Η υγεία δεν είναι επικοινωνιακό παιγνίδι

Η υγεία δεν είναι επικοινωνιακό παιγνίδι

του Γιώργου Παληγεώργου

Χρόνια τώρα χάσκει η μεγάλη μαύρη τρύπα  που άφησε  πίσω της η παραφουσκωμένη με επίπλαστη ευημερία μεταπολίτευση, όπως τη σέρβιραν τα κόμματα που διαχειρίστηκαν το κράτος και  τα δημόσια οικονομικά.  Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η κρίση (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, κλιματική, υγειονομική, κοινωνική,) εμφανίστηκε αμείλικτη, καθώς η ωμή πραγματικότητα αποφάσισε να επιστρέψει και να μείνει, βρίσκοντας τις κοινωνίες απροετοίμαστες κι απροστάτευτες.

Η πανδημία που μετατράπηκε σε υγειονομική κρίση και φανέρωσε  την αδυναμία των κρατικών δομών υγείας να την αντιμετωπίσουν με σχετική επάρκεια, είναι (κι αυτή) απότοκο της ίδιας αντίληψης που διέπει όλη την κρατική και κεντρική πολιτική λειτουργία, τα πάντα είναι εμπορεύματα, άρα τα πάντα στο βωμό του άμεσου εισοδηματικού κέρδους,  αδιαφορώντας για τις ανθρωπιστικές αξίες και την γενική κοινωνική ενδυνάμωση.

Βεβαίως και χρειάζονται τεράστιες βελτιώσεις και πολλαπλάσιες προσθήκες δομών στο ΕΣΥ, όπως και προσλήψεις  ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού  προσωπικού. Βεβαίως επιβάλλεται ικανή φαρμακευτική κάλυψη και δωρεάν έλεγχοι (test covid).  Όμως χρειάζεται κι ένα σύστημα λειτουργίας, όπου η υγεία δε θα θεωρείται εμπόρευμα προσιτό σε όσους βρίσκονται σε υψηλή οικονομική ή κοινωνική θέση, αλλά θα υπακούει στο διαχρονικό αξίωμα «Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ».

Έχει αποδειχθεί ότι οι κοινωνίες με δημόσιες και επαρκείς δομές υγείας υψηλού επιπέδου και σε πρώτο βαθμό, με αγωγή και προαγωγή υγείας,  μειώνουν μακροχρόνια το υγειονομικό κόστος, καθώς ο  πληθυσμός είναι ιδιαίτερα υγιής και διαθέσιμος στην οικονομία  και σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες (δεν παρουσιάζονται κλυδωνισμοί λόγω απουσιών εργαζόμενων,  επαγγελματιών ή δημιουργών που ασθενούν). Έτσι  περισσεύουν σημαντικά  κονδύλια για διαρκείς  περαιτέρω  βελτιώσεις στη δημόσια υγεία  και για έρευνα, αλλά και για άλλες κοινωνικές ανάγκες.

Δυστυχώς οι κυβερνητικές πολιτικές διαχρονικά ακολουθούν πολιτικές ΑΡΠΑ ΚΟΛΑ ανεύθυνης προχειρότητας. Δυστυχώς και τα κόμματα που αντιπολιτεύονται ή κάνουν πολιτική αγγαρεία ή στην  καλύτερη περίπτωση επιδίδονται στο σχετικό επικοινωνιακό ψηφοθηρικό παιγνίδι. Όμως τώρα απαιτούνται μεγάλες αναθεωρήσεις, γρήγορες δράσεις  κι αποτελέσματα. Η πανδημία δεν επιτρέπει αναμονές κι εφησυχασμούς. Καθημερινά χάνονται άνθρωποι!

Ας ελπίσουμε κι ας διεκδικήσουμε ένα καλύτερο 2022!  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ