Κοροϊδία και ασπιρίνη για βαριά νόσο τα μέτρα της κυβέρνησης για δήθεν ανακούφιση  από την ακρίβεια

 

Κοροϊδία και ασπιρίνη για βαριά νόσο τα μέτρα της κυβέρνησης για δήθεν ανακούφιση  από την ακρίβεια

Παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών και των φιλικών  προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, να παρουσιάσουν το μαύρο – άσπρο και τα ψίχουλα, που έδωσαν  ως μεγάλες παροχές, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Η επιδότηση  στα καύσιμα που θα φτάσει μόλις τα 13,33 ευρώ για κάθε δικαιούχο, με κανένα τρόπο δεν καλύπτει την ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, ούτε φυσικά  τις τεράστιες λαϊκές ανάγκες, που έχουν αυξηθεί  ακόμη περισσότερο από την  έκρηξη της ακρίβειας.

Τα 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, η 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού τον Απρίλη, οι δύο δόσεις στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η αύξηση των δόσεων από 60 σε 96 για την αποπληρωμή  των «επιστρεπτέων προκαταβολών» είναι ψίχουλα για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης  των πολιτών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν πληγεί βάναυσα από την τεράστια αύξηση  των τιμών.

Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν προσπαθεί  να επιρρίψει τα πάντα στον πόλεμο, με δεδομένο ότι στις μέχρι τώρα αυξήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνέπειες του πολέμου.

Συγκεκριμένα  ο πληθωρισμός  που καταγράφτηκε τον Φεβρουάριο 7,2%, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα 71%, στο φυσικό αέριο 78,5%, στα είδη πρώτης ανάγκης «λάδι, λαχανικά, κρέας» 16% δεν έχουν ενσωματώσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στα τιμολόγια ηλεκτρικής  ενέργειας, που φέρνουν αλυσιδωτές  αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα δεν άρχισαν τώρα, δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου, είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, δηλ. της ιδιωτικοποίησης του ρεύματος, με βάση την οποία η ενέργεια έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό προϊόν.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι δεν μπορούν να ανατραπούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, εκφράζουν απλώς  πολιτική επιλογή  και κοινωνική αναλγησία, με δεδομένο ότι μόνο το τελευταίο διάστημα  έχουν διατεθεί 3,1 δις «εκτός των Rafale» για αγορά  και συντήρηση οπλικών συστημάτων, με συμβάσεις που έχουν υπογραφεί  με Ισραήλ και Γερμανία!

Με το ποσόν αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν πολλές κοινωνικές ανάγκες!

Οι παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία.

Απαιτείται:

  • Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, δραστική μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης  στα καύσιμα.
  • Γενναία αύξηση των μισθών και χορήγηση ΑΤΑ.
  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας και εθνικοποίηση  του ενεργειακού τομέα.

 Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό  και όχι εμπόρευμα.

Η ανάπτυξη μαζικών αγώνων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Η Λαϊκή Ενότητα θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις.

Το Γραφείο Τύπου    Αθήνα 17 Μαρτίου 2022

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ