Λαός Ενωμένος – Ποτέ Νικημένος ! Ήττα του νεοφιλελευθερισμού στη Χιλή

Λαός Ενωμένος – Ποτέ Νικημένος

Ήττα του νεοφιλελευθερισμού στη Χιλή

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει την ιστορική νίκη της αριστεράς και του λαού στη Χιλή. Όπως και κάθε άνθρωπος σ’ ολόκληρο τον κόσμο που αγαπά την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, εμπνεόμαστε από αυτήν.

Η νίκη του Γάμπριελ Μπόριτς στη Χιλή στις 19 Δεκεμβρίου, αποτελεί μια ιστορική νίκη για τον χιλιάνικο λαό και την χιλιάνικη αριστερά. Με την υποστήριξη του ΚΚ Χιλής αλλά και ενός ευρύτερου μετώπου αριστερών, σοσιαλιστικών, οικολογικών κομμάτων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων με έμβλημα την αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την συλλογικη μνήμη που δεν διαγράφεται, το μέτωπο δυνάμεων Apruebo Dignidad κατάφερε να κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον ακροδεξιό υποψήφιο Καστ, απόγονο μέλους του ναζιστικού κόμματος και φανατικού υποστηρικτή του δικτάτορα Πινοτσέτ.

Η εκλογική αυτή νίκη ήρθε ως προϊόν των ηρωικών αγώνων του λαού της Χιλής ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αλλά και στο κατεστημένο που εγκαθιδρύθηκε με την δικτατορία του Πινοτσέτ και ρίζωσε στους μηχανισμούς του κράτους και το πολιτικό προσωπικό για 4 δεκαετίες. Συμπύκνωση αυτών των αγώνων αποτέλεσε και αποτελεί η αλλαγή του συντάγματος και το πάγιο αίτημα πραγματικού εκδημοκρατισμού των θεσμών και των κρατικών μηχανισμών.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ένα πραγματικό και συμβολικό πλήγμα ενάντια στους υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού. Η Χιλή αποτέλεσε το πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού και των Chicago Boys. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις  του 2011, οι κινητοποιήσεις του 2014 και η εξέγερση του λαού της Χιλής το 2019 και το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελούν την απάντηση του λαού απέναντι στα αποτελέσματα των κυρίαρχων πολιτικών και την τρομακτική όξυνση ανισοτήτων της κοινωνίας της Χιλής, ύστερα από μισό αιώνα άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

Η νίκη αυτή αποτελεί επίσης μια υπενθύμιση πως η ενότητα του λαού, η ενότητα των αριστερών δυνάμεων μπορεί φέρει σημαντικά αποτελέσματα και ανατροπές. Με την συλλογική μνήμη ζωντανή, η νίκη αυτή αποτελεί και μια υπενθύμιση πως το μόνο εχέγγυο απέναντι στις οικονομικές ελίτ αλλά και τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό είναι η οργάνωση και η κινητοποίηση του λαού.

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο χιλιανικός λαός και η αριστερά είναι κρίσιμες: το ξερίζωμα των χουντικών στοιχείων στην αστυνομία και τον στρατό, ο περιορισμός των ΜΜΕ που ελέγχονται από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ, η προστασία του εθνικού πλούτου και του περιβάλλοντος απέναντι στην ασυδοσία του κεφαλαίου. Σε αυτές τις προκλήσεις η απάντηση μπορεί και οφείλει να δοθεί μέσα από την κινητοποίηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Το 2019 στους δρόμους της Χιλής τα συνθήματα στα πανό έγραφαν «Στη Χιλή γεννήθηκε ο νεοφιλελευθερισμός, στη Χιλή θα πεθάνει». Σήμερα η ενότητα του λαού και της αριστεράς έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτό το ιστορικό καθήκον.

Το Γραφείο Τύπου 23.12.2021