Λαϊκή Ενότητα : Όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ – Όχι στις απολύσεις εργαζομένων

Λαϊκή Ενότητα : Όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ – Όχι στις απολύσεις εργαζομένων

Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και η απόλυση 1200 συνολικά εργαζομένων, καθώς και το ξεσπίτωμα τους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά εγκλήματα  των τελευταίων ετών,που συγχρόνως  είναι και κτύπημα στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Η ΛΑΡΚΟ, είναι μία εταιρεία, που λειτουργεί επί δεκαετίες, παράγει σιδηρονικέλιο, το νικέλιο δε είναι ένα από τα 13 πρώτα μέταλλα παγκοσμίως.

Η Ελλάδα έχει το 90% των μεταλλευμάτων νικελίου και μόνο αυτό , μαζί με το κοβάλτιο, που το συνοδεύει, το οποίο έχει χαρακτηριστεί στρατηγική πρώτη ύλη, καθιστούν την ΛΑΡΚΟ επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για όλη την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ,με την απόφαση της να προβεί στην αναστολή λειτουργίας  της εταιρείας, διαπράττει έγκλημα και εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος της οικονομίας της χώρας.

Σοβαρότατες ευθύνες όμως έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις , ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, διότι με τις ενέργειες τους συνέβαλαν στην μείωση της παραγωγής και στην απαξίωση της εταιρείας, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τον δρόμο στο κλείσιμο και στην εκποίηση της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να εξυπηρετήσει το νέο ιδιοκτήτη, προβαίνει στην πιο ανάλγητη ενέργεια , διώχνει 1200 εργαζόμενους  και τους διώχνει και από τους οικίσκους, που διαμένουν, οδηγώντας τους ίδιους στην απόλυτη φτώχεια και σε μαρασμό όλη την περιοχή γύρω από τα εργοστάσια.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της είναι το γεγονός ότι στην απόφαση προβλέπεται ότι ακόμη και οι νέες προσλήψεις, που θα κάνει ο διαχειριστής από ένα μέρος των εργαζομένων θα είναι με νέες συμβάσεις, χωρίς να προσδιορίζεται το περιεχόμενο τους.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις  όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των τοπικών κοινωνιών, που είναι γύρω από τα εργοστάσια αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η Λαϊκή Ενότητα  απαιτεί

– Να αποσυρθεί η κυβερνητική απόφαση και να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με την εκπόνηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού  και αύξησης της παραγωγής της.

-Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις     εργασίας και η σταθερή μισθοδοσία των εργαζομένων.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα  συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, που είναι αγώνας επιβίωσης.

Το Γραφείο Τύπου  3.2.2022