Αναδημοσίευση από το Sputniknews
Παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Ακόμα και τώρα είναι εφικτή και επιτακτική μια επιστροφή στη διπλωματία, έστω και στο και πέντε για να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες. Η Ε.Ε. μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη ιστορική περίοδο, “όμηρος” του ακριβού αμερικανικού φυσικού αερίου».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, σχολιάζει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., αλλά και την αναγκαιότητα οι ευρωπαϊκοί λαοί να «εργαστούν και να αγωνιστούν για μια Ευρώπη ειρήνης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια», εκθέτοντας, παράλληλα, το ιστορικό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Κώστα Ήσυχου
Το ΝΑΤΟ το 2014, και συνολικά η Δύση και η Ε.Ε., ενθάρρυναν πραξικόπημα σε βάρος της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας, αυτής του Γιανουκόβιτς.
Παρότι η Ουκρανία είχε ένα Σύνταγμα που τη χαρακτήριζε χώρα ουδέτερη σε σχέση με τον ευρωατλαντισμό, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., μετά το 2014 τροποποίησε το Σύνταγμά της και ολόκληρη τη φιλοσοφία της στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, κι από ουδέτερη μετατράπηκε σε χώρα που αναφέρεται ακόμη και στο Σύνταγμά της ότι θα γίνει πλήρως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, αφού θεσμοθέτησε και νόμους που καθιστούν όλες τις μειονότητες σε πολίτες β΄ κατηγορίας, ουσιαστικά μετέτρεψε τη συμφωνία του Μινσκ μη εφαρμόσιμη από πλευρά της.
Προσφάτως, επικαλούμενη τον κίνδυνο που διατρέχει από τη Ρωσία μετετράπη σε άτυπο μέλος του ΝΑΤΟ, και χώρες όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, την εξόπλισαν μέχρι τα «δόντια» με οπλισμό εδάφους, κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνο.
Ο Ζελένσκι ανέφερε πριν λίγες μέρες ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει πυρηνική δύναμη, αφού κατέχει σχετική τεχνογνωσία από τη σοβιετική εποχή. Ταυτόχρονα, οι ακροδεξιές, νεοναζιστικές ένοπλες ομάδες δρουν ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.
Τις τελευταίες μέρες, πριν ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ρωσικής ομοσπονδίας και των αυτόνομων δημοκρατιών, πολλές από αυτές οι νεοναζιστικές ομάδες μαζί με τον τακτικό ουκρανικό στρατό προχώρησαν σε βομβαρδισμούς ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας και τις πρωτεύουσες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Είναι γεγονός ότι παρά τις απέλπιδες προσπάθειες Ευρωπαίων ηγετών να αποτρέψουν τον Ζελένσκι να προχωρήσει σε πιο ακραίες μορφές στρατιωτικών επιχειρήσεων, αυτός απέρριψε τις προτάσεις για επιστροφή στο περιεχόμενο και την ουσία της συμφωνίας του Μίνσκ.
Η συμφωνία του Μίνσκ είχε «θανατωθεί» από τον Ζελένσκι πολύ πριν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Με τους 15 χιλιάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Η Ε.Ε. όμηρος των ΗΠΑ
Ακόμα και τώρα είναι εφικτή και επιτακτική μια επιστροφή στη διπλωματία, έστω και στο και στο πέντε για να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες.
Γεγονός είναι ότι η Ε.Ε. μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη ιστορική περίοδο, όμηρος του ακριβού αμερικανικού φυσικού αερίου.
Εξάλλου, η καταβύθιση πολλών ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης μετατρέπουν την ήπειρο σε μια περιοχή γεωπολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά «όμηρο» της Αμερικής.
Οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν να εργαστούν και να αγωνιστούν για μια Ευρώπη ειρήνης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.
Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.