Περί Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης. Μετά τη Συνέλευση

Περί Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης. Μετά τη Συνέλευση

Θα ξεκινήσω επισημαίνοντας ότι υπογράφοντας την Διακήρυξη και συμφωνώντας με το Κείμενο της Συνέλευσης  θα συνυπέγραφα και οποιαδήποτε άλλη Διακήρυξη και Κείμενο που θα είχε τις συγκεκριμένες  υπογραφές, συναινέσεις και ανοχές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζω την σημασία των Κειμένων, κάθε άλλο  μάλιστα,  ούτε φυσικά ότι συμφωνώ εξολοκλήρου μαζί τους, η ότι τα βρίσκω ολοκληρωμένα κείμενα. Απλώς έχω εμπιστοσύνη στους υπογράφοντες , κόμματα, οργανώσεις, συλλογικότητες και ανένταχτους. Έχω εμπιστοσύνη, ότι ένα οποιοδήποτε κείμενο που έχει την συναίνεση  όλων αυτών δεν μπορεί να με εκθέσει υπογράφοντας το. Και αυτό αποτελεί μια καλή αρχή.

Το σημαντικό , αυτό που καθορίζει την επιτυχία των Κειμένων, των όποιων Κειμένων, είναι ότι αποτέλεσαν την βάση για την διεξαγωγή της ανοιχτής συνέλευσης της Αριστερής Πρωτοβουλίας. Αυτό από μόνο του αρκεί να θεωρηθούν ικανοποιητικά τα Κείμενα.

Τα Κείμενα, υπάρχουν και μπορούν να τροποποιηθούν, να συμπληρωθούν, να αλλάξουν , να ολοκληρωθούν μέσα από τον Διάλογο την διαβούλευση και τους προωθητικούς συμβιβασμούς. Δεν αποτελούν Ευαγγέλια, Ιερά Κείμενα. Από αυτά είχε και έχει αρκετά η αριστερά, όλων των εκδοχών, δεν χρειάζεται να προσθέσει και άλλα.

Τόσο η Διακήρυξη όσο και το Κείμενο της Συνέλευσης υπηρετούν σε ικανοποιητικό βαθμό την εκκίνηση του εγχειρήματος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, αρκεί όσοι και όσες συμμετέχουν η θα συμμετάσχουν στο μέλλον να υπηρετήσουν αυτό που λέει και ο τίτλος της .

Είναι Πρωτοβουλία.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι, ατομικά η συλλογικά, αποφάσισαν την συμμετοχή τους εθελοντικά. Δεν εκβιάστηκε κανείς για να συμμετάσχει, ούτε έχει δεσμεύσεις που τον αναγκάζουν παρά την θέληση του σε παραμονή και συμμετοχή. Αυτό δίνει την αναγκαία ελευθερία όλων και κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν με την συμμετοχή η μη συμμετοχή του. Η μόνη δέσμευση είναι τα κείμενα και η συλλογική διαπίστωση για την αναγκαιότητα του Διαλόγου και κοινής Δράσης.

Είναι Πρωτοβουλία Διαλόγου.

Διάλογος σημαίνει συζήτηση, διαβούλευση. Βασική προϋπόθεση ενός διαλόγου δεν είναι η ικανότητα του να μιλάς αλλά η διάθεση και η ικανότητα του να ακούς τους συνομιλητές σου. Να πας με την διάθεση και να έχεις την ικανότητα να καταλάβεις τον «άλλον». Σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξεις, να διορθώσεις , να συμπληρώσεις η να ολοκληρώσεις προηγούμενες δικές σου θέσεις, να «μάθεις» από τον «άλλον». Αν όχι, ο διάλογος ,είναι στην ουσία παράλληλοι μονόλογοι και τεχνική πολιτικού εισοδισμού. Και τα δύο, παλιές πολιτικές αμαρτίες της Αριστεράς , δεν βοήθησαν ποτέ και οδηγούν αργά η γρήγορα σε αδιέξοδο. Με δεδομένο ότι είναι Πρωτοβουλία Διαλόγου , δηλαδή εθελοντική συμμετοχή στον Διάλογο τα παραπάνω θεωρούνται προϋποθέσεις από όλους τους συμμετέχοντες στην Αριστερή Πρωτοβουλία.

Είναι Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου.

Είναι μια Πρωτοβουλία που την πήραν αριστεροί πολίτες, που δρουν σε πολλά και διαφορετικά μετερίζια της κοινωνικής , οικονομικής και πολιτικής ζωής και την στηρίζουν κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες της πολυδιασπασμένης, πολυάριθμης πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς. Πρωτοβουλία όσων αυτοπροσδιορίζονται στην ριζοσπαστική αριστερά, όσο θολός και ασαφής και να είναι ο επιθετικός προσδιορισμός. Με δεδομένα ότι είναι εθελοντική συμμετοχή και με βάση όλα τα παραπάνω, κανείς εκ των συμμετεχόντων , ούτε ως σύνολο, μπορεί η έχει την δυνατότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ριζοσπαστισμού και αριστεροσύνης , ούτε να αποκλείει εκ προοιμίου κάποιον η κάποιους από το εγχείρημα. Αριστερά είναι  όσοι θεωρούν ότι μπορούν αν συμβάλουν στον διάλογο και την κοινή δράση της . Όσοι βλέπουν ως κοινή βάση την Διακήρυξη και το Κείμενο της Συνέλευσης , ως βάση διαλόγου και πιστεύουν στη κοινή Δράση. Όλοι αυτοί μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Είναι Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης.

Αν δεν υπήρχε η Δράση στον τίτλο , όλα θα ήταν εύκολα. Θα άνοιγε ένας κύκλος θεματικών συζητήσεων , επί παντός επιστητού, ότι απασχολεί την Αριστερά από τη γένεση της έως σήμερα, με μοναδική ευθύνη και στόχο την καλή οργάνωση αυτού του διαλόγου και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Υπάρχει όμως η Δράση. Και υπάρχει η Δράση γιατί στην ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ συμμετέχουν, κόμματα, οργανώσεις, συλλογικότητες, ανένταχτοι, που δρουν. Που έχουν δημόσια παρουσία και δράση. Γιατί είναι πολιτικά υποκείμενα. Δεν αποτελείται από λέσχες συζητήσεων , ούτε άτομα που προσπαθούν να λύσουν δια μέσου ενός αέναου διαλόγου, τα θεωρητικά , πολιτικά και ιδεολογικά κενά τους. Γιατί Αριστερά χωρίς δράση δεν υπάρχει, δεν είναι Αριστερά.

Αποτελείται από πολιτικά υποκείμενα που δρουν, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο σωματείο, στους χώρους δουλειάς, στους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, που δρουν σε θέματα  της  κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δράσεις διάσπαρτες, διάσπαρτων δυνάμεων που εκ των πραγμάτων και με βάση τους κοινωνικούς , ιδεολογικούς και πολιτικούς συσχετισμούς με αδύναμα αποτελέσματα, πέρα και έξω από τις καλές και σωστές προθέσεις.

Αν είναι Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου, όπως προσδιορίστηκε παραπάνω, οι (κοινές) δράσεις δεν αποτελούν απλώς το ζητούμενο, αποτελούν και την αιτία της δημιουργίας της. Όμως οι αναγκαίες και επιθυμητές επιμέρους κοινές δράσεις για να έχουν αποτελεσματικότητα και νόημα πρέπει να συμπυκνωθούν σε ενιαία κεντρική πολιτική δράση.

Η Αριστερά που θέλει να επηρεάζει συνειδήσεις, να αλλάζει συσχετισμούς, να δίνει μάχες για τα μικρά και τα μεγάλα, για να έχει κοινωνική και πολιτική αξία η ύπαρξη της , για αυτήν την Αριστερά  αποτελεί μονόδρομος η δράση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η Αριστερά που δεν αρκείται  αυτοϊκανοποιούμενη  για τις επιμέρους αλήθειες της και το πόσο δικαιώνεται εκ των υστέρων για τις θέσεις της, που δεν ενδιαφέρουν όμως κανέναν πλην των μυημένων, λαμβάνει υπόψη τους ιδεολογικούς , κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς, δρα διαλογιζόμενοι παίρνοντας πρωτοβουλίες στο όλον των ριζοσπαστικών δυνάμεων  που αμφισβητούν και μάχονται τους σημερινούς κοινωνικούς και πολιτικούς  συσχετισμούς.

Στο βαθμό που ισχύουν και ισχύσουν τα παραπάνω, η Αριστερή Πρωτοβουλία αποτελεί την αναγκαία αρχή που μέσα από τον διάλογο και την κοινή δράση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα βγάλουν από το περιθώριο τις  δυνάμεις και τις ιδέες της ριζοσπαστικής Αριστεράς για να δώσουν τις καθημερινές ιδεολογικές κοινωνικές και πολιτικές μάχες για την υπεράσπιση των εργαζομένων, της νεολαίας, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος,  εν τέλη της ίδιας της ζωής.

 Νίκος Βρυώνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αριστερού Ρεύματος (ΛΑΕ)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ