Λαϊκή Ενότητα: Η κατάσταση του συστήματος υγείας και η διαχείριση της κρίσης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους

Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και των λαϊκών στρωμάτων

Ανυπακοή στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα

Δυστυχώς τα κρούσματα του κορωναϊού αυξάνονται καθημερινώς ραγδαία και στην χώρα μας.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, η εξάπλωση της ασθένειας αποκαλύπτει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά από δέκα χρόνια μνημονίων.

Η μέχρι τώρα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και η κατάργηση δημόσιων δομών υγείας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, σήμερα όμως που τα προβλήματα οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω του κορωναϊού, η διαχείριση της κρίσης με την συνέχιση των ίδιων πολιτικών, αντικειμενικά οδηγεί σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η Λαϊκή Ενότητα από την πρώτη στιγμή είχε προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα:

  • Να ανοίξουν όλες οι κλειστές δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, για να βρίσκει ο πολίτης γιατρό για το σπίτι του, να ανοίξουν όλα τα κλειστά δημόσια νοσοκομεία με πρώτο το Λοιμωδών .
  • Να προσληφθεί με έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχωθεί άμεσα ο θεσμός τού οικογενειακού γιατρού , τα ΤΕΠ και κλινικές των νοσοκομείων και κυρίως μόνιμο προσωπικό για τις ΜΕΘ.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των  δημόσιων μονάδων   υγείας.
  • Άμεση και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας, όλων των κλάδων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας.
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δημοτικά σχολεία , Γυμνάσια και Λύκεια, σε προνοιακά ιδρύματα, γηροκομεία, στρατιωτικές μονάδες, δομές προσφύγων και μεταναστών.
  • Να εκπαιδευτούν γονείς, δάσκαλοι και μαθητές για να διακρίνουν τα πρώιμα συμπτώματα γρίπης.
  • Με άμεση νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστεί άδεια από την εργασία τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όσους εργαζόμενους περιποιούνται παιδιά ή συγγενικά τους άτομα, πού νοσούν από γρίπη στο σπίτι, για να μην υπάρξει διασπορά όχι μόνο του Κορωναϊού αλλά και της εποχικής γρίπης.
  • Άδεια σε συγγενείς και γονείς που περιποιούνται ΑΜΕΑ, άτομα υψηλού κινδύνου που παραμένουν στο σπίτι
  • Άδεια στους γονείς κατά την διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών.

Η χρησιμοποίηση της προσωπικής κανονικής τους άδειας δεν αποτελεί μέτρο διευκόλυνσης

Τεράστιες είναι οι συνέπειες της εξάπλωσης του ιού και στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εξάπλωση του ιού ως άλλοθι και για την διάψευση των προβλέψεων για ανάπτυξη (ήδη προβλέπουν μείωση) αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις που πλήττονται (αναβολήκαταβολής ΦΠΑ κα) δεν επιλύουν το πρόβλημα και οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Η επιμονή στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% οδηγούν αντικειμενικά σε περαιτέρω περιορισμό των Κοινωνικών δαπανών και του Κοινωνικού κράτους.

Απαιτείται:

Α) Λήψη μέτρων τόνωσης της κατανάλωσης με εφ’ άπαξ χορήγηση ικανοποιητικού ποσού ενίσχυσης σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους ώστε να «κινηθεί» η αγορά.

Β) Χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα παραπάνω μέτρα που έχουν στόχο να αποτρέψουν την ύφεση, απαιτούν φυσικά σύγκρουση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ο αγώνας είναι μπροστά μας, είναι όμως ο μοναδικός δρόμος.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

11/3/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ