά  την Πελοπόννησο ζητάμε  να επαναλειτουργήσουν άμεσα  οι Μονάδες 3  και 4 της Μεγαλόπολης   και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025   και 2035 αντίστοιχα  διότι μέχρι τότε  υπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.

­-Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του  χρηματιστήριου  ενέργειας,

– Να καταργηθεί  η ρήτρα αναπροσαρμογής, και η οριακή τιμή τιμολόγησης

–Να  καταργηθεί ο    ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

– Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος  στο 4%,

– Να  ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν   1200 κιλοβατώρες  το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,

– Να σταματήσουν οι  αποκοπές  συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και  να γίνει  επανασύνδεση τους.

Τέλος με δεδομένο ότι οι αυξήσεις και στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριο  και τα μέτρα τις κυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκή απαιτούμε:

Να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ,στο  πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη  βενζίνη, στα επίπεδα  που ήταν πριν τα μνημόνια , καθώς και να μειωθεί ο Φ.Π.Α.  στο κατώτερο δυνατό συντελεστή  σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το  αγροτικό πετρέλαιο  ζητάμε να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοι  της επισιτιστικής κρίσης.


 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ  ΘΕΜΑ  ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΩΡΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

11/4/2022

 Άμεσα και επείγοντα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος – ακύρωση βίαιης απολιγνιτοποίησης, άμεση επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο  Πελοποννήσου τονίζει  ότι:

 Επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκε   η αντίθεση του στην απόφαση   της κυβέρνησης  για τη  βίαιη   και πρόωρη  απολιγνιτοποίηση. 

Επιβεβαιώθηκαν   όλες οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του   για   τις αρνητικές συνέπειες της  και  σε σχέση με το οικονομικό κοινωνικό ΣΟΚ που έχουν υποστεί  και θα υποστούν   η Μεγαλόπολη και η Δ. Μακεδονία  και σε σχέση με τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας μας και σε σχέση ότι δεν υπήρχε   σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και σε σχέση με τους κινδύνους για αύξηση  των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος . Είναι χαρακτηριστικό ότι 2,5 χρόνια μετά την εξαγγελία το λεγόμενο master plan απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός»  και βέβαια η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη εγκεκριμένη ΒΙΠΕ!!!.

Σήμερα όμως το θέμα της ακύρωσης  της     πρόωρης  απολιγνιτοποίησης, αποκτά εξαιρετική και επείγουσα επικαιρότητα.

-Ο νέος ψυχρός πόλεμος που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι Δυτικές κυρώσεις  καθιστούν εξαιρετικά επείγουσα προτεραιότητα , την ανάγκη να μειωθεί  η εξάρτηση της χώρας μας  στην ενέργεια και να αποκτήσουμε    ενεργειακή όπως  και διατροφική επάρκεια, αξιοποιώντας τους δικούς μας ενεργειακούς και φυσικούς πόρους .   

Επισημαίνουμε ότι ο  επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today την Πέμπτη  3 Μαρτίου ότι: « …Οι χώρες που σχεδιάζουν να καίνε λιγνίτη ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.  Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτήν την κατάσταση…»

-Εδώ και μήνες  υπάρχουν    μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι μεγάλες αυτές αυξήσεις  εκτοξεύουν τις τιμές στα είδη διατροφής και όλα μαζί εξανεμίζουν τα ήδη πολύ χαμηλά λαϊκά εισοδήματα.

Ισχυρίζεται  η κυβέρνηση ότι   οι μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Αυτό δεν ισχύει  διότι οι μεγάλες  αυξήσεις ξεκίνησαν πριν το πόλεμο ,από 1 Σεπτέμβρη 2021  και απόδειξη αυτού είναι ότι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν 7 Οκτωβρίου 2021.  Είναι γνωστό ότι η τιμή του ΦΑ είχε τριπλασιαστεί  από το Δεκέμβρη του 2020 έως το Δεκέμβρη του 2021.  Βέβαια με τον πόλεμο   ,τις κυρώσεις και τον νέο ψυχρό πόλεμο οι αυξήσεις θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες .

Οι  μεγάλες αυξήσεις  στο ρεύμα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2021  και οι  βασικές   αιτίες είναι  δυο:

 1. Η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα  το κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής να έχει γίνει το φυσικό αέριο,με συνέπεια το 75% της ηλεκτροπαραγωγής να  εξαρτάται από το εισαγόμενο χρηματιστηριακό προϊόν που είναι το ΦΑ και από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Το   γεγονός αυτό  δημιουργεί μείζονες κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ,ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο  Ρωσίας – Ουκρανίας   και τη μεγάλη αύξηση των τιμών .

Εκτός από όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποί- ησης  ιδιαίτερα  εδώ και ένα χρόνο και κυρίως εδώ  και 7  μήνες ( Αύγουστος 2021- Φεβρουάριος 2022), ,ο  λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη   ,αφού  το  συνολικό κόστος παραγωγής ανά  μεγαβατώρα  από  Φ.Α. είναι περί τα 150 ευρώ κατά μέσο όρο   πιο ακριβό από το κόστος  παραγωγής  από Λιγνίτη μαζί με το κόστος των ρύπων του Διοξειδίου του Άνθρακα .Διότι το κόστος παραγωγής από λιγνίτη μαζί με το κόστος ρύπων είναι  σταθερά 127,5 ευρώ η  μεγαβατώρα  ενώ  το  κόστος  παραγωγής από ΦΑ μέχρι  τέλη Σεπτέμβρη ήταν  μεσοσταθμικά  περί τα 180 ευρώ  και από 7/10 /2021 εκτινάχθηκε στα 270 ευρώ η  μεγαβατώρα    .Άρα  η παραγωγή από ΦΑ ενώ ήταν πιο ακριβή  κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα πήγε στα 150  και στο τέλος Φεβρουαρίου στα 300  ευρώ η μεγαβατώρα. Συνεπώς κατά ΜΟ είναι πιο ακριβή στο τελευταίο επτάμηνο Σεπτέμβρης – Φεβρουάριος  κατά 150  ευρώ περίπου . Αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος   περίπου 1,8 δις  (12.000.000 Μεγαβατώρες το 7μηνο  από ΦΑ επί  150  ευρώ).

Συνεπώς   η  βίαιη και  πρόωρη απολιγνιτοποίηση  έχει επιβαρύνει  μόνο από αυτή τη σκοπιά τον τελευταίο   χρόνο  Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022 τη χώρα και τη κοινωνία  περίπου  2,3δις  (1,8δις +  550 εκ)  !!!

Επιπλέον όλοι οι αναλυτές τονίζουν , ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, αναμένεται να παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς στο τρέχον πλαίσιο αβεβαιότητας της αγοράς  για αρκετά χρόνια .Το δε LNG ,όπως είναι γνωστό, είναι πολύ πιο ακριβό από το Ρωσικό Φ.Α.    

Συνεπώς η ακύρωση της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποίησης αποκτά σήμερα και πολύ μεγάλη εθνική σημασία για την Πατρίδα και το λαό .  Η πανικόβλητη ανακοίνωση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες   να ανοίξουν οι λιγνιτικές   μονάδες επιβεβαιώνει ότι η Πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε δίκιο σε αντίθεση με την Πειφερειακή Αρχή που υποστήριζε ακριτα και φανατικά την απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση .

 1. Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από δημόσιο αγαθό έχει γίνει 100% εμπόρευμα. Ιδιαίτερα ο τρόπος λειτουργίας του χρηματιστήριου ενέργειας  , με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την οριακή τιμή τιμολόγησης ,έχει ως αποτέλεσμα  να αισχροκερδεί με  ιλιγγιώδη υπερκέρδη  το καρτέλ των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγουν ρεύμα από το φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πλέον  ΔΕΗ. Υπολογίζεται  με τους πλέον συντηρητικούς  υπολογισμούς   ότι τα  υπερκέδη τους,  που δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής το 6μηνο , (Σεπτέμβρης 2021- Φεβρουάριος 2022) ,ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ !!! .

Για όλους αυτούς   τους λόγους και επειδή ο ενεργειακός σχεδιασμός  είναι βασικό στοιχείο εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής λειτουργίας  αλλά και επειδή πρέπει να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και όλων των ενεργειακών προϊόντων .

Το Περιφερειακό Συμβούλιο  Πελοποννήσου αποφασίζει και ζητάει από την κυβέρνηση :

 • Να  καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση  και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των  χωρών της Ευρώπης  και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049 .
 • Να ανοίξουν  τώρα οι 8 οι  λιγνιτικές μονάδες  που έχουν περιβαλλοντικούς όρους  . Ιδιαίτερα   ότι αφορά  την Πελοπόννησο ζητάμε  να επαναλειτουργήσουν άμεσα  οι Μονάδες 3  και 4 της Μεγαλόπολης   και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025   και 2035 αντίστοιχα  διότι μέχρι τότε  υπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.
 • ­Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του  χρηματιστήριου  ενέργειας,
 • Να καταργηθεί  η ρήτρα αναπροσαρμογής, και η οριακή τιμή τιμολόγησης
 • Να  καταργηθεί ο    ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
 • Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος  στο 4%,
 • Να  ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν   1200 κιλοβατώρες  το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,
 • Να σταματήσουν οι  αποκοπές  συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και  να γίνει  επανασύνδεση τους.

Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα Δημόσιο αγαθό από  χρηματιστηριακό εμπόρευμα  που έχει μετατραπεί .

 Τέλος με δεδομένο ότι οι αυξήσεις και στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριο  και τα μέτρα τις κυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκή απαιτούμε:

Να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ,στο  πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη  βενζίνη, στα επίπεδα  που ήταν πριν τα μνημόνια , καθώς και να μειωθεί ο Φ.Π.Α.  στο κατώτερο δυνατό συντελεστή  σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το  αγροτικό πετρέλαιο  ζητάμε να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοι  της επισιτιστικής κρίσης.

Θανάσης Πετράκος

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ