Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Τέρμα πια στην κοροϊδία.

Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Τέρμα πια στην κοροϊδία

του Δημήτρη Στρατούλη *

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των φιλικών  της ΜΜΕ, να παρουσιάσουν τα 6 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, που εξάγγειλαν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί,  ως μεγάλες και αποτελεσματικές παροχές οικονομικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις επικοινωνιακού τύπου κατασκευές τους.

Η επιδότηση στα καύσιμα, με κανένα τρόπο δεν καλύπτει την εκρηκτική και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών τους, ούτε, βέβαια, αντιμετωπίζει  τις ιδιαίτερα αυξημένες λαϊκές ανάγκες, λόγω του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας.

Το επίδομα των 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑμεΑ, η ενάμιση δόση του επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, η διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η αύξηση των δόσεων από 60 σε 96 για την αποπληρωμή  των επιστρεπτέων προκαταβολών είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν πληγεί βάναυσα από την υπέρμετρη αύξηση  των τιμών των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και των ειδών κάλυψης στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών. Ούτε αποκαθιστούν τις απώλειες της αγοραστικής τους δύναμης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλη μία φορά, όπως της έχει γίνει συνήθεια, διαστρεβλώνει την αλήθεια και παραποιεί την πραγματικότητα, προσπαθώντας  να επιρρίψει τα πάντα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αύξηση, όμως των τιμών και η εκτίναξη του πληθωρισμού στην ΕΕ και στη χώρα μας συντελούνται σταθερά εδώ και οκτώ μήνες, ενώ σε αυτά, ουσιαστικά  δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί οι συνέπειες του πολέμου, που όταν αυτό γίνει, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

Οι μέχρι τώρα αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, που συμπαρασύρουν και άλλα προϊόντα και παροχές, ήταν αποτέλεσμα αφενός της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, δηλαδή των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων σε αυτό τον κλάδο, που μετέτρεψαν την ενέργεια από δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, και αφετέρου η αχαλίνωτη αισχροκέρδεια και η άκρατη βουλιμική επιδίωξη αύξησης κερδών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που λυμαίνονται πλέον αυτόν τον κλάδο.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι σιδερένιοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, είναι έωλοι, γιατί όπου αυτή θέλει, με βάση ιδιοτελή ιδεολογικά και ταξικά κριτήρια τους παρακάμπτει, όπως για να προωθήσει υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή για να δώσει νέα προκλητικά προνόμια στις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Οι παροχές, λοιπόν,  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και χρειάζονται, επειγόντως ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως:

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και, επιπλέον, χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), που είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων σε περιόδους, όπως η σημερινή.
  • Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας, με ενεργοποίηση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.
  • Επιβολή διατίμησης, δηλαδή, καθορισμού ανώτατων τιμών, σε προϊόντα, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών.
  • Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Προώθηση δημόσιων πολιτικών κάλυψης στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και νέων ζευγαριών.
  • Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους.
  • Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη.
  • Ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, γιατί μόνο ένας ισχυρός δημόσιος τομέας ενέργειας μπορεί να παρέχει στο λαό φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

 Τέτοια αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας μόνο με μαζικούς και ενωτικούς λαϊκούς αγώνες μπορούν να διεκδικηθούν. Ο λαός, η νεολαία και οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς έχουν, πλέον, το λόγο.

* Δημήτρης Στρατούλης

στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Π. Υπουργός και Βουλευτής

Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Kontra News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ