Στον πόλεμο πάντα κερδισμένη βγαίνει η πλουτοκρατία, ποτέ οι λαοί

 Στον πόλεμο πάντα κερδισμένη βγαίνει η πλουτοκρατία, ποτέ οι λαοί

Της Δέσποινας Σπανού

 Το καθοριστικό γεγονός όλων αυτών των τελευταίων ημερών είναι ο πόλεμος, όχι μόνο για τις συνέπειες στο ανθρώπινο δυναμικό και στην οικονομία των δύο εμπλεκόμενων άμεσα χωρών, αλλά στην οικονομία και στο επίπεδο ζωής ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο πόλεμος είναι αναμφισβήτητα αποτέλεσμα των επιλογών των Η.Π.Α. και ΝΑΤΟ, που θεώρησαν ότι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και παρά τις δεσμεύσεις στους τότε ηγέτες, τα πάντα μπορούσαν να κάνουν, χωρίς κανένα εμπόδιο.

Οι επεμβάσεις τους σε πολλές χώρες του κόσμου μέσα σε αυτά τα τριάντα και πλέον χρόνια και η τελική σύγκρουση με τη Ρωσία (το Ουκρανικό έδαφος είναι ο τόπος που διεξάγεται αυτή η σύγκρουση), έχουν μεγάλες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους. Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι και αντικειμενικές, αλλά και άλλοθι και δικαιολογία για νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται επί χρόνια.

1) Η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, πάντα είχε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά και για λόγους εμπορικούς και πολιτιστικούς. Οι εμπορικές σχέσεις θεμελιώθηκαν από τον Κων/νο Καραμανλή, συνεχίστηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα από τον Κώστα Καραμανλή. Είναι σίγουρο ότι η προσπάθειά του για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, ήταν καθοριστικός λόγος για τον εξαναγκασμό του σε πρόωρες εκλογές και παραίτηση από την αρχηγία της Ν.Δ. Οι μετέπειτα πρωθυπουργοί όμως ανέτρεψαν αυτήν την πολιτική. Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας με υπουργό Εξωτερικών των Ν. Κοτζιά δημιούργησε προβλήματα (απελάσεις διπλωματών από την χώρα κ.ά.) στην προσπάθειά του να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ, με αναβάθμιση βάσεων (Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη) με στόχο πάντα την Ρωσία. Μετά ήλθε ο Μητσοτάκης και το «τερμάτισε» εντελώς, επιδεικνύοντας συμπεριφορά κυριολεκτικά «καλού μαθητή» προς τον «δάσκαλο» Η.Π.Α..

Η γρήγορη απόφαση (πρώτα από όλους) για αποστολή πολεμικού υλικού, η ένθερμη υποστήριξη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε πρώτα από όλους, ενώ δεν έχει ζητήσει εναντίον της Τουρκίας, παρά τη συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν, ακόμα οι γελοιότητες Μενδώνη για απαγόρευση παραστάσεων Ρωσικών συγκροτημάτων είναι κάποιες από τις αιτίες που δημιούργησαν τεράστια όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, την οποία σίγουρα θα την πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Η απάντηση Ρωσίας στις κυρώσεις θα φέρει μεγάλες οικονομικές συνέπειες, που όμως φαίνεται να μην απασχολούν καθόλου τη κυβέρνηση. Το επιχείρημά τους δε ότι με την πρόσδεση στη Δύση αντιμετωπίζουν τον Ερντογάν, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν με τη στάση των ίσων αποστάσεων που έχει κρατήσει, με την άρνησή του να ταυτισθεί με τη Δύση και να εφαρμόσει τις κυρώσεις, ουσιαστικά έχει αναβαθμίσει τη θέση του. Όχι μόνο τα έχει καλά με όλους, αλλά έχει εισπράξει ευχαριστίες και από τις Η.Π.Α. και από την Γερμανία!!!

Αντιθέτως η εθελόδουλη τακτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στην Ελλάδα, ιδιαίτερα της κυβέρνησης της Ν.Δ., με την πλήρη ταύτιση στις επιλογές Η.Π.Α., Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, την παραχώρηση εδαφών για βάσεις, την όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία για να ευχαριστήσουν τις Η.Π.Α., δεν εξυπηρετεί ούτε τα εθνικά μας συμφέροντα ούτε την οικονομία.

2) Ένα άλλο όμως μεγάλο θέμα, είναι το πώς εκμεταλλεύονται η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. το θέμα του πολέμου και των συνεπειών του.

Επιρρίπτουν όλες τις αυξήσεις στα προϊόντα και γενικότερα την ακρίβεια, στον πόλεμο. Οι αυξήσεις όμως στο φυσικό αέριο και στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, που φέρνουν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, δεν άρχισε τώρα και δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου λόγω της μείωσης της ροής του φυσικού αερίου από την Ρωσία ή της αύξησης της τιμής εισαγωγής του. Είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης του ρεύματος. Η μετατροπή της ενέργειας σε εμπορικό προϊόν εντασσόμενη στους νόμους της αγοράς με χρηματιστηριακούς όρους, έφερε κυριολεκτικά εκτόξευση των τιμών!

Τα χρηματιστήρια έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι αυτές που αποδέχονται οι συναλλασσόμενοι και δεν αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά κόστη των αγαθών, εκφράζουν μόνο την κατάσταση από πλευράς προσφοράς και ζήτησης, επηρεάζονται πολύ από το κλίμα ή από σκοπιμότητες. Όσον αφορά τώρα το φυσικό αέριο, του οποίου η χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε (έφθασε το 35%) τα τελευταία χρόνια λόγω της απολιγνιτοποίησης, η τιμή του καθορίζεται στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ! Αν αυξηθεί λοιπόν η τιμή στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ για οποιοδήποτε λόγο που δεν αφορά την Ελλάδα, η τιμή θα μεταφερθεί και στη χώρα μας. Επίσης το Ελληνικό Χρηματιστήριο ενέργειας είναι έτσι διαμορφωμένο (με ευθύνη των κυβερνήσεων) που η τελική τιμή της ενέργειας καθορίζεται από τη τιμή του ακριβότερου καυσίμου (φυσικό αέριο), όπως έχει διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ! Παρά το γεγονός δηλαδή ότι το φυσικό αέριο συμμετέχει 35% στη παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθορίζει τη συνολική της τιμή στα υψηλότερα επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο όμως και παρά το γεγονός ότι νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις εξοντώνονται, κάποιοι και κυρίως επιχειρηματίες μονάδων φυσικού αερίου, αυξάνουν ιλιγγιωδώς τα κέρδη τους, αφού ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής ανεβάζουν τις τιμές, προσαρμόζοντάς τες στην τελική τιμή του χρηματιστηρίου και την μετακυλύουν στους καταναλωτές αποκομίζοντας τεράστια ποσά!

Ο πόλεμος λοιπόν που είναι αφορμή για να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους κάποιοι, αποδίδοντας τα πάντα στους κακούς «Ρώσους» χωρίς να έχει τροποποιηθεί ούτε η ροή φυσικού αερίου, ούτε η τιμή εισαγωγής του.

Οι αυξήσεις φυσικά μεταφέρονται σε όλα τα είδη. Τον Φεβρουάριο χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι συνέπειες από τον πόλεμο, ο πληθωρισμός έφτασε στο 7,2%, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα 71%, στο φυσικό αέριο 78,5%, στα είδη πρώτης ανάγκης (λάδι, λαχανικά, κρέας) 16%.

Το όργιο μάλιστα της ακρίβειας και της κρίσης, προσπαθούν να το χαρακτηρίσουν ως κόστος της ελευθερίας, δηλαδή το τίμημα που πληρώνει η Δύση για να αντιμετωπίσει τον αυταρχικό Πούτιν!  Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!!!

Ποια δημοκρατία επικαλούνται αυτοί που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τα συστημικά Μ.Μ.Ε. και απαγορεύουν ουσιαστικά οποιαδήποτε άλλη άποψη;

Ποια δημοκρατία επικαλούνται αυτοί που απαγορεύουν και δαιμονοποιούν ο,τιδήποτε Ρωσικό φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύουν παράσταση με έργα Τσαϊκόφσκι ή να ακυρώσουν παραστάσεις μεγάλων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως του Γκριγόρι Σοκολόφ, με απόφαση Μενδώνη, ενώ συνεχίζονται οι παραστάσεις του στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως ευκαιρία για να δικαιολογήσουν τα πάντα, τη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων. ΄

Τα δύσκολα μάλιστα είναι μπροστά, διότι το διευθυντήριο της Ε.Ε. θα ενισχύσει του δημοσιονομικούς κανόνες και τη λιτότητα από το Φθινόπωρο του 2022.

Η φτώχεια θα μεγαλώσει.

Ο λαός με πρωτοβουλία των κοινωνικών φορέων, πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Απαιτείται:

  • Η συγκρότηση ενός μαζικού αντιπολεμικού κινήματος που θα απαιτήσει τον τερματισμό του πολέμου, την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από του ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς Η.Π.Α. και ΝΑΤΟ και την κατάργηση των βάσεων, που εγκυμονούν κινδύνους για την περιοχή μας.
  • Η ανάπτυξη αγώνων για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, με κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης και μεγάλη μείωση του Φ.Π.Α. και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Γενναία αύξηση των μισθών.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου της ενέργειας και εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα. Η ενέργεια είναι κοινωνικού αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Η διεκδίκηση όλων αυτών είναι απόλυτα αναγκαία, διότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών θα φέρει πρωτοφανή κρίση και εξαθλίωση.

Η Δέσποινα Σπανού, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.