ΛΑ.Ε. Θεσσαλονίκης: Όλοι / ες στη διαδήλωση του Σαββάτου 5/2 στο Άγαλμα Βενιζέλου

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 3 Φλεβάρη 2021

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 5/2, ΩΡΑ 12.00΄ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης, το Σάββατο 5/2, ενάντια στις αυξήσεις ρεύματος-θέρμανσης και την ακρίβεια.

Η «πανδημία» της ακρίβειας, παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού, εξελίσσεται σε εφιάλτη για τα λαϊκά στρώματα. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης κτλ. εξανεμίζουν τους ήδη συρρικνωμένους μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα μικροεπαγγελματιών και οδηγούν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις φτώχειας όλο και περισσότερους συμπολίτες μας.

Οι προσπάθειες των πολιτικών παραγόντων της Ε.Ε. και της κυβέρνησης της Ν.Δ. να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις θα είναι παροδικές καταρρίπτονται από την ωμή πραγματικότητα. Η αλήθεια, ότι μια νέα κερδοφορία του κεφαλαίου πραγματοποιείται σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, είναι προκλητικά οφθαλμοφανής και στον πιο δύσπιστο παρατηρητή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων δεν παίρνεται από την κυβέρνηση, αντίθετα, προσπαθεί με ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα να ξεγελάσει τον κόσμο. Πώς αλλιώς να αιτιολογήσεις την «αύξηση» κατά 52 μόλις λεπτά την ημέρα του κατώτατου μισθού; Την περιορισμένη επέκταση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης; Ή και την πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί και αφορά περισσότερο τους μεγαλοϊδιοκτήτες;

Πέρα από το αδίστακτο κυνήγι των δυνάμεων του κεφαλαίου για το κέρδος, οι αυξήσεις  αναζωπυρώνονται και από τις πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων απελευθέρωσης των αγορών και ιδιωτικοποιήσεων. Οι νέοι ιδιοκτήτες των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών τις άρπαξαν «αντί πινακίου φακής» για να επιτυγχάνουν γρήγορα, εγγυημένα και εύκολα κέρδη.

Πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως:

– Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας. Χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής).

– Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας.

– Επιβολή διατίμησης, δηλαδή καθορισμού ανώτατων τιμών, σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.

– Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς.

– Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες.

– Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους. Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πύκνωση των δρομολογίων τους.

– Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη.

– Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Επομένως, ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

 Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καλεί όλους/ες στη διαδήλωση του Σαββάτου 5/2, ώρα 12.00΄στο άγ. Βενιζέλου.

Μόνο μέσα από την ανάπτυξη και κλιμάκωση ενωτικών και δυναμικών κοινωνικών αγώνων μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της ακρίβειας και στήριξης των εισοδημάτων μας.

Το Γραφείο Τύπου

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ