«Δίκαιη αναπτυξιακή Μετάβαση»
Νίκου Γεωργακάκη
- Το σύγχρονο ιδεολόγημα Μητσοτάκη και ΝΔ.
Την τελευταία περίοδο, κυβέρνηση και Κυριάκος, μας βομβαρδίζουν με το ιδεολόγημα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.
Ποια όμως είναι η ουσία και ποιο το περιτύλιγμα σε αυτό το αφήγημα;
Η ουσία του, είναι η αποδοχή από τη κυβέρνηση της επιβληθείσας, κυρίως από Γερμανία, της βίαιης απολιγνιτοποίησης στη χώρα μας, που μάλιστα επιβλήθηκε μόνο στην Ελλάδα.
Ο στόχος αυτός, ντύθηκε με το προαναφερόμενο περιτύλιγμα, της “δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης” για να γίνει πιο ευκολοχώνευτος και αποδεκτός από την τοπική κοινωνία, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ευρύτερα.
Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνονται 2 αλήθειες που ισχύουν στη χώρα μας.
- Η πρώτη είναι πως και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες αποδέχονται χωρίς διαμαρτυρία και αμφισβήτηση τις έξωθεν επιλογές τρίτων (πχ ΗΠΑ, Βερολίνο, Βρυξέλλες,)
- Η δεύτερη, είναι, πως όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν διάφορα αποπροσανατολιστικά ευφυολογήματα για να περάσουν τις αποφάσεις τους.
Η λεγόμενη όμως δίκαιη ανάπτυξη της Ν,Δ., όπως έχουν με τεκμηριωμένη ανάλυση και αρθρογραφία τους αναπτύξει ειδικοί στα ενεργειακά,[1] μόνο ανάπτυξη για την δυτική Μακεδονία και την Ελλάδα δεν είναι.
Με βάση τα δύο κείμενα, αποδομείται πλήρως η απόφαση της κυβέρνησης για την βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας. Αποδεικνύεται τεκμηριωμένα πως ούτε η ανάπτυξη ούτε η απασχόληση υπηρετούνται με αυτή την απόφαση. Το αντίθετο.
Όπως είναι γνωστό, τόσο η ίδια η ΔΕΗ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει και σχεδίαζαν τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση. Επομένως, δεν υπήρχε λόγος για αλλαγή πλεύσης. Όμως, η πίεση της Γερμανίας ανέτρεψε προηγούμενες επιλογές και οδήγησε στην απόφαση για βίαιη απολιγνιτοποίηση που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, γιατί το συμφέρον της χώρας είναι η μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση εγχώριων πόρων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και εξελίξεις , δύο συμπεράσματα προκύπτουν:
- Το πρώτο, είναι, πως οι κυβερνήσεις της χώρας μας διαχρονικά δεν φαίνεται να δρουν με βάση κυρίως τις εθνικές ιδιαιτερότητες και το εθνικό συμφέρον. Η επιχειρηματολογία για ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων εργασίας δεν έχει βάση.
Η προβαλλόμενη θέση για δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και μάλιστα καλών, είναι μόνο στο μυαλό του πρωθυπουργού, που ισχυρίζεται πως με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, θα προκύψουν πολλές θέσεις εργασίας και μάλιστα καλύτερες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι απλά ένα σχέδιο επί χάρτου.
Συνιστά εγκεφαλική πρόβλεψη χωρίς τεκμηρίωση. Δεν στοιχειοθετείται το πως “θα κινητοποιηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντας την περιοχή σε επενδυτικό πόλο για τη μεταλιγνιτική εποχή”, όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός.
Η μόνη επένδυση που έχει γίνει γνωστή ως σήμερα είναι η επένδυση σε ΦΒ πάρκο στη περιοχή, που όπως γνωρίζουμε -για όλα τα ΦΒ πάρκα- ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργούν.
Γίνεται αναφορά βέβαια σε πολλές νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα καλύτερες, από το Ταμείο Ανάκαμψης για αποκαταστάσεις εδαφών, για επενδύσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες όμως δεν εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν την απώλεια θέσεων εργασίας που φέρνει η απολιγνιτοποίηση. Όσον αφορά την αναφερόμενη κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Φλώρινα, με τη δημιουργία 5.400 θέσεων εργασίας η αναφορά είναι εντελώς παραπλανητική. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι προσωρινές και θα αφορούν μόνο την περίοδο κατασκευής.
Σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση, λοιπόν, είναι αναγκαία η επισήμανση πως πρέπει ο λαός να είναι πιο υποψιασμένος, να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα , και να μην είναι ευκολόπιστος . Να κατανοήσει πως κατά κανόνα τον εξαπατούν, ότι οι κυβερνώντες δεν λένε την αλήθεια αλλά τον παραπλανούν, ώστε να προωθούν τις όποιες αποφάσεις τους ακόμη και αν αυτές είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
2.Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.
Στη συνέχεια, λοιπόν, και επειδή το θέμα των επιπτώσεων από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση έχει αναλυθεί από τους προαναφερόμενους ειδικούς με πολύ τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, θεωρώ χρήσιμο εδώ, να σταθώ σύντομα σε μία σημαντική επισήμανση.
Η επισήμανση αυτή αφορά την πραγματικότητα πως η ΝΔ σήμερα, όπως και προηγούμενες, δεν έχουν εγκαταλείψει το προσφιλές “άθλημα” να εξαπατούν το λαό με ευφυολογήματα και ανακρίβειες .
Ενώ γνωρίζει η ΝΔ καλά, πως με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση θα υπάρξει απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, δεν αναφέρουν την αλήθεια για αύξηση της ανεργίας και απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά μιλούν για πολλές και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Βέβαια, δεν ξεχνάμε πως πρώτοι «μάστορες» και δάσκαλοι σε αυτή την αποπροσανατολιστική πρακτική ήταν οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ που φημίζονται για τη γλωσσοπλασία τους. Όμως αυτό επαναλαμβάνεται και σήμερα.
Για την ιστορία, θυμίζω μερικές λέξεις και έννοιες που είχαν πλασαριστεί διαστρεβλωμένες επί εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής του.
Είχε χρησιμοποιήσει έννοιες με θετικό πρόσημο (πχ δημοκρατία, σοσιαλισμός, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός κλπ) δίνοντας τους άλλο νόημα, στον αντίποδα του πραγματικού νοήματος τους, προκειμένου να προωθήσουν τις πολιτικές τους. Είναι μια μέθοδος εξαπάτησης που παρουσιάζει το μαύρο, άσπρο.
Αυτό το είδαμε πρώτα επί εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, το είδαμε με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το βλέπουμε και σήμερα.
Θυμόμαστε, οι μεγαλύτεροι, την μέθοδο που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ για να παραπλανήσει το λαό.
Το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της δόξας του, μας είχε βομβαρδίσει με τις έννοιες (Σοσιαλισμός, Αυτοδιαχείριση, λαϊκή κυριαρχία, εθνική απελευθέρωση, αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση, εξυγίανση, αξιοκρατία. λαϊκός καπιταλισμός, διαφάνεια, μεταρρύθμιση κλπ) για να μας δημιουργήσει αυταπάτες ότι το κοινωνικό σύστημα θα αλλάξει. Ας θυμηθούμε το 1981, με την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ, που υποσχόταν πως η κοινωνική θέση του εργαζόμενου και των λαϊκών στρωμάτων θα αναβαθμιστεί. Διαβάζαμε καινούργιες εκφράσεις για φιλανθρωπικό καπιταλισμό, για κερδοκοινωνισμό και άλλα, μας έταζαν ουτοπίες, μας έταζαν μεταξωτές κορδέλες για να μας δώσουν φύκια.
Θυμόμαστε επίσης που πριν κάποια χρόνια, μπήκε στην καθημερινότητα μας η έκφραση ΦΛΕΞΙΚIΟΥΡΙΤΙ (Flexicutrity). Την έννοια αυτή ήρθε να πλασάρει η Άννα Διαμαντοπούλου. Τι έλεγε στις 4 Ιούλιου 2006: “Απέναντι στην Αμερικάνικη ευελιξία θέτουμε (στην ΕΕ) την ευελφάλεια…”
Όταν η Κομισιόν έθεσε σαν προτεραιότητα την εφαρμογή στα κράτη-μέλη της πολιτικής της λεγόμενης «φλεξι-κιούριτι» (flexi-curity) στις εργασιακές σχέσεις (ήγουν: απασχολησιμότητα, μερική απασχόληση, «stage», ενοικιάσεις εργαζομένων κλπ.), ήταν η κυρία Διαμαντοπούλου που – πρώτη αυτή – έσπευσε να συστήσει στους Έλληνες ότι η εν λόγω πολιτική δε θα έπρεπε να περιγράφεται, ούτε ως «μεσαίωνας», ούτε ως «δουλεμπόριο», ούτε ως «γαλέρα».
Αντίθετα, πρότεινε μια πιο κομψή, κοσμοπολίτικη και «φρεσκοκατασκευασμένη» λέξη (γνήσια μετάφραση από την αγγλική της «Flexicutrity)»). Μια λέξη που προέκυψε από την σύντμηση των λέξεων «ευελιξία» και «ασφάλεια». Τουτέστιν… «ευελφάλεια»!
Άρα αυτή η τακτική με τη χρήση των λέξεων και την δημιουργική –αποπροσανατολική τους χρήση έρχεται από παλιά.
Η “τέχνη” αυτή της γλωσσοπλασίας και των νεολογισμών, υπήρξε μια πρακτική που εφάρμοσε κυρίως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, δεν την εγκατέλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε και σήμερα να συνεχίζει η ΝΔ.
Συμπέρασμα:
Η λεξιπλασία ή αλλιώς οι νεολογισμοί, υπήρξε μια μόνιμη μεθοδολογία των τελευταίων δεκαετιών που επαναλαμβάνεται και σήμερα με στόχο την επιρροή της κοινής γνώμης σε αντεργατικά ή αντιλαϊκά μέτρα.
Αυτό το βλέπουμε και σήμερα επί ΝΔ και σημαντικό καθήκον, θεωρώ, είναι η αποκάλυψη αυτής της πραγματικότητας. Η δίκαιη ανάπτυξη της ΝΔ δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ανάπτυξη. Εκτός κι αν ταυτίζουμε την ανάπτυξη της χώρας με τις επιλογές τρίτων.
[1] – Χρήστου Γ. Παπαγεωργίου, τ. Δ/ντη ΛΚΔΜ ΔΕΗ ΑΕ)/ 18 Νοεμβρίου 2021 “Υπάρχει διέξοδος για την Ελλάδα από την τέλεια ηλεκτρενεργειακή καταιγίδα; Υπάρχει “φως” για τη Δυτική Μακεδονία που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση; (https://kozan.gr/archives/375920
– Στέφανου Πράσσου Όταν ντράπηκαν τα ψέματα: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη