Δελτίο τύπου της Λαϊκής Ενότητας για το προσφυγικό

Η καταγγελία του Συμφώνου ΕΕ – Τουρκίας και η έξοδος της Ελλάδας από τις Συμφωνίες Δουβλίνου αποτελούν πλέον αδήριτη ανάγκη

Η τραγική κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά, η γκετοποίηση χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η χρησιμοποίηση τους από το καθεστώς Ερντογάν ως μέσω εκβιασμού της Ελλάδας και της ΕΕ, η αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλήρως υποτακτική στάση της κυβέρνησης απέναντι σ’ αυτή όχι μόνο είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη αλλά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το λαό και την χώρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλη πίεση, σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πειθήνιας πολιτικής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ίδιας της ΝΔ, απέναντι στην Ε.Ε., έστειλε τα ΜΑΤ να επιβάλουν με τη βία και ξυλοδαρμούς των κατοίκων, την πολιτική των επιτάξεων και την κατασκευή νέων κλειστών κέντρων.

Η θεατρινίστικη μάλιστα προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην συνάντησή του με τους αξιωματούχους της ΕΕ στον Έβρο να πείσει ότι προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, αποτελεί προσβολή στην νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός ΔΕΝ έθεσε καν το θέμα της αναλογικής διαχείρισης και κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι δε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι θεωρούν την Ελλάδα υπάκουο συνοριοφύλακα της Ευρώπης και ουδόλως προτίθενται να αλλάξουν το ο,τιδήποτε, ανεξαρτήτως του όγκου των μεταναστών και των προσφύγων, που έρχονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πανηγύρισε για την ελεημοσύνη των 700 εκατομμυρίων ευρώ και για την «συμπάθεια» των Ευρωπαίων, χωρίς να θίξει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων, που είναι η εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και η μεταφορά των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να εγκατασταθούν.

Η ΕΕ, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ και την Τουρκία προκάλεσαν τον πόλεμο στην Συρία και ουσιαστικά στηρίζει τις επιλογές Ερντογάν, επιδιώκει να καταστήσει την χώρα μας «χωματερή ψυχών» και φυλακή προσφύγων στο διηνεκές.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει:

Την κυβέρνηση της ΝΔ, (αλλά και τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα που στηρίζουν αυτές τις επιλογές), διότι αντί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, ουσιαστικά στοχοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, πριμοδοτεί και νομιμοποιεί ακροδεξιές , ρατσιστικές φωνές και δράσεις ακόμα και από υπουργούς της, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι που προκαλούν την προσφυγιά, την φτώχεια και την μετανάστευση.

Η Λαϊκή Ενότητα Απαιτεί:

Α) Να καταγγείλει η Ελλάδα τις συνθήκες του Δουβλίνου (1,2,3) και το κοινό σύμφωνο ΕΕ – Τουρκίας, ώστε να μην εγκλωβίζονται σ’ αυτή οι πρόσφυγες.

Β) Να ασκήσει πίεση στην ΕΕ με την επίκληση VETO σε όλα τα ζητήματα λειτουργίας, (προϋπολογισμό, διεύρυνση κλπ) με σκοπό τον απεγκλωβισμό και την υποχρέωση για αναλογική κατανομή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες των προσφυγικών ροών.

Γ) Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, ταχύτατες διαδικασίες απονομής ασύλου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε σε σύντομο χρόνο να αναχωρούν και να φτάνουν στις χώρες προορισμού τους.

Γ) Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθούν νέα κλειστού τύπου. Είναι αδιανόητο να ζουν άνθρωποι και μάλιστα εσαεί σε στρατόπεδα.

Δ) Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που καθιστούν την χώρα μας στόχο και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους.

Ε) Να σπάσουν τα δεσμά της χώρας μας με τον Ευρωατλαντισμό και να προχωρήσουμε στην χάραξη μιας ανεξάρτητης φιλειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος του λαού μας.

Απέναντι στην επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν, με τη χρησιμοποίηση των προσφύγων, μεταναστών ως όπλου εκβιασμού απέναντι στην Ε.Ε και στη χώρα μας, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγέννηση ενός πλατιού, μαζικού και ενωτικού, φιλειρηνικού – αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας.,

Η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία πρέπει να επιδιώκεται στην βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό των διεθνών συνθηκών όπως της συνθήκης της Λωζάννης και των συνόρων χωρίς ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία.

Σε αυτή τη συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδεικνύονται οι υπεύθυνοι των προβλημάτων της προσφυγιάς και μετανάστευσης, που είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι και η καταλήστευση από τις πολυεθνικές ολόκληρων περιοχών του πλανήτη μας, της Μ. Ανατολής και της Ν.Α. Μεσογείου.

Συνδέουμε τον αγώνα κατά των πολέμων, του ιμπεριαλισμού και της λιτότητας με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και την αντίστασή μας στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

. Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

10/3/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ