Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για τα 201 χρόνια της Επανάστασης του 1821

Eugène Delacroix: Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν, 1827, Art Institute of Chicago

 

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για τα 201 χρόνια της Επανάστασης του 1821

 Ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση συνεχίζεται

 

Συμπληρώνονται φέτος 201 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση ένα γεγονός, που αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για την ιστορία του τόπου μας, αλλά και για άλλους λαούς εκείνη την εποχή. Ήταν ένας εθνικοαπελευθερωτικός αλλά και λαϊκός κοινωνικός αγώνας απέναντι στον τουρκικό ζυγό και το κατεστημένο της εποχής το οποίο αποτελούσαν οι κοτσαμπάσηδες συνεργάτες των Οθωμανών. Η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από άλλες της Επανάστασης της εποχής (Γαλλική Επανάσταση, Αμερικανική και άλλες) και ενέπνευσε μία σειρά κοινωνικών αγώνων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που στόχευαν στην απελευθέρωση των λαών και στην κατάκτηση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Υπήρξε από μόνη της ένα συνταρακτικό γεγονός της εποχής, ταυτίστηκε με τον αγώνα για Ελευθερία και για το λόγο αυτό, ενέπνευσε καλλιτέχνες, ζωγράφους, ποιητές αλλά και ριζοσπάστες της εποχής, πολλοί από τους οποίους, άφησαν την πατρίδα τους, ήρθαν και αγωνίστηκαν ως εθελοντές στα ελληνικά στρατεύματα και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών.

Αποτελεί λοιπόν η επανάσταση του ‘21 μία πολύτιμη και διαχρονική παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς όμως τα χρόνια που περάσαν, οι παρεμβάσεις των ξένων σε συνεργασία με τις υποταγμένες και ξενόδουλες ηγεσίες, είχαν σαν αποτέλεσμα η εθνική ανεξαρτησία και η κοινωνική δικαιοσύνη, να είναι ακόμα ζητούμενα. Όλα αυτά τα χρόνια, οι δήθεν σύμμαχοι σε συνεργασία με εθελόδουλες ηγεσίες, υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της χώρας και προσπάθησαν να εμποδίσουν την αυτοτελή ανάπτυξή της. Τα τελευταία όμως χρόνια, η εξάρτηση της χώρας μας και η πρόσδεση της στον Ευρωατλαντισμό με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, βάθυνε ακόμα περισσότερο.

Η υπογραφή των μνημονίων τα οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, οδήγησαν στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, στη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, δηλαδή στην αδυναμία αυτοτελούς παραγωγής και κάλυψη των αναγκών της, στη μετανάστευση χιλιάδων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και στη συρρίκνωση του πληθυσμού. Οι μνημονιακές επιλογές για μείωση του κοινωνικού κράτους, η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στην υγεία, είναι η κυριότερη αιτία για τους 27.000 και πλέον θανάτους από covid και για τη μείωση του πληθυσμού.

Η ίδια τακτική ακολουθείται και στην εξωτερική πολιτική. Η ταύτιση της χώρας, με ευθύνη ιδιαίτερα των τελευταίων κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με την αύξηση και ενίσχυση των βάσεων του ΝΑΤΟ στο ελληνικό έδαφος, αλλά κυρίως με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, για αποστολή πολεμικού υλικού και για εμπλοκή ακόμα περισσότερο της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, υπονομεύει τα συμφέροντά της και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτίζεται με αυτό τον τρόπο η χώρα μας, με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με Ρωσία και Κίνα, θέτοντάς την έτσι σε αντιπαράθεση  με τις χώρες αυτές και κυρίως με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η πρώτη που αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού, η πρώτη που ζήτησε τη λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ δεν έχει ζητήσει για την Τουρκία παρά τη συνεχή αμφισβήτηση από αυτήν, των κυριαρχικών εδαφικών δικαιωμάτων μας. Όλα αυτά διότι οι  νατοϊκοί  και ευρωπαϊκοί σύμμαχοι, στους οποίους έχουν υποταχθεί οι ηγεσίες, θέλουν την Ελλάδα μία χώρα παρία και τους κατοίκους ικανούς μόνο να προσφέρουν υπηρεσίες, χωρίς παραγωγική ανάπτυξη και χωρίς ανεξαρτησία. Παρά όμως τις πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων, που τις περισσότερες φορές τροποποιούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο λαό, ο ίδιος ο λαός και κυρίως η νεολαία, αναπτύσσει τελευταία αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, διεκδικώντας κοινωνικά εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι αγώνες αυτοί μπορεί να μην έχουν ακόμα αυτή έκταση και μαζικότητα ανάλογη με την όξυνση των προβλημάτων αποτελούν όμως μοναδική ελπίδα για το μέλλον. Η κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ώστε να μπει ένα τέλος στη φτωχοποίηση του λαού και στη μετανάστευση νέων ανθρώπων στο  εξωτερικό, περνάει μέσα από την ανάπτυξη μαζικών αγώνων για την κοινωνική απελευθέρωση και λαϊκή κυριαρχία. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τον τόπο, τον λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία.  Η ανάπτυξη αγώνων για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί το μεγαλύτερο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821 αλλά και το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Γραφείο Τύπου 23.3.22

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ