Αυταρχισμός και επιτήρηση στα Πανεπιστήμια με … άρωμα σκανδάλου

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ … ΑΡΩΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί η είδηση ότι το Υπουργείο Παιδείας «εξασφάλισε» τη δωρεά εξοπλισμού ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ) για τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, ΑΠΘ, ΠΑΠΕΙ), η αξία του οποίου θα υπερβαίνει τις 750.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι η επιτήρηση και η καταστολή είναι δεδηλωμένος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής και της Νίκης Κεραμέως είναι γνωστό. Αντίστοιχα, είναι γνωστή η προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα αφήγημα «ανομίας» και άντρων εγκληματικότητας σχετικά με τα πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που αυτά αποτελούν τους δημόσιους χώρους με το χαμηλότερο – έως αμελητέο – ποσοστό εγκληματικότητας, ποσοστό που μηδενίζεται σε ό,τι αφορά στα βαρύτερα εγκλήματα. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από την δυσφήμιση του πανεπιστημιακού ασύλου και την προληπτική καταστολή του φοιτητικού κινήματος. Άλλωστε, η λυσσαλέα και συνεχής στοχοποίηση της νεολαίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον πάγια, αφού κατανοεί πολύ καλά ότι οι αντιστάσεις και οι αγώνες της νεολαίας έχουν δημιουργήσει τεράστια φθορά στις εκάστοτε κυβερνήσεις και έχουν πολύ συχνά γίνει η σπίθα που οδήγησε σε ευρύτερες κοινωνικές εκρήξεις.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση γεννά και άλλα ερωτήματα. Σε σημερινό άρθρο του – γνωστού αναπαραγωγού της κυβερνητικής γραμμής για την εκπαίδευση – Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή, διαβάζουμε ότι:

«Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επιδιώχθηκε η αγορά του εξοπλισμού να γίνει μέσω δωρεάς, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απόκτησής του. Και αυτό διότι, βάσει του δημόσιου λογιστικού, η προμήθεια από το κράτος εξοπλισμού κόστους πάνω από ένα ποσό (περίπου 190.000 ευρώ) απαιτεί δημόσιο ή και διεθνή διαγωνισμό … το θέμα της δωρεάς για τα τουρνικέ είχε δρομολογηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τα μέσα Ιουλίου».

Οι «πληροφορίες της Κ», αναφέρουν ευθέως το προφανές. Ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Νίκη Κεραμέως αναζητούν ήδη από το καλοκαίρι τρόπους για να καταστρατηγήσουν τη νομοθεσία για τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών. Όμως, η αγορά μέσω δωρεάς είναι … πρωτάκουστη μέθοδος. Αν λοιπόν πρόκειται για αγορά, ποιο είναι το (υποκρυπτόμενο) τίμημα που θα εισπράξει η αγνώστων στοιχείων δωρήτρια εταιρία; Ποια είναι η εταιρία αυτή, ποια είναι η σχέση της με το δημόσιο και γιατί τα στοιχεία της δεν δημοσιοποιούνται; Έχει συνάψει άλλες συμβάσεις με το δημόσιο; Συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς ή έχει αναλάβει συμβάσεις προμηθειών ή έργων μέσω απευθείας αναθέσεων;

Φυσικά, οι καταστρατηγήσεις και το, με διάφορες τεχνικές και μεθοδεύσεις, μοίρασμα του δημόσιου χρήματος σε επιχειρηματικά συμφέροντα «ημετέρων» δεν είναι καθόλου πρωτοφανή φαινόμενα για την κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων, της λίστας Πέτσα, του «σκόιλ ελικικού» και πολλών άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων. Ούτε είναι πρωτοφανή φαινόμενα για το Υπουργείο Παιδείας του σκανδάλου των … XXL μασκών στα σχολεία. Είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να χτίζει συμμαχίες, να σταθεροποιεί τη θέση της και, κυρίως, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα του μεγάλου και μικρού κεφαλαίου.

Πέρα όμως από την ανακάλυψη της … «αγοράς μέσω δωρεάς» αποτελεί προφανή αναλγησία και καθρέφτη της ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης το να κατασπαταλώνται τεράστια ποσά για την καταστολή και για τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων, όπως και για την ΟΠΠΙ, την ίδια στιγμή που η κοινωνία τσακίζεται από την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια. Αλλά και να διατίθενται αστρονομικά ποσά σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων αποκλειστικά και μόνο για καταστολή και επιτήρηση, ενώ τα ΑΕΙ διαρκώς υποχρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες.

Πόσα συστήματα εξαερισμού θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα ιδρύματα με την αντίστοιχη «δωρεά», την ίδια στιγμή που η πανδημία καλπάζει και στα ΑΕΙ δεν εφαρμόζεται κανένα υγειονομικό μέτρο; Πόσα μέλη ΔΕΠ θα μπορούσαν να προσληφθούν για να γίνονται τα μαθήματα σε μικρότερα τμήματα, ώστε φοιτητές και διδάσκοντες να μην βρίσκονται σε διαρκή συγχρωτισμό χωρίς καμία δυνατότητα αποστάσεων; Πόσα δωρεάν τεστ θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε φοιτητές και διδάσκοντες; Αντίστοιχα, πόσες πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων θα μπορούσαν να καλυφθούν με τα ποσά που θα κατασπαταληθούν για την ΟΠΠΙ και τη φύλαξη; Πόσα αμφιθέατρα που πλημμύρισαν με τις πρώτες δυνατές βροχές, οδηγώντας σε αναστολή λειτουργίας ολόκληρων Σχολών θα μπορούσαν να συντηρηθούν ώστε να μην είναι επισφαλή και επικίνδυνα; Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Νίκης Κεραμέως.

Η Λαϊκή Ενότητα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους αγώνες της νεολαίας για να ματαιωθούν τα σχέδια μετατροπής των σχολών σε στρατώνες και για να υλοποιηθούν τα αιτήματα για υγειονομικά ασφαλή πανεπιστήμια, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, βελτίωση των όρων σπουδών.

Το Γραφείο Τύπου 30.12.2021