Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Αρχική ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Η Ελλάδα οφείλει να μην έχει καμία εμπλοκή σε τυχοδιωκτικές νατοϊκές ενέργειες

Η Ελλάδα οφείλει να μην έχει καμία εμπλοκή σε τυχοδιωκτικές νατοϊκές ενέργειες

Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα στην σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τη Ρωσική ομοσπονδία. Οι πάμπολλες και στρατηγικής σημασίας Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα κυρίως η Αλεξανδρούπολη και η Σουδα δεν πρέπει να αποτελέσουν σημεία επιθετικών και τυχοδιωκτικών ενεργειών απέναντι σε οποιαδήποτε Τρίτη χώρα.

του Κώστα Ήσυχου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πόλεμος κτυπά την πόρτα της Ευρώπης , ιδιαίτερα με την διάλυση της ΕΣΣΔ. Ο διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργία τεχνητού κράτους, όπως το Κόσοβο, που δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ, ήδη φιλοξενεί αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η πίεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είμαι δεδομένη.

Η παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου όπως και ο σημερινός εποικισμός της Αμμοχώστου από το καθεστώς Ερντογκαν, αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του καταστατικού χάρη του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Σ.Α., χωρίς κυρώσεις . Ουσιαστικές πολιτικές σε πρακτικό επίπεδο , (διπλωματικό, οικονομικό) από την Ευρωατλαντική Δύση, δηλαδή ΝΑΤΟ, ΕΕ πραγματοποιούνται μόνο στο πεδίο της ανούσιας ρητορικής.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός είναι υπαρκτός και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές : Βομβαρδισμός επι 78 ημέρες στην Σερβία το 1999 και ο διαμελισμός της χώρας από το ΝΑΤΟ. Εισβολή σε δυο φάσεις στο Ιράκ με αμερικανικό, βρετανικό στρατό και ιδιωτικές εταιρίες μισθοφόρων. Πάνω από ένα εκατομμύριο νεκροί Ιρακινοί πολίτες. Βομβαρδισμός της Λιβύης από το ΝΑΤΟ, εμφύλιος πόλεμος που επέφερε τρομακτικά δεινά στη χώρα , που τώρα είναι διαμελισμένη ανάμεσα σε φύλαρχους που υπακούουν σε πολυεθνικές εταιρίες των ΗΠΑ και ΕΕ, επίσης ανατροπή νόμιμων αλλά μη επιθυμητών κυβερνήσεων και στήριξη ακροδεξιών , νεοναζιστικών καθεστώτων. Αυτά είναι η πεμπτουσία του ιστορικού αναθεωρητισμού τα τελευταία 25 χρόνια που φέρνει την υπογραφή της Ουάσιγκτον.

Η Παλαιστινιακή τραγωδία , ο επερχόμενος λοιμός στο Αφγανιστάν με εκατομμύρια πιθανά θύματα αμάχων , η γενοκτονία της Υεμένης , οι παράνομες δολοφονικές κυρώσεις σε Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα , Ιράν, επιφέρουν σε λαούς τρομακτικές απάνθρωπες στερήσεις , ιδιαίτερα σε διατροφικά προϊόντα και φάρμακα σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας. Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται εκτός διεθνούς δικαίου και αποφάσεων ΟΗΕ. Οι επικλήσεις από το ΝΑΤΟ , Ουάσιγκτον και ΕΕ για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, έχουν προ πολλού παραβιαστεί με την αιματοβαμμένη υπογραφή τους και τις πράξεις τους. Πρόκειται για την επίκληση της διεθνούς νομιμότητας «α λα καρτ».

Οφείλουν όλες οι πλευρές να συμβάλουν άμεσα και αποτελεσματικά στον άμεσο τερματισμό της επώδυνης Ουκρανικής κρίσης και στον τερματισμό πολεμικών συγκρούσεων.

Ο νέος πολυπολικός και πολύ κεντρικός κόσμος είναι εδώ. Μια νέα αρχιτεκτονική στα πλαίσια του ΟΗΕ με την σφραγίδα των λαών, είναι ιστορική επιτακτική ανάγκη για την διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης . Μια πραγματική αρχιτεκτονική ασφαλείας και ειρήνης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Ρωσία είναι ζητούμενο.

Ο λαός μας, η ιστορία του, οι αγώνες του για Ειρήνη, ενάντια στην αδικία και τις ιμπεριαλιστικές θηριωδίες, αποτελούν αγωνιστική, φιλειρηνική, αντιμπεριαλιστική κληρονομιά για το σήμερα και το αύριο.

*Ο Κώστας Ήσυχος είναι πρώην βουλευτής και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.