Κεραίες κινητής τηλεφωνίας, χωρίς τις νόμιμες αποστάσεις, η ακτινοβολία τους στα κεφάλια μαθητών & πολιτών!

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, χωρίς τις νόμιμες αποστάσεις, η ακτινοβολία τους στα κεφάλια μαθητών & πολιτών! Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του ΠΟΛΙΤΗ, ΔΕΝ έχει αρμοδιότητα να ελέγξει παρανομίες αδειοδότησής τους !!!

Σε μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά πρωτεύουσα νομού, άγρυπνοι ενεργοί πολίτες διαπίστωσαν την εγκατάσταση όχι μιας, αλλά τριών (3) κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτίριο με πολεοδομικά αυθαίρετο όροφο. Συγκεντρώνοντας με δυσκολία τα σχετικά στοιχεία, τα έθεσαν υπ’ όψιν και δυο Σχολείων (πιθ. κι ενός ακόμη) που επηρεάζονται απ’ την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Οι διευθυντές τους, χωρίς καθυστέρηση κι αφού είδαν τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες να ‘‘τα μασάνε’’ και να κωλυσιεργούν, απευθύνθηκαν στο Συνήγορο του Πολίτη απ’ τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτός κοιλοπονώντας επί πέντε (5) μήνες! εξέδωσε πριν από λίγες μέρες απόφαση (υπ’ Αρ. Πρωτοκ.: 300288/63236/18-11-2021) που, άκουσον – άκουσον! Κρίνει εαυτόν αναρμόδιο, γιατί επικαλείται νόμο (άρθρ. 3 § 2 του N. 3094/2003, όπως αυτό εξακολουθεί να ισχύει βάσει της § 2 του άρθρ. 19  Ν.  4443/2016, στην  αρμοδιότητα  του  Συνηγόρου  του  Πολίτη «δεν υπάγονται οι ανεξάρτητες αρχές ως προς την κύρια λειτουργία τους») που τον εμποδίζει να ελέγξει τη νομιμότητα πράξεων άλλων ανεξάρτητων (τάχα μας!) διοικητικών αρχών, της «Εθνικής  Επιτροπής  Τηλεπικοινωνιών  και Ταχυδρομείων» (ΕΕΤΤ) συγκεκριμένα! Αυτής δηλ. που εξέδωσε την εγκληματική άδεια. Οι υποψίες μας για το πώς εκμαιεύονται παράνομες αποφάσεις τους κι η αδυναμία απόδειξής τους, καθηλώνουν προς στιγμήν πληττόμενους κι αδικούμενους. Έτσι των ‘‘ανεξαρτήτων αρχών’’ οι πράξεις ΔΕΝ υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο! «κι αν σε δείρει κι ο Καδής, πού το δίκιο σου να βρης;»… Κυριολεκτικά ο ΣτΠ συμβουλεύει : «στην ΕΕΤΤ, σάς προτρέπουμε να απευθύνετε την  αναφορά  σας  για  τις δικές  της  μετρήσεις  και  ενδεχόμενες λοιπές  ενέργειες» !

Ας σημειωθεί ότι πριν από κάποια χρόνια, ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν αρμόδιος και βοήθησε καθοριστικά να απομακρυνθεί παρόμοια κεραία από άλλο κτίριο που επηρέαζε το ένα Σχολείο της πόλης. Είχε, με αφορμή αιτιακά συνδεόμενο θάνατο ενός μικρού παιδιού στη Θεσσαλονίκη, φκιαχτεί νομολογιακά ένα πλέγμα ισχυρό προστασίας από τους κινδύνους των κεραιών, αξιοποιήσιμο και δικαστικά. Ούτε οι γνωστές δυσλειτουργίες του συστήματος, η παθολογία του – γραφειοκρατικές κ.λπ. προσχηματικές δικαιολογήσεις αδικαιολογήτων, ούτε η εκκωφαντική σιωπή της λαλίστατης κατά τα άλλα, υπουργού, ούτε τίποτα…

Όπου πάει να φκιαχτεί ένα ανάχωμα προστασίας απ’ την παρανομία, την εκμετάλλευση, την κοινωνική αδικία, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η υγεία και μάλιστα μικρών παιδιών, να τεθεί ένα εμπόδιο στην ασυδοσία των μεγάλων συμφερόντων, πολυεθνικών κ.τ.ό., σαν τις εταιρίες τηλεφωνίας, συστηματικά και μεθοδικά αυτές, με τους υποτακτικούς και τα μέσα τους (: N. 3094/2003, όπως τροποποιημένος απ’ το Ν.  4443/2016 ισχύει) θα το ακυρώνουν, το αναιρούν και τελικά το εξαρθρώνουν. Κι οι πολίτες από μέρους τους, εγρήγοροι κι αποφασισμένοι, χρειάζεται συλλογικά να κινηθούν σ’ αυτή και στις πάμπολλες παρόμοιες κι ανάλογες περιπτώσεις, περνώντας απ’ την καταγγελία στη δράση. Από κοινού με φορείς- συμμάχους αταλάντευτα ταγμένους στην προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων και των πανταχόθεν προσβαλλομένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

                                                                                                                                              Μ. Πρίμας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ