Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

του Γιάννη Δούκα

πρώην Υποδιοικητή του ΙΚΑ

Δύο τύπου είναι οι νέες μειώσεις που επιβάλλει ο Χριστουγεννιάτικος μπουναμάς που μας επιφύλασσε με την εγκύκλιό του ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου.

Η πρώτη αφορά την κατάργηση της εθνικής σύνταξης από τις συντάξεις χηρείας από όσους εργάζονται ή έχουν και δικό τους αυτόνομο δικαίωμα σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας. Η εθνική σύνταξη υποδηλώνει ότι αφορά νέους συνταξιούχους (μετά την 12/5/2016).

Η δεύτερη η οποία δεν έχει τύχει της δημοσιότητας που χρειάζεται λόγω της σοβαρότητάς της αφορά την περαιτέρω δραστική μείωση του ανταποδοτικού μέρους των νέων μετά την 12/5/2016 συντάξεων.

Ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας από την ημέρα του θανάτου και για τρία χρόνια δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος.

Η νέα εγκύκλιος αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο θανών είναι νέος συνταξιούχος και ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται τότε δεν θα λάβει την εθνική σύνταξη του θανόντος και θα λάβει μόνο το 70% της ανταποδοτικής. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που θα υποστεί για το λόγο αυτό φτάνει μέχρι τα 268,8 €. Μετά την πάροδο των τριών ετών θα λάβει το 50% της ανταποδοτικής  σύνταξης όχι του θανόντος αλλά της σύνταξης που πήρε ο ίδιος δηλαδή το 50% του 70%. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει το 35% αντι για το 50% που ίσχυε της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος.

Σε περίπτωση που ο θανών είναι παλαιός συνταξιούχος και ο δικαιούχος τη σύνταξης χηρείας έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται τότε θα λάβει το 70% της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια και μετά το 50% (εδώ έχουμε μικρότερες διαφορές γιατί δεν έχουμε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μείωση της δεύτερης περίπτωσης η οποία δεν υπάρχει στο δημόσιο διάλογο είναι εξ ίσου σοβαρή με την κατάργηση της εθνικής σύνταξης.

Η ρίζα για την κατάργηση της εθνικής σύνταξης βρίσκεται στο νόμο Κατρούγκαλου όπου ρητά αναφέρεται ότι σε περίπτωση δύο δικαιωμάτων σύνταξης δίνεται μόνο μία εθνική σύνταξη. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ για τις συντάξεις χηρείας από την ψήφισή της μέχρι σήμερα.

Η μείωση της δεύτερης περίπτωσης δηλαδή το 50% να υπολογίζεται με βάση τη σύνταξη χηρείας της πρώτης τριετίας και όχι με βάση την αρχική σύνταξη του θανόντος (δηλαδή να γίνεται στην πράξη το 35% της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος) είναι αυθαίρετη ερμηνεία της σημερινής κυβέρνησης.

Στο τέλος της εγκυκλίου αναφέρεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εγκυκλίου εφαρμόζονται από την ημερομηνία δημοσίευσής της και εφεξής. Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα πειραχτούν οι μέχρι σήμερα συντάξεις και ότι αυτό θα εφαρμοστεί από τώρα και στο εξής.

Είναι καθαρό ότι άλλο πράγμα λέει η εγκύκλιος και η μερική αναδίπλωση οφείλεται στο σάλο που ξεσηκώθηκε.

Για μας η εγκύκλιος θα πρέπει να ανακληθεί στο σύνολό της καθώς εκτός από τα νέα αντικοινωνικά μέτρα και τις μειώσεις που φέρνει διαιρεί εκ νέου τους συνταξιούχους χηρείας σε περισσότερες κατηγορίες απ’ αυτές που ήδη υπάρχουν.