Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης: Αναγκαιότητα και ελπίδα για την ανασύνταξη του Κινήματος

Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης:

Αναγκαιότητα και ελπίδα για την ανασύνταξη του Λαϊκού Κινήματος και την ουσιαστική αντιμετώπιση  της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη

Της Δέσποινας Σπανού

Οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα για εμάς που αγωνιζόμαστε μέσα από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς επί πολλά χρόνια παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο.

Η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ακύρωση του δημοψηφίσματος, η υπογραφή από αυτόν του τρίτου μνημονίου και η διάψευση των προσδοκιών των αριστερών, δημοκρατικών πολιτών έφερε στην εξουσία την πιο νεοφιλελεύθερη μορφή της Ν. Δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να ηγεμονεύει πολιτικά.

Παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί, τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους, τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου, την μείωση των μισθών λόγω ακρίβειας και κυρίως παρά την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε αριθμό νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό (πάνω από 18.000), η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να κυριαρχεί δημοσκοπικά και να υλοποιεί, αξιοποιώντας τον φόβο από την πανδημία, το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης, που να αντιπαρατίθεται δυναμικά, με ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών προτάσεων και ανάπτυξη αγώνων, στη Ν. Δημοκρατία και να συσπειρώνει το λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι εντελώς ανύπαρκτος, αρνείται να βάλει «τον δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλων» αρνούμενος ουσιαστικά να αμφισβητήσει ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και μνημονιακές δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να αφήνει την νεοφιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη στο απυρόβλητο.

Η κυβέρνηση και το κυρίαρχο σύστημα όλο το προηγούμενο διάστημα αξιοποιώντας, την «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να απαξιώσουν την Αριστερά στο σύνολό της, να την παρουσιάσουν ως επικίνδυνη και αναξιόπιστη για να επιβάλλουν την δική τους ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία.

Οι κινητοποιήσεις όμως που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, ακυρώνοντας τις νομικές απαγορεύσεις, κινητοποιήσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για εργατικές διεκδικήσεις, για δημόσια παιδεία και υγεία, στις οποίες συμμετείχαν ανένταχτοι αριστεροί και πολιτικές συλλογικότητες, απέδειξαν ότι υπάρχουν δυνατότητες για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Απέδειξαν ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου συνεργασίας πολιτικών οργανώσεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανένταχτων αγωνιστών από το εργατικό κίνημα, από τα άλλα κινήματα, την επιστήμη, την διανόηση, τον πολιτισμό, τη νεολαία, με στόχο τη δυναμική αντιπαράθεσή του με την πολιτική της Ν. Δημοκρατίας.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και προσπαθεί να συμβάλει στη μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι πολιτικές οργανώσεις και οι ανένταχτοι αγωνιστές που πλαισιώνουν την Πρωτοβουλία:

α) Προσπαθούν να αναλύσουν την πολιτική συγκυρία και να διαμορφώσουν θέσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία, στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων, αντιδημοκρατικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

β) Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κινήματος, αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην πολιτική της Ν. Δημοκρατίας.

γ) Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και προβολή ενός νέου οράματος, που θα συνεγείρει και θα συσπειρώσει, ενός νέου οράματος που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και ιδιαίτερα η νεολαία.

Από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τώρα, διακινήθηκε η διακήρυξη και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές προσωπικοτήτων, έγινε συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, μαζική συμμετοχή με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας σε κινητοποιήσεις και πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2021 η πρώτη Παναττική Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στη Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγωνιστές, παρά το φόβο της πανδημίας, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός και αποφασίστηκε:

α) Η επικύρωση της διακήρυξης που ήδη έχει υπογραφεί από πολλές εκατοντάδες αριστερών.

β) Η συγκρότηση νέου Συντονιστικού της Πρωτοβουλίας αποτελούμενο από εκπροσώπους κινημάτων, πολιτικών οργανώσεων και ανένταχτους αγωνιστές.

γ) Η πραγματοποίηση ανοιχτών Συνελεύσεων το επόμενο τετράμηνο σε όλη την Ελλάδα, με βάση κείμενο – πλαίσιο, που επικυρώθηκε από τη Συνέλευση.

δ) Η συγκρότηση θεματικών ομάδων εργασίας, πάνω σε όλα τα ζητήματα (οικονομία, εργασία, υγεία, παιδεία, περιβάλλον, φύλο, νεολαία, δικαιώματα, πολιτισμός, κ.ά.) με βάση τις προτάσεις προσώπων που ήδη έχουν γίνει. Τα πρόσωπα που έχουν προταθεί και θα συμμετάσχουν, έχουν τεράστια εμπειρία και γνώσεις.

ε) Η συγκρότηση νέας Οργανωτικής Επιτροπής και Ομάδας Επικοινωνίας, με βάση τις προτάσεις που θα γίνουν από το νέο συντονιστικό της Πρωτοβουλίας.

Η πραγματοποίηση της Συνέλευσης έδωσε μια ανάσα αισιοδοξίας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Απέδειξε ότι η ανασυγκρότηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι και αναγκαία και εφικτή.

Αναγκαία, διότι μπορεί να απαντήσει στις αγωνίες των αριστερών πολιτών και γενικότερα του λαού, μπορεί να απαντήσει στη προσπάθεια παγίωσης των πολιτικών λιτότητας και στην επιβολή από το κυρίαρχο σύστημα ενός νέου δικομματικού σκηνικού, στα ίδια μνημονιακά πλαίσια. Δεν είναι τυχαίες οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και η προώθηση συγκεκριμένων προσώπων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μεταλλάσσεται ραγδαία, με διαγραφή του οποιουδήποτε «αριστερού» παρελθόντος και η κυριαρχία συγκεκριμένων απόψεων και προσώπων.

Ένα τέτοιο σχέδιο, όχι μόνο δεν απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά αντιθέτως οξύνει τα προβλήματα, ενισχύει τις ακροδεξιές αντιλήψεις, παγιώνει την απογοήτευση, την παθητικότητα, την ιδιώτευση, το κλίμα παρακμής και πολιτιστικής έκπτωσης.

Εφικτή είναι διότι υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει οργή και αποφασιστικότητα που εκφράζεται μέσα από κινητοποιήσεις, υπάρχουν πρωτοβουλίες και αγώνες, που παρά την προσπάθεια απαξίωσής τους από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. έχουν μαζικότητα και νίκες. Το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον ακύρωσαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις δημοκρατικών νομικών, πολιτών και νεολαίας, για την επιτυχία των εργατικών κινητοποιήσεων στη COSCO και κυρίως στη e-food συνέβαλε ιδιαίτερα η αλληλεγγύη και η συμπαράσεταση της κοινωνίας.

Υπάρχουν προβλήματα, αλλά υπάρχουν και δυνατότητες να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τον ιδιότυπο φασισμό της Ν. Δημοκρατίας και στον συμβιβασμό, την υποχώρηση και την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο, εμείς το προσπαθούμε και καλούμε όλους τους αγωνιστές, τους αριστερούς και δημοκράτες πολίτες που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο να παλέψουν μαζί μας.

 *Η Δέσποινα Σπανού, είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ