Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η «εικονική δημοκρατία» των ΗΠΑ

Η «εικονική δημοκρατία» των ΗΠΑ

Η «εικονική δημοκρατία» των ΗΠΑ

Τη «σύνοδο για τη δημοκρατία» που λαμβάνει μέρος και η χώρα μας, με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης αξίζει τον κόπο να την εξετάσουμε από αρκετές οπτικές πλευρές… Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει τους συμμάχους του για μια πιθανή -ίσως πολύ πιθανή- στρατιωτική αναμέτρηση με την Κίνα και τη Ρωσία. Το πρόσχημα, η πρόσφατη «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία» ( που πήρε μέρος και ο πρωθυπουργός μας).

του Κώστα Ήσυχου

Οι «συμμαχικές» κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών (πελάτες με νεοσύλλεκτους σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ευρώπη) γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια φάρσα που ο πραγματικός σκοπός της είναι να ευθυγραμμίσει και να « μετρήσει» τις δυνάμεις, για να ηγηθεί μιας ανεύθυνης στρατιωτικής κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο τεράστιων ανυπολόγιστων διαστάσεων, με κυρία επίκεντρα την Ουκρανία, την μαύρη θάλασσα η την Περιοχή της Ταϊβάν. Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για αυτήν την διαδικτυακή συνάντηση είναι τρεις:

1. Περιορισμός της αυξανόμενης απειλής αυταρχικών καθεστώτων ή αδίστακτων απολυταρχιών.
2. Καταπολέμηση της διαφθοράς ( απαραίτητο οργανικό στοιχείο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού)
3. Προώθηση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και στα τρία ζητήματα, οι επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν απογοητευτικές αν όχι καταστροφικές. Η συνεχής ιστορική και αναμφισβήτητη υποστήριξή των ΗΠΑ στις δικτατορίες σε όλο τον κόσμο, από τη Νοτιοανατολική Ασία έως τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μέσω της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, είναι γνωστή. Η καταχώριση των συγκεκριμένων περιπτώσεων θα χρειαζόταν ολόκληρες σελίδες και αναλυτικούς τόμους που υπερβαίνουν τα όρια αυτού του άρθρου.

Ας θυμηθούμε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανατροπή, τη δολοφονία και την εξαφάνιση ακόμα και της σωρού του Πατρίς Λουμούμπα τον Ιανουάριο του 1961 στο Κονγκό. Την αποστολή μισθοφόρων στον κόλπο των χοίρων στην Κούβα, στην Νικαράγουα εναντίων των Σαντινίστας, τις τελευταίες απόπειρες με μισθοφόρους στην Βενεζουέλα σε σαμποτάζ ακόμα και δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο.

Η ανοιχτή συμμετοχή των ΗΠΑ, στο πραξικόπημα που κορυφώθηκε με την πτώση της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε και την δολοφονία του στη Χιλή.Την αποκαλυπτική υποστήριξή στο νεοναζιστικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, με την ευθεία φυσική συμμετοχή του τότε ( γνωστού μας σημερινό πρέσβη στην Αθήνα ) πρέσβη Τζ. Πάϊατ και της γνωστής Κα.  Νουλαντ ( Fuck Europe).

Την προστασία που χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ στον Τσουν Ντον Ουαν, τον αιματηρό δικτάτορα της Νότιας Κορέας που τον Αύγουστο του 1980 πυροβόλησε με πολυβόλα όπλα εκατοντάδες διαδηλωτές από ελικόπτερα που του είχε δωρίσει η Ουάσιγκτον. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και τα τότε Ευρωπαϊκά Υπουργεία Εξωτερικών απείχαν από την καταδίκη ενός τέτοιου βάναυσου εγκλήματος και επέλεξαν τη σιωπή.

«Σύμμαχοι»

Όπως αναγνωρίζεται από το «Economist intelligent alliance unit» του πολύ συντηρητικού περιοδικού Economist, τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Αμερικής είναι τουλάχιστον «ελαττωματικά». Για το λόγο αυτό, στον δείκτη δημοκρατικής ανάπτυξης, η χώρα αυτή κατατάσσεται στην 25η θέση, πολύ πίσω από τις σκανδιναβικές χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

Παρόλα αυτά, ο σημερινός πρόεδρος Μπάιντεν ( όπως και ο χθεσινός ακροδεξιός πρόεδρος Τραμπ) πιστεύουν ότι έχουν επαρκή πλεονεκτήματα για να υπαγορεύσουν την έδρα της δημοκρατίας και να αποφασίσει ποιες χώρες είναι δημοκρατικές και ποιες όχι. Έτσι απλά.Ιστορικά οι αυτοκρατορίες έτσι λειτούργησαν, έτσι παρήκμασαν, έτσι αυτό- καταστράφηκαν…

Φαίνεται να έχουν ξεχάσει οι «σύμμαχοι» μας, ξεχάσει ότι είναι οι ΗΠΑ διατηρούν πολύ θλιβερό ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Γουντανάμο, τις άλλες δεκάδες μυστικές φύλακες ανά τον κόσμο που ακόμα και σήμερα νομιμοποιούν βασανιστήρια σε κρατούμενους ( αρκεί να μην βασανίζονται σε αμερικανικό έδαφος!)

Καμία άλλη τρομοκρατική ενέργεια στον κόσμο δεν συγκρίνεται με τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο ανυπεράσπιστες ιαπωνικές πόλεις, που στόχευσαν και δολοφόνησαν άμαχο πληθυσμό , με ασύλληπτα νούμερα που κόντευαν το μισό εκατομμύριο, ενώ οι νικητές στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχαν ήδη επικρατήσει. Το ζήτημα που αφορά χώρες του Ευρωατλαντισμού διατήρησαν και διατηρούν ακόμα μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία για δεκαετίες με την τερατώδη μοναρχία του Σαουδική Αραβία ( κάτι για το οποίο νιώθει υπερήφανη η χώρα μας σήμερα ), μία μοναρχία « που «συνηθίζει» να προχωρά στον αποκεφαλισμό των αντιπάλων της.

Αρκετοί προσκεκλημένοι στη συνάντηση έχουν καταστροφικό ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρόλα αυτά καλούνται να λάβουν την «ευλογία» του προέδρου Μπάιντεν.

Ας σκεφτούμε μόνο τη μόνιμη προστασία που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη ναρκοκυβέρνηση της Κολομβίας του Ιβάν Ντούκε , παρά τον μέσο όρο μιας δολοφονίας ενός συνδικαλιστή η ηγέτη αντιπολιτευόμενου κοινωνικού η πολιτικού φορέα την ημέρα που διαπράττεται από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ή στην ημιδικτατορία του Σεμπαστιαν Πινιερα στην Χιλή , ο οποίος κατέστειλε ειρηνικούς διαδηλωτές με βάναυση σκληρότητα για πολλούς μήνες, ή στην υπερδιεφθαρμένη , πολυδιαφημισμένη πολιτική μαριονέτα της Νότιας Αμερικής, τον Χουάν Γκουαιντό ! Η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση ακόμα τον αναγνωρίζει ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας όταν έχει απολέσει της υποστήριξη από δεκάδες χώρες της Δύσης, ακόμα και της ΕΕ.

Το ισραηλινό καθεστώς του συνταγματικού απαρτχάιντ που όχι μόνο κλέβει γη από τους Παλαιστινίους, αλλά και τους δολοφονεί μπροστά στην αδιαφορία των «δημοκρατικών κυβερνήσεων» του κόσμου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για περισσότερο από μισό αιώνα το Ισραήλ ήταν ο πρώτος αποδέκτης της «στρατιωτικής βοήθειας» των ΗΠΑ και οι καταχρήσεις του δεν εμφανίζονται σχεδόν καθόλου στις εκθέσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ουάσιγκτον, ενώ στις καταγραφές παραβιάσεων που ετοιμάζει ετησίως ο ΟΗΕ και δεκάδες διεθνείς αναγνωρισμένες οργανώσεις το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή σε τέτοιες « επιδώσεις» παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η συνάντηση για την «σύνοδο της δημοκρατίας» είναι μια απάτη, ένα κακόγουστο αστείο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται να οικοδομήσουν δημοκρατικά , ριζοσπαστικά κινήματα με λαϊκή συμμετοχή… Πολλοί Αμερικανοί ακαδημαϊκοί αρνούνται πλέον να μιλήσουν για τη χώρα τους ως δημοκρατία. Οι Τσόμσκι, Τζέφρει Σάκς , Σέλντον Ουαλίν μεταξύ άλλων, προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «πλουτοκρατία» για να χαρακτηρίσουν το πολιτικό σύστημα της χώρας τους .

Δηλαδή μια κυβέρνηση των πλουσίων, από τους πλούσιους και για τους πλούσιους, παραφράζοντας την γνωστή ιστορική συνταγματική αμερικανική ρήση «από τον λαό για τον λαό». Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι φίλοι του συνέθεσαν αυτή την «πρόωρη αποκριάτικη μεταμφίεση» για να ευθυγραμμίσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία στην σημερινή συγκυρία ενός πολυπολικού και πολύ κεντρικού κόσμου.

Οι ΗΠΑ νιώθουν, κατανοούν και καταλαβαίνουν ότι η μονοπολικός κόσμος τους αποχαιρετά, αναλαμβάνουν τεράστια ρίσκα. Ο λαός μας οφείλει να αξιολογεί , να σκέφτεσαι κριτικά ,να αποδίδει ευθύνες εκεί που πρέπει, να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράσπιση της ειρήνης , της αξιοπρέπειας και την αλήθειας, μακριά από την παρηκμασμένη παπαγαλία των κυρίαρχων ΜΜΕ και της ενοχής σιωπής πολλών πολιτικών ηγετών.

Ας ελπίσουμε ότι οι συστημικές, ευρωατλαντικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας να μπορέσουν να ψελλίσουν η να αρθρώσουν έστω μισή λέξη για τον εικονικό «γιορτασμό της δημοκρατίας» στην Ουάσιγκτον , αφού η αριστοτεχνική της στρατηγική της « αυτοκρατορίας» στον «ανθρωπιστικό παρεμβατισμό» έχει εκατομμύρια θύματα…

Ο Κώστας Ήσυχος διετέλεσε βουλευτής και αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ . Σήμερα εργάζεται για την ενότητα της Αριστεράς μέσα από την πρωτοβουλία για τον διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς .

Αναδημοσίευση  από ThePressProject