77 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό – Ποτέ ξανά φασισμός!

77 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό

Ποτέ ξανά φασισμός!

 

Το πρωί της 27ης Ιανουαρίου 1945 οι σοβιετικοί στρατιώτες του 322ου τμήματος πεζικού της 60ης Στρατιάς, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη του Κόκκινου Στρατού Πάβελ Κουρότσκιν, απελευθερώνουν τους κρατούμενους στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης. Στο πρώτο στρατόπεδο, Άουσβιτς Ι, βρέθηκαν 1200 εξαντλημένοι επιζώντες ενώ στο Άουσβιτς ΙΙ, το στρατόπεδο Μπίκερναου, 5.800 επιζώντες, ανάμεσά τους 611 παιδιά. Όσοι επέζησαν από τις εκτελέσεις και αναγκαστικές μετακινήσεις, όταν οι ναζί αποχωρώντας επιχείρησαν να καταστρέψουν τους μάρτυρες και τα πειστήρια των φρικαλεοτήτων.

Ήταν ένα μόνο από τα στρατόπεδα βιομηχανοποιημένου θανάτου της ναζιστικής θηριωδίας, όπου βρήκαν το θάνατο εκατομμύρια άνθρωποι από εκτελέσεις, απαγχονισμούς, βασανιστήρια, θαλάμους αερίων, υποσιτισμό και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας: εβραίοι, κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες, σοβιετικοί στρατιώτες, Πολωνοί και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι, άνθρωποι με άλλη θρησκεία και δόγμα.

Δεν ξεχνάμε τα εκατομμύρια θύματα του φασισμού, την σχεδόν ολοκληρωτική εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων στα στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας. Δεν ξεχνάμε το Δίστομο, την Καισαριανή, τα Καλάβρυτα, την Κάνδανο, το Χορτιάτη. Τιμούμε την ιστορική θυσία των λαών και του κόκκινου στρατού για να νικηθεί ο φασισμός και ο ιμπεριαλισμός, τους 30.000.000 νεκρούς του σοβιετικού λαού, τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντίστασης, το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, την απεργία της 5ης Μάρτη 1943 που απέτρεψε χιλιάδες εργατών να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μ’ αυτούς τους αγώνες σφυρηλατήθηκε η ελευθερία της ανθρωπότητας

Ποτέ ξανά ναζισμός και φασισμός!

Σήμερα, με μαζικούς αγώνες θα υψώσουμε τείχος απέναντι στην προσπάθεια του φασιστικού φιδιού να ανασυγκροτηθεί μετά την ιστορική καταδίκη της ΧΑ, με επιθέσεις σε αγωνιστές, νεολαίους, αδύναμους, σε σχολεία και γειτονιές.

Με τη φωνή μας θα κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία των λαών απέναντι στην προσπάθεια καταλήστευσης της μνήμης των λαών, στις αντιδραστικές θεωρίες των «δύο άκρων» που αθωώνουν το φασιστικό δηλητήριο, τις πολιτικές ρατσισμού και κατάλυσης δημοκρατικών δικαιωμάτων που στρώνουν το έδαφος για την ανασυγκρότηση του φασισμού.

Το Γραφείο Τύπου 27.1.2022