Προϋπολογισμός 2022: Μεγαλύτερες ανισότητες – μεγαλύτερη φτώχεια

Προϋπολογισμός 2022: Μεγαλύτερες ανισότητες – μεγαλύτερη φτώχεια

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν κοινωνικοί φορείς και πολιτικές συλλογικότητες

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 5:30 μμ στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία στην Βουλή

Ο Προϋπολογισμός του 2022 που συζητείται στη Βουλή από  14 μέχρι 19 Δεκεμβρίου, διευρύνει τις ανισότητες, αυξάνει την φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα ενώ διατηρεί και αυξάνει τα προνόμια των μεγάλων εταιρειών, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες και οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.

Α. Συγκεκριμένα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν κυρίως από φυσικά πρόσωπα, δηλαδή από λαϊκά στρώματα, κατά 6,1 δις € (4,1 δις € από άμεσους και 2 δις € από έμμεσους φόρους).

Αντιθέτως για τις μεγάλες εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών, από 24% σε 22% και 1 δις € μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Β. Μειώνονται οι δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κοινωνικές δαπάνες. Για υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια κατά 5,3 δις €.

Σε μια εποχή δηλαδή, που η πανδημία καλπάζει, οι νεκροί φτάνουν τους 20.000, εκατοντάδες άνθρωποι – ασθενείς με Covid-19 – νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι τεράστιες, οι κοινωνικές δαπάνες όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται.

Γ. Την ίδια στιγμή, εκτός από την μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις διατηρούνται τα προκλητικά προνόμια  των εφοπλιστών και των τραπεζιτών.

Οι αντιλαϊκές προβλέψεις όμως του προϋπολογισμού, πρέπει να συνυπολογιστούν με την έκρηξη της ακρίβειας το τελευταίο διάστημα. Ήδη ο επίσημος πληθωρισμός για τον Νοέμβρη έφτασε το 4,8% και οι αυξήσεις σε βασικά ήδη  διατροφής ξεπερνούν το 20%, με την αύξηση στα τιμολόγια Ρεύματος να φτάνει το 80% , η οποία αύξηση φυσικά μετακυλίεται στα άλλα προϊόντα.

Η αύξηση της φορολογίας, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο  των τιμών  και ιδιαίτερα  των βασικών ειδών και την καθήλωση των μισθών,  φέρνει μεγαλύτερη φτώχεια.

Η μόνη λύση είναι η αντίσταση και οι αγώνες του λαού.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και πολιτικές συλλογικότητες, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 5:30 μμ και πορεία στην Βουλή

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 5:30 μμ στην πλ. Κλαυθμώνος