ΝΑΤΟ και ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας

Η νατοϊκή λογική του «containment» (περιορισμός) της Ρωσίας και Κίνας μαθηματικά εφαρμόζεται εντατικά, μεθοδικά από την εποχή της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Η περίπλοκη και συνθέτη αυτή στρατηγική εμπεριέχει οικονομικούς, ενεργειακούς, μιντιακούς, υβριδικούς συγκερασμούς δεκάδων χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

του Κώστα Ήσυχου

Οι ΗΠΑ έστειλαν 90 τόνους όπλων στην Ουκρανία, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη στείλει 45 τόνους (κυρίως αντιαρματικών ρουκετών και εκτοξευτήρων). Η Γαλλία εξέφρασε την προθυμία της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία (χώρα του ΝΑΤΟ). Η Ισπανία στέλνει φρεγάτες που θα ενταχθούν στις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και σχεδιάζει να στείλει μαχητικά στη Βουλγαρία. Η Ολλανδία θα στείλει βομβαρδιστικά F-35 και μια φρεγάτα στη ίδια περιοχή. Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και τέσσερα μαχητικά βομβαρδιστικά F-16 στη Λιθουανία για να περιπολούν τον εναέριο χώρο.

Οι ΗΠΑ αξιολογούν την αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη και γίνεται λόγος για ενδεχόμενη αποστολή έως και 50.000 στρατευμάτων στην περιοχή. Η Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία ανακοίνωσαν την εκκένωση των διπλωματικών τους αποστολών από την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη Ρωσία.

Έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ότι τέλος Μάρτη, πάνω από 28 χώρες θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις στον Αρκτικό κύκλο (μια ανάσα από τα σύνορα της Ρωσίας). Η νατοϊκή λογική του «containment» (περιορισμός) της Ρωσίας και Κίνας μαθηματικά εφαρμόζεται εντατικά, μεθοδικά από την εποχή της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Η περίπλοκη και συνθέτη αυτή στρατηγική εμπεριέχει οικονομικούς, ενεργειακούς, μιντιακούς, υβριδικούς συγκερασμούς δεκάδων χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη σπάνε ρεκόρ. Οι ρωσικές αγορές μπαίνουν σε μια βαθειά ύφεση και το εθνικό νόμισμα ταλανίζεται γιατί καθημερινά τα ΜΜΕ του ΝΑΤΟ (εδώ και μήνες, μην ξεχνάμε) ανακοινώνουν την επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον μιας χώρας που κυριολεκτικά «φουσκώνει» με εισαγόμενα όπλα που κατασκευάζει ο κύριος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, οι ΗΠΑ, όπλα που, για να ολοκληρώσει τον φαύλο κύκλο της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, η χώρα θα αναγκαστεί να πληρώσει με τα χρήματα που της δανείζουν οι «φιλικές» ευρωατλαντικές χώρες, οι οποίες ανησυχούν δήθεν για την κυριαρχία της, αφού πρώτα την μετατρέψουν σε ένα ιδιότυπο νατοϊκό προτεκτοράτο με ακροδεξιές και φιλοναζιστικές ομάδες να αλωνίζουν.

Μετά τον πραξικόπημα του Μαϊντάν, το 2014, η Ουάσιγκτον με «κομπάρσο» την ΕΕ, ξεδίπλωσε ένα ευρύτερο σχέδιο στρατηγικής επέκτασης, στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με μιντιακές επιθέσεις και αφηγήσεις με αντιρωσικά «οκτάστηλα». Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία και η διεθνής συγκυρία φαίνεται να έχει εναρμονιστεί σε ένα ακραίο ψυχροπολεμικό κλίμα.

Χωρίς να επικεντρώνονται οι διπλωματικές λογικές και πολιτικές σε φιλοδοξίες κυβερνήσεων με προτάσεις στρατιωτικού αφοπλισμού, τόσο σε συμβατικά αλλά και όπλα μαζικής καταστροφής, αντίθετα, οι διεθνείς συνθήκες ελέγχου και μείωσης εξοπλισμών από την εποχή του ψυχρού πολέμου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, οι στόχοι φαίνεται να βασίζονται περισσότερο στο άγχος της αναγέννησης νεοαποικιοκρατικών ιμπεριαλιστικών στρατηγικών που ενισχύουν την όρεξη της Δύσης ώστε να μην χάσει τα πρωτεία της έναντι σε μια Ανατολή που κερδίζει το στοίχημα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και κυριαρχίας.

Η αναγκαία εγκαθίδρυση στην Ουκρανία ενός μεταμοντέρνου ακροδεξιού κοινωνικού – πολιτικού συστήματος, όπου οι νεοναζιστικές παραστρατιωτικές ορδές αλωνίζουν και έχουν ακόμα ακόμα επαναφέρει τους συνεργάτες της χιτλερικής Βέρμαχτ (Στεφάν Μπαντέρα) στο στάτους του « Εθνικού ήρωα», αυτές οι εξαιρετικά επικίνδυνες πρακτικές σπάνια εμφανίζονται στις χειραγωγούμενες ειδήσεις των δυτικών ΜΜΕ. Η Ουκρανία μπορεί τυπικά (ακόμα) να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε μια ισχυρή εμπροσθοφυλακή του στην Ανατολική Ευρώπη.

Γκρεμίζεται το αφήγημα της ισχυρής «Νατοϊκής» Ελλάδας

Αφού κατέρρευσε η επικοινωνιακή φούσκα του “East Med” από τις ίδιες τις ΗΠΑ , ήδη το Ισραήλ αναζητεί στην Τουρκία τον εναλλακτικό του εταίρο μεταφοράς φυσικού αερίου από την λεκάνη της Μέσης Ανατολής (Λεβιάθαν) μέσω Τουρκίας στην Ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Η «ισχυρή Ελλάδα» επαναπαύεται στην Νατοϊκή υποκρισία, το διεθνές δίκαιο «εφαρμόζεται» με την πολιτική των κανονιοφόρων ανά τον κόσμο και οι πετρομοναρχίες του Αραβικού κόσμου κάνουν “business” με την Ελλάδα και την Τουρκία κατά το δοκούν… οι ΗΠΑ και οι νατοϊκές χώρες επωφελούνται στο μέγιστο πουλώντας όπλα δεξιά και αριστερά, διευρύνουν τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες στη Ανατολή Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική στον Καύκασο και στα Βαλκάνια μέχρι και την δυτική Κίνα (Ουϊγούροι). Σε αυτό το νατοϊκό σενάριο η Τουρκία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι γεωπολιτικές, ενεργειακές, στρατιωτικές αναλύσεις του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου και των κυρίαρχων ΜΜΕ κατασκευάζονται για να τις καταναλώσουμε χωρίς κρίση και ουσιαστική ανάλυση. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μιντιοκρατίας, πλουτοκρατίας και της ελληνικής πολιτικής ελίτ αποτελεί έναν «γόρδιο δεσμό» που δεν του ασκείται ούτε καν ο τυπικός και θεσμικός έλεγχος από το σημερινό αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

Όσο πιο αποδυναμωμένη είναι η πραγματική ανάγκη μιας πολυδιάστατης φιλειρηνικής και αντί – ιμπεριαλιστικής πολιτικής της χώρας μας τόσο θα κινδυνεύει ο ελληνικός λαός, η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας από τον επιθετικό αναθεωρητισμό του νέο οθωμανικού Τουρκικού καθεστώτος που ξέρει πολύ καλά να μετατρέπεται στον κρυφό άσο του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια και την βόρεια Αφρική μέχρι τον Καύκασο και την δυτική Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί η εξωτερική πολιτική της χώρας μας σε ένα μεσιτικό γραφείο του ΝΑΤΟ: προσεγγίζουμε μια σειρά από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Σερβία , Βόρεια Μακεδονία κλπ.) ώστε να τους παρουσιάσουμε το ΝΑΤΟ ως την «γη της επαγγελίας». Εξαργυρώνουμε την ανεξαρτησία της χώρας, εκτιμώντας ότι όσο πιο «καλοί μαθητές» γίνουμε μέσα στο ΝΑΤΟ, τόσο πιο πολύ θα εξασφαλίσουμε την διεθνή νομιμότητα. Μόνο που αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα ότι το ΝΑΤΟ είναι ο βασικός ταραξίας της απόλυτης παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του (πόλεμοι και εισβολή σε Ιράκ, Λιβύη, Δυτική και υποσαχάρια Αφρική, ο κατάλογος είναι μακρύς…)

Οι ελεγχόμενες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, Αλεξανδρούπολη και Σούδα (και όχι μόνο) συναποτελούν την εμπροσθοφυλακή μαζικής στρατιωτικής λογιστικής υποστήριξης των πιο ακραίων τυχοδιωκτικών, φιλοπόλεμων, ψυχροπολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη χώρα μας, που στοχεύουν την Μαύρη θάλασσα, την Κριμαία, την Νότια Ρωσία. Τώρα όσο ποτέ ένα ισχυρό κίνημα ειρήνης πρέπει να θέσει επί τάπητος την ομηρία της χώρας μας και του λαού μας από τον ιμπεριαλισμό. Δεν πρόκειται για υψηλή «πολιτική» αλλά για ζήτημα ζωής και θανάτου. Η χώρα μας έχει πικρή ιστορική εμπειρία από τους δυτικούς νατοϊκούς σύμμαχους…

*Ο Κώστας Ήσυχος διετέλεσε αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ . Σήμερα δραστηριοποιείται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς.

Αναδημοσίευση από ThePressProject

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ