Λαϊκή Ενότητα : Ακόμα ένας νεκρός εργάτης με ηθικούς αυτουργούς το κράτος και την εργοδοσία

Λαϊκή Ενότητα : Ακόμα ένας νεκρός εργάτης με ηθικούς αυτουργούς το κράτος και την εργοδοσία

Ο θάνατος 22χρονου εργάτη κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΕΦΚΑ, όταν κατέφυγε στην οροφή εργοστασίου κατασκευής φερέτρων προκειμένου να αποφύγει το κλιμάκιο, προκαλεί οργή.

Όπως είναι γνωστό χιλιάδες εργάτες, κυρίως μετανάστες, εργάζονται καθημερινά ανασφάλιστοι με άθλιες εργασιακές συνθήκες και μηδενικής κάλυψη από τους εργοδότες τους. Αποτελεί μια πρακτική αύξησης του κέρδους για τις επιχειρήσεις με την πλήρη ανοχή του κράτους και την αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η εργοδοσία με προκλητικό τρόπο προσπαθεί να καλυφθεί λέγοντας πως ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος ωστόσο με λάθος στοιχεία (!!!) λες και αυτό –ακόμα κι αν ισχύει- απαλλάσσει την εταιρεία από τις ευθύνες που έχει απέναντι στους εργαζόμενους. Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα το εργοστάσιο αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά. Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η επιχείρηση για τέτοιες περιπτώσεις; Τι θα συνέβαινε αν υπήρχαν τραυματισμοί ή θάνατοι εργατών και ειδικά αν υπάρχουν κι άλλοι που δεν είναι καν ασφαλισμένοι; Θα παρέμβει το κράτος και το Υπουργείο Εργασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών ή θα συνεχίσει να ενεργοποιείται μόνο όταν πρόκειται για την καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων;

Το συγκεκριμένο ‘’ατύχημα’’ δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης εργοδοσίας και της λευκής επιταγής που έχουν πάρει οι μεγάλες επιχειρήσεις από την κυβέρνηση για την αύξηση των κερδών τους με κάθε τρόπο.

-Κανένας άλλος νεκρός εργάτης. Αποζημίωση στην οικογένειά του από την επιχείρηση

-Δημόσια, δωρεάν ασφάλιση για όλους

Το Γραφείο Τύπου 17.2.2022

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ