Απόφαση της ΠΓ της Λαϊκής Ενότητας για τις εξελίξεις (Μάρτιος 2020)

Η Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας αποφάσισε τα παρακάτω :

Α) Η καταγγελία του Συμφώνου ΕΕ – Τουρκίας και η έξοδος της Ελλάδας από τις Συμφωνίες Δουβλίνου αποτελούν πλέον αδήριτη ανάγκη

Η τραγική κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά, η γκετοποίηση χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η χρησιμοποίηση τους από το καθεστώς Ερντογάν ως μέσω εκβιασμού της Ελλάδας και της ΕΕ, η αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλήρως υποτακτική στάση της κυβέρνησης απέναντι σ’ αυτή όχι μόνο είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη αλλά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το λαό και την χώρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλη πίεση, σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πειθήνιας πολιτικής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ίδιας της ΝΔ, απέναντι στην Ε.Ε., έστειλε τα ΜΑΤ να επιβάλουν με τη βία και ξυλοδαρμούς των κατοίκων, την πολιτική των επιτάξεων και την κατασκευή νέων κλειστών κέντρων.

Η θεατρινίστικη μάλιστα προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην συνάντησή του με τους αξιωματούχους της ΕΕ στον Έβρο να πείσει ότι προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, αποτελεί προσβολή στην νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός ΔΕΝ έθεσε καν το θέμα της αναλογικής διαχείρισης και κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι δε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι θεωρούν την Ελλάδα υπάκουο συνοριοφύλακα της Ευρώπης και ουδόλως προτίθενται να αλλάξουν το ο,τιδήποτε, ανεξαρτήτως του όγκου των μεταναστών και των προσφύγων, που έρχονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πανηγύρισε για την ελεημοσύνη των 700 εκατομμυρίων ευρώ και για την «συμπάθεια» των Ευρωπαίων, χωρίς να θίξει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων, που είναι η εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και η μεταφορά των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να εγκατασταθούν.

Η ΕΕ, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ και την Τουρκία προκάλεσαν τον πόλεμο στην Συρία και ουσιαστικά στηρίζει τις επιλογές Ερντογάν, επιδιώκει να καταστήσει την χώρα μας «χωματερή ψυχών» και φυλακή προσφύγων στο διηνεκές.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει:

Την κυβέρνηση της ΝΔ, (αλλά και τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα που στηρίζουν αυτές τις επιλογές), διότι αντί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, ουσιαστικά στοχοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, πριμοδοτεί και νομιμοποιεί ακροδεξιές , ρατσιστικές φωνές και δράσεις ακόμα και από υπουργούς της, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι που προκαλούν την προσφυγιά, την φτώχεια και την μετανάστευση.

Η Λαϊκή Ενότητα Απαιτεί:

Α) Να καταγγείλει η Ελλάδα τις συνθήκες του Δουβλίνου (1,2,3) και το κοινό σύμφωνο ΕΕ – Τουρκίας, ώστε να μην εγκλωβίζονται σ’ αυτή οι πρόσφυγες.

Β) Να ασκήσει πίεση στην ΕΕ με την επίκληση VETO σε όλα τα ζητήματα λειτουργίας, (προϋπολογισμό, διεύρυνση κλπ) με σκοπό τον απεγκλωβισμό και την υποχρέωση για αναλογική κατανομή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες των προσφυγικών ροών.

Γ) Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, ταχύτατες διαδικασίες απονομής ασύλου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε σε σύντομο χρόνο να αναχωρούν και να φτάνουν στις χώρες προορισμού τους.

Γ) Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθούν νέα κλειστού τύπου. Είναι αδιανόητο να ζουν άνθρωποι και μάλιστα εσαεί σε στρατόπεδα.

Δ) Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που καθιστούν την χώρα μας στόχο και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους.

Ε) Να σπάσουν τα δεσμά της χώρας μας με τον Ευρωατλαντισμό και να προχωρήσουμε στην χάραξη μιας ανεξάρτητης φιλειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος του λαού μας.

Απέναντι στην επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν, με τη χρησιμοποίηση των προσφύγων, μεταναστών ως όπλου εκβιασμού απέναντι στην Ε.Ε και στη χώρα μας, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγέννηση ενός πλατιού, μαζικού και ενωτικού, φιλειρηνικού – αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας.,

Η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία πρέπει να επιδιώκεται στην βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό των διεθνών συνθηκών όπως της συνθήκης της Λωζάννης και των συνόρων χωρίς ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία.

Σε αυτή τη συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδεικνύονται οι υπεύθυνοι των προβλημάτων της προσφυγιάς και μετανάστευσης, που είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι και η καταλήστευση από τις πολυεθνικές ολόκληρων περιοχών του πλανήτη μας, της Μ. Ανατολής και της Ν.Α. Μεσογείου.

Συνδέουμε τον αγώνα κατά των πολέμων, του ιμπεριαλισμού και της λιτότητας με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και την αντίστασή μας στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Β) Η κατάσταση του συστήματος υγείας και η διαχείριση της κρίσης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους

Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και των λαϊκών στρωμάτων

Ανυπακοή στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα

Δυστυχώς τα κρούσματα του κορωναϊού αυξάνονται καθημερινώς ραγδαία και στην χώρα μας.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, η εξάπλωση της ασθένειας αποκαλύπτει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά από δέκα χρόνια μνημονίων.

Η μέχρι τώρα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και η κατάργηση δημόσιων δομών υγείας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, σήμερα όμως που τα προβλήματα οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω του κορωναϊού, η διαχείριση της κρίσης με την συνέχιση των ίδιων πολιτικών, αντικειμενικά οδηγεί σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η Λαϊκή Ενότητα από την πρώτη στιγμή είχε προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα:

Να ανοίξουν όλες οι κλειστές δημόσιες  πρωτοβάθμιες δομές υγείας, για να βρίσκει ο πολίτης γιατρό για το σπίτι του, να ανοίξουν όλα τα κλειστά δημόσια  νοσοκομεία με πρώτο το Λοιμωδών .

Να προσληφθεί με έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις  μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχωθεί  άμεσα ο θεσμός τού οικογενειακού γιατρού , τα ΤΕΠ και κλινικές των νοσοκομείων και κυρίως μόνιμο  προσωπικό για τις ΜΕΘ.

Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των  δημόσιων μονάδων   υγείας.

Άμεση και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας, όλων των κλάδων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας.

Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).

Να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση σε  βρεφονηπιακούς σταθμούς δημοτικά σχολεία , Γυμνάσια και Λύκεια, σε προνοιακά  ιδρύματα, γηροκομεία, στρατιωτικές μονάδες, δομές προσφύγων και μεταναστών.

Να εκπαιδευτούν γονείς, δάσκαλοι και  μαθητές για να διακρίνουν τα πρώιμα συμπτώματα γρίπης.

Με άμεση νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστεί άδεια από την εργασία τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όσους εργαζόμενους περιποιούνται παιδιά ή συγγενικά τους άτομα, πού νοσούν από γρίπη στο σπίτι, για να μην υπάρξει διασπορά όχι μόνο του Κορωναϊού αλλά και της εποχικής γρίπης.

Άδεια σε συγγενείς και γονείς που περιποιούνται ΑΜΕΑ,  άτομα υψηλού κινδύνου που παραμένουν στο σπίτι

Άδεια στους γονείς κατά την διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών.

Η χρησιμοποίηση της προσωπικής κανονικής τους άδειας δεν αποτελεί μέτρο διευκόλυνσης

Τεράστιες είναι οι συνέπειες της εξάπλωσης του ιού και στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζονται να  αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εξάπλωση του ιού ως άλλοθι και για την διάψευση των προβλέψεων για ανάπτυξη  (ήδη προβλέπουν μείωση) αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις που πλήττονται (αναβολή καταβολής ΦΠΑ κα) δεν επιλύουν το πρόβλημα και οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Η επιμονή στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% οδηγούν αντικειμενικά σε περαιτέρω περιορισμό των Κοινωνικών δαπανών και του Κοινωνικού κράτους.

Απαιτείται: 

Α) Λήψη μέτρων τόνωσης της κατανάλωσης με εφ’ άπαξ χορήγηση ικανοποιητικού ποσού ενίσχυσης σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους ώστε να «κινηθεί» η αγορά.

Β) Χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα παραπάνω μέτρα που έχουν στόχο να αποτρέψουν την ύφεση, απαιτούν φυσικά σύγκρουση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ο αγώνας είναι μπροστά μας, είναι όμως ο μοναδικός δρόμος.

Γ) OΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των Δήμων

ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών

Παρά τις  τελευταίες εξελίξεις με την αντιμετώπιση του κορωναϊού, που   αποδεικνύουν την σημασία των Δημόσιων Υπηρεσιών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το κοινωνικό σύνολο, εν αντιθέσει  με τις ιδιωτικές δομές υγείας που όχι μόνο είναι απούσες αλλά και αισχροκερδούν, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει στην πολιτική του ξεπουλήματος.

Στην προσπάθειά της να διαλύσει το Δημόσιο και να εκχωρήσει τα πάντα σε ημετέρους ιδιώτες, με νομοθετική ρύθμιση, δίνει την δυνατότητα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου!!!! (επειδή δεν εξασφαλίζονται πλειοψηφίες), να μεταφέρονται βασικές αρμοδιότητες των Δήμων σε εργολάβους και εν προκειμένω στα κοράκια των σκουπιδιών (όπως πχ η εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, η καθαριότητα κοινόχρηστων  χώρων και δημοτικών κτηρίων κ.α).

Το κόστος όλων αυτών θα το επωμιστεί ο δημότης, ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει περισσότερα δημοτικά τέλη για υπηρεσίες που δεν θα έχει.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι αντιμνημονιακές ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές  παρατάξεις αλλά και ολόκληρη η κοινωνία , θα απαντήσουν με αγώνες στο νέο ξεπούλημα.

Ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί τις Δημόσιες Υπηρεσίες και το Κοινωνικό Κράτος, που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες.

Δ) ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Εν μέσω πανδημίας, και τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται σε αναγκαστική καραντίνα και! Πρόκειται για μια εκβιαστική και κυνική στάση που αποδεικνύει ότι η ΝΔ δε θα διστάσει περιορισμό προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του επαίσχυντου νομοσχεδίου περί «υπαίθριων συναθροίσεων» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε ψήφισηνα εκμεταλλευτεί και τις πλέον κρίσιμες συνθήκες που πλήττουν το λαό για να προχωρήσει με τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά της σχέδια.

Το νομοσχέδιο περί υπαίθριων συναθροίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί ένα αντιδραστικό θεσμικό πραξικόπημα που κατ’ ουσίαν καταλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού στη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης και η απεριόριστη εξουσία της αστυνομίας να απαγορεύει και να διαλύει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά το δοκούν ισοδυναμούν με την θέσπιση αστυνομικής άδειας για την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης.

Η διάταξη αυτή είναι αντίθετη με το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το ατομικό δικαίωμα στη συνάθροιση χωρίς αστυνομική ή διοικητική άδεια, και επιχειρεί πραξικοπηματικά να επαναφέρει αντίστοιχες διατάξεις του χουντικού συντάγματος.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρέωση συγκεκριμένου προσώπου – οργανωτή που θα είναι αστικά υπεύθυνος σε αποζημιώσεις για οποιεσδήποτε πράξεις αόριστου αριθμού τρίτων προσώπων!

Οι διατάξεις αυτές, και οι απαγορευτικές ποινικές επιπτώσεις της άσκησης της θεμελιώδους αυτής συνταγματικής ελευθερίας, αποτελούν το αποκορύφωμα της πολιτικής του «νόμου και της τάξης» που εφαρμόζει η ΝΔ από την αρχή της εκλογής της. Με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την όξυνση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που αποτελεί πλέον κανονικότητα, την θέσπιση ενός αντιδραστικού Ποινικού Κώδικα, σήμερα δε διστάζουν να θέσουν «εκτός νόμου» το θεμελιώδες δικαίωμα του λαού στην κοινωνική διαμαρτυρία, τη διεκδίκηση, τον αγώνα.

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει απερίφραστα το επαίσχυντο νομοσχέδιο και τον κυνισμό της κυβέρνησης που επιχειρεί να το ψηφίσει εκμεταλλευόμενη την πανδημία που δοκιμάζει το λαό.

Δεν θα τους περάσει! Κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια, κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος θα αντισταθεί ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους θυμίζουν σκοτεινές εποχές.

Πολιτική Γραμματεία Λαϊκής Ενότητας

Μάρτιος 2020

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ