Για την πορεία του έργου ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων

                                       26-1-2022

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Για την πορεία του έργου ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων

Κ. Πρόεδρε κ. Περιφερειάρχη

Τις τελευταίες μέρες είδαμε να θριαμβολογείτε και εσείς και ο κ. Τατούλης με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο επιτρέπει την τμηματική παράδοση των μονάδων της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στις συνεντεύξεις σας, κ. Περιφερειάρχη, επιχειρήσατε να παρουσιάσετε μια εικόνα ότι όλα πλέον έχουν λυθεί. Επειδή όμως κατά τη γνώμη μας για μια ακόμη φορά δεν είπατε όλη την αλήθεια και παρουσιάσατε μια ψευδή εικόνα, παρότι μέχρι τώρα δεν μας έχετε απαντήσει όταν σας ζητάμε έγγραφα για το συγκεκριμένο έργο, καταθέτουμε νέα επερώτηση, ελπίζοντας αυτή τη φορά και τα έγγραφα που θα ζητήσουμε να μας δοθούν αλλά και να πείτε κάποιες αλήθειες, παρότι ούτε με τη νομιμότητα ούτε με την αλήθεια έχετε εσείς όπως και η κυβέρνηση καλή σχέση, ιδιαίτερα όταν αφορά εταιρείες για τις οποίες σημαίνονται κυβερνητικά στελέχη έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Πριν από 7 μήνες στις 25/6/2021, η Περιφέρεια υπέγραψε σύμβαση με αρ. πρωτ. 195136/25-6-2021 με την εταιρεία ENVIROPLAN A.E. διαρκείας 7 μηνών (δηλαδή έληξε εχθές) με σκοπό η ανωτέρω εταιρεία να παράσχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για τη σύνταξη της αίτησης χρηματοδότησης του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, συνεργαζόμενη με τους Jaspers, ώστε να επανακατατεθεί ο φάκελος της χρηματοδότησης, καθότι μετά τις 31 κόκκινες και κίτρινες κάρτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους για το συγκεκριμένο έργο είναι στον αέρα.

Βέβαια ο Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Ράσμουσεν, ο οποίος επισκέφθηκε την Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Οκτώβριο του 2021, σας δήλωσε με σαφήνεια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χρηματοδοτεί πλέον έργα σύμμεικτων απορριμμάτων.

Σας ρωτάμε λοιπόν:

α) Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του φακέλου εντός της συμβατικής προθεσμίας των 7 μηνών και κατατέθηκε στην Ε.Ε.; Και αν ναι, πότε; Και αν όχι, γιατί;

β) Πώς θεωρείται συμβατό αυτό το έργο με κοινοτική χρηματοδότηση, όταν ο κ. Ράσμουσεν είπε ευθέως ότι δεν χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιου είδους έργα;

γ) Ζητάμε να μας καταθέσετε τα κατωτέρω έγγραφα που αιτούμεθα:

  1. Σε ποιο άρθρο της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΦΟΣΔΑ προβλέπεται η παράδοση του έργου άνευ χρονικών όρων και ορίων; Διότι εμείς γνωρίζουμε ότι με βάση τη σύμβαση του 2018 το έργο έπρεπε να είχε παραδοθεί εντός 2 ετών.
  2. Ζητάμε επίσης να μας δοθεί αντίγραφο της υπογραφής έναρξης των εργασιών που υπογράψατε κ. Περιφερειάρχη, όπως και ο κ. Παπαθανάσης στις 29/1/2021 με τη συγκεκριμένη εταιρεία ΤΕΡΝΑ και να μας απαντήσετε πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι ενώ είχατε δηλώσει ότι εντός 10 μηνών θα υπάρξει προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων από τη συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν ήδη περάσει 12 μήνες και η προσωρινή διαχείριση ΘΑ …

Τέλος, να μας απαντήσετε με την ενδεχόμενη λειτουργία της πρώτης διαχειριστικής ενότητας της Παλαιόχουνης: με ποιο τρόπο θα πάνε οι Δήμοι της Κορινθίας τα απορρίμματα στην Παλαιόχουνη; Με δεδομένο ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης της Κορινθίας δεν έχει κατασκευαστεί και σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες δεν μπορεί να κατασκευαστεί γιατί ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι νόμιμο να χρησιμοποιηθεί.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγγας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ