ΟΧΙ άλλα ΘΑ. Μέτρα ΤΩΡΑ αντιμετώπισης της ακρίβειας.

0

ΟΧΙ άλλα ΘΑ. Μέτρα ΤΩΡΑ αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε στη χώρα μας τον Ιανουάριο το 6%. Η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε ατέλειωτο εφιάλτη για τα λαϊκά νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν, πλέον, σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού τα, ήδη πενιχρά εισοδήματά τους ροκανίζονται από αυτή συστηματικά.

Οι αυξήσεις τιμών, στο ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα, που είναι πολλαπλάσιες από την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς και στα βασικά είδη διατροφής και στα ενοίκια οδηγούν τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε απόγνωση. Δεν μπορούν πλέον να το βγάλουν πέρα και να καλύψουν βασικές ανάγκες, αλλά και υποχρεώσεις τους. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» και χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές με ανεργία.

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρχικά, όταν η ακρίβεια άρχισε να αυξάνει, μετατράπηκε σε απλό «τροχονόμο» των αυξήσεων των τιμών. Ισχυριζόταν ότι «η έκρηξη της ακρίβειας είναι παροδική, αποκρύπτοντας ότι, όσο κι αν διαρκέσει, οι τιμές δεν θα επανέλθουν μετά στα προηγούμενα επίπεδα και θα σταθεροποιηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Επίσης, ισχυριζόταν ότι η έκρηξη της ακρίβειας δεν είναι εγχώριο φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και ότι αυτή δεν είχε πολλά περιθώρια να το αντιμετωπίσει. Κάθε κυβέρνηση, όμως, εκλέγεται από το λαό μίας συγκεκριμένης χώρας για να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα και, εάν έχει την πολιτική βούληση, μπορεί να βρει τα κατάλληλα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία να το κάνει.

Αργότερα, η κυβέρνηση, όταν η ακρίβεια ξεπέρασε κάθε όριο και η λαϊκή δυσαρέσκεια άρχισε να μετριέται ως αγανάκτηση τις έρευνες της κοινής γνώμης, εξάγγειλε κάποια μέτρα οικονομικής ανακούφισης, χωρίς όμως να περιορίζει ουσιαστικά την ακρίβεια και τις συνέπειές της.

Η επιδότηση, που εξάγγειλε, στα λαϊκά νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στην ανατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η μικρή έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η περιορισμένη επέκταση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, ο κατώτατος μισθός, που …«αυξήθηκε» μόλις κατά 52 λεπτά την ημέρα (!!!) από 1-1-2022, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το ύψος των ανατιμήσεων και τις κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για αξιοπρεπή διαβίωση.

Επειδή, λοιπόν, η κατάσταση, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρευσε ακόμα περισσότερο και η λαϊκή αγανάκτηση κορυφώνεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να την εκτονώσει με πολλά θα, θα, θα!!! Ότι θα αυξήσει εκ νέου τον κατώτατο μισθό τον Μάιο, θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης το 2023 κλπ, ενώ το πρόβλημα ζητά λύσεις εδώ και τώρα. Ισχυρίζεται ότι δεν έχει «λεφτόδεντρα» για τα φτωχά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Όταν, όμως, πρόκειται να μειώσει φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις ή να δώσει υπέρογκες παραγγελίες όπλων στις πολυεθνικές – εμπόρους του πολέμου, τότε βρίσκει «πυκνά δάση από λεφτόδεντρα».

Η ακρίβεια δεν είναι ένα παροδικό ακραίο φυσικό φαινόμενο. Υπάρχουν αιτίες και και πολιτικές ευθύνες. Για την αύξησή της, ιδιαίτερα στην ενέργεια, φταίνε οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και των «απελευθερώσεων» των αγορών, που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Επίσης, οι δυνάμεις του κεφαλαίου πάντα καιροφυλακτούν και αξιοποιούν αδίστακτα και κυνικά τις διάφορες κρίσεις, όπως σήμερα, για να επωφεληθούν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να καταλάβει ότι τα ψέματα και οι κούφιες υποσχέσεις τελείωσαν. Πρέπει τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως:

– Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και επιπλέον χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), που είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων σε περιόδους, όπως η σημερινή.

– Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας, με ενεργοποίηση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

– Επιβολή διατίμησης, δηλαδή, καθορισμού ανώτατων τιμών, σε προϊόντα, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.

– Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών.

– Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Προώθηση δημόσιων πολιτικών κάλυψης στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και νέων ζευγαριών.

– Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους.

– Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη.

– Ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, γιατί μόνο ένας ισχυρός δημόσιος τομέας ενέργειας μπορεί να παρέχει στο λαό φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Τέτοια μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας και πραγματικής στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων δεν θα πέσουν «ως μάνα εξ ουρανού» ούτε θα τα χαρίσει καμία κυβέρνηση, πόσο μάλλον η σημερινή νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και αντικοινωνική, εάν ο ίδιος ο λαός και η νεολαία δεν κατέβουν μαζικά, ενωμένα και μαχητικά στους δρόμους των αγώνων για να τα διεκδικήσουν.

Δημήτρης Στρατούλης

στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

π. Βουλευτής και Υπουργός

Αναδημοσίευση από την κυριακάτικη KONTRANEWS