8 Μάρτη: Ημέρα αγώνα για ίσα δικαιώματα, για έναν κόσμο χωρίς έμφυλη καταπίεση και βία!

 

 8 Μάρτη: Ημέρα αγώνα για ίσα δικαιώματα, για έναν κόσμο χωρίς έμφυλη καταπίεση και βία!

165 χρόνια πριν, ο αγώνας των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης στις 8 Μάρτη του 1857 χάραξε το δρόμο για να βγουν στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις των γυναικών στο πλευρό του εργατικού και κοινωνικού κινήματος.

Σήμερα, είναι και πάλι ανάγκη για μαζική κινητοποίηση για την υπεράσπιση των κεκτημένων του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος. Η νεοφιλελεύθερη διάλυση και οι μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, έχουν πολλαπλάσια επίπτωση στις γυναίκες και τις εγκλωβίζουν στα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Η αύξηση της έμφυλης ανισότητας και των διακρίσεων, της ανισότητας στο μισθό και τα δικαιώματα, νομιμοποιούν τον εργασιακό μεσαίωνα, όπου γυναίκες, μητέρες και εγκυμονούσες είναι απροστάτευτες μπροστά στις εκδικητικές απολύσεις, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία ή στερούνται τις νόμιμες άδειες.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες. Όχι μόνο τα εργασιακά τους δικαιώματα τσακίζονται, αλλά λόγω της διάλυσης κάθε συστήματος κοινωνικής προστασίας, το πρόβλημα της έμφυλης βίας και καταπίεσης διαιωνίζεται και παροξύνεται.

Οι σοκαριστικές γυναικοκτονίες και περιστατικά σεξιστικής βίας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας καθιστούν επιτακτική την άμεση δημιουργία ενός πραγματικού πλαισίου προστασίας των γυναικών, ενός σοβαρού συστήματος διαχείρισης καταγγελιών, και όχι από αυτήν την διαποτισμένη από το μισογυνισμό αστυνομία, υποδομών στήριξης, διανομής, εργασιακής και οικονομικής συνδρομής.

Η κυβέρνηση κωφεύει, και αντ’ αυτού δεν αισχύνεται να ψηφίζει μέτρα όπως ο νόμος Τσιάρα, που δυσκολεύουν τον απεγκλωβισμό γυναίκας και παιδιού. Αλλά και ευρύτερα, η στήριξη που παρέχουν κυβερνητικά στελέχη και ο κρατικός μηχανισμός σε αντιδραστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά ιδεολογήματα, αναπαράγουν τα στερεότυπα, νομιμοποιούν την σεξιστική και ρατσιστική βία σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και διαιωνίζουν ένα σύστημα αδικίας και καταπίεσης.

Στις 8 Μάρτη διαδηλώνουμε μαζικά, για να ακουστεί η  φωνή του γυναικείου κινήματος και να δυναμώσει ο αγώνας της κοινωνίας για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Η Λαϊκή Ενότητα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη:

 –        Αθήνα Απεργιακή Συγκέντρωση 13:00 Πλατεία Κλαυθμώνος

 –        Αθήνα Διαδήλωση 18:00 Πλατεία Κλαυθμώνος

 –        Θεσσαλονίκη Απεργιακή Συγκέντρωση 13:00 Άγαλμα Βενιζέλου

 –        Θεσσαλονίκη Διαδήλωση 19:00 Άγαλμα Βενιζέλου

 Το Γραφείο Τύπου 7.3.2022