Για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στο δάσος Στεφανινών του Δήμου Βόλβης

Θεσσαλονίκη 21/12/2021

 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κύριο Πρόεδρο του Π.Σ. της Π.Κ.Μ.

Προς τον κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη της Π.Κ.Μ.

Προς την κύρια Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Θεσσσαλονίκης

ΘΕΜΑ: Για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στο δάσος Στεφανινών του Δήμου Βόλβης.

Κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μιας ασυλλήπτου μεγέθους καταστροφής της φύσης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την επέλαση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, υδροηλεκτρικών και μεγαφωτοβολταϊκών σε δημόσιες εκτάσεις, σε όλες σχεδόν τις βουνοκορφές, τους ορεινούς όγκους και τα ρέματα, σε προστατευόμενες και  μη περιοχές. Αμέτρητες οι νέες επεμβάσεις που θα καταστρέψουν το περιβάλλον σε όλη την Π.Κ.Μ.

Σε όλη την Π.Ε. Κιλκίς δεκάδες  είναι τα αιολικά βιομηχανικά «πάρκα» που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί   ή είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Το ίδιο και στην Π.Ε. Πιερίας και  σε όλες σχεδόν τις Π.Ε. της Περιφέρειάς μας, ενώ δεν έχει γλιτώνει ούτε και το πανέμορφο Βέρμιο από τη νέα μορφή επιχειρηματικής επέλασης των γνωστών εταιριών που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτε.

Και χθες 20/12/2021 ο Δήμος Βόλβης με Δελτίο Τύπου, ενημέρωσε τους πολίτες της περιοχής ότι έχει ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 16/12/2021 έως και τις 14/1/2021 από το αρμόδιο Υπουργείο το έργο : Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρίας AIRENERGY ΚΕΡΔΥΛΙΑ ΒΑΤΡΑΛΙ ΙΚΕ  στην θέση ΚΕΡΔΥΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ , Κοινότητα ΣΤΕΦΑΝΙΝΩΝ, Δ.Ε. ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, ο Αιολικός Σταθμός που σχεδιάζεται προβλέπει την εγκατάσταση 7 μεγάλων ανεμογεννητριών στο δάσος Δρυός, κοντά στο χωριό Στεφανινά. Η περιοχή των έργων εφάπτεται σε περιοχή που έχει κηρυχθεί Natura, για τη διατήρηση σημαντικών ειδών πουλιών ( κραυγαετός, γερακαετός, σφηκιάρης κ.α.) και νυχτερίδων ( προστατευόμενων και απειλούμενων).

Οι καταστροφικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου στην πανίδα της περιοχής επιβεβαιώνονται και από την ίδια την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση ( ΕΟΑ ) που συνοδεύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξαφάνισης της πανίδας, προτείνει εγκατάσταση συστημάτων ραντάρ και εκπομπών ήχων, για την αποτροπή προσέγγισης των αρπακτικών πουλιών. Έχει όμως αποδειχτεί επιστημονικά, ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι αποτελεσματικά για μικρότερα είδη πουλιών, τα οποία δεν μπορεί να τα εντοπίζει , όπως αυτά που ζουν στο συγκεκριμένο δάσος.

Και το ίδιο το δάσος όμως , στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, έχει υψηλό ποσοστό φυσικότητας, καθώς είναι ένα από τα ομορφότερα και ώριμα δάση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και επί πλέον έχουν καταγραφεί επίσημα σε αυτό και σπάνια είδη δρυοκολαπτών ( μαύρος δρυοκολάπτης και λευκονώτης ) κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας που εκπόνησε ο Φορέας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Κορώνειας-Βόλβης.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών , θα δημιουργήσει ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό και φυτικό οικοσύστημα της περιοχής και θα ανακόψει την δρομολογημένη ήδη ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού.

Ερωτάστε και ελέγχεστε:

 – Δεδομένων των πολλαπλών επιβλαβών έως και καταστροφικών επιπτώσεων για το περιβάλλον των έργων που δρομολογούνται ή και έχουν ήδη αποφασιστεί και μάλιστα και για περιοχές που εντάσσονται στις προστατευόμενες,  θα επανεξετάσετε και θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αναθεωρηθεί ο  Περιφερειακός  και Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος εκτός των άλλων καταστρεπτικών δραστηριοτήτων  για το περιβάλλον, επιτρέπει και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές ; 

– Προτίθεστε ως πλειοψηφούσα παράταξη να πάρετε αρνητική θέση στην Επιτροπή Ανάπτυξης όπου θα έρθει προς συζήτηση και απόφαση το συγκεκριμένο έργο, ώστε να μην επιτραπεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή για να αποτραπούν όλες οι δυσμενείς  έως και καταστροφικές συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής;

 

 Η ερωτώσα Περιφερειακή Σύμβουλος Χαραλαμπίδου Δέσποινα, της Περιφερειακής Παράταξης:

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

https://anypotaktidimokmak.blogspot.com/,

https://www.facebook.com/anypotakti.dimokratiki.makedonia/

Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627

Τηλέφωνο: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577