Νεκρός εργαζόμενος σε λατομείο στο Διακοπτό

Το σοβαρό εργατικό δυστύχημα σε λατομείο στο Διακοπτό του Δήμου Αιγιαλείας στο οποίο έχασε τη ζωή του εργαζόμενος που παγιδεύτηκε μέσα σε σιλό με άμμο είναι ένα ακόμη τραγικό συμβάν από τα πολλά που γίνονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας τη ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Το ξήλωμα της εργατικής νομοθεσίας τη μνημονιακή περίοδο, η μαζική είσοδος της μαύρης και ελαστικής εργασίας που έγινε στο όνομα της ανάπτυξης αλλά και η αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας που παραβιάζει καθημερινά τους κανόνες ασφαλείας και δεν παίρνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Είναι ανάγκη χωρίς καμία καθυστέρηση να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια, η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την επαναφορά ρυθμίσεων στο εργατικό δίκαιο που θα βάζει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, θα προστατεύει κατά το δυνατό τα εργατικά δικαιώματα και θα διασφαλίζει την σταθερή εργασία.

Άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να αποτελέσει η σε βάθος διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και ο καταλογισμός των ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Ταυτόχρονα πρέπει να υποχρεωθεί η εργοδοσία για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον και άλλα θύματα.

Η Αριστερά και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουν να οργανώσουν τον αγώνα προκειμένου η υγεία και η ζωή των εργαζομένων να προστατεύεται και να μην παραμένει έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ